Karamelové zelí
Příjemně nasládlé karamelizované zelí se skvěle hodí k jakékoli pečínce a knedlíku a jeho příprava není až tak složitá, jak se možná může zdát. Připravíme ho jak z hlávkového, tak z kysaného zelí.
Postup přípravy
Krok 1: Hlávkové zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme. Z kysaného zelí slijeme nálev, ale neproplachujeme vodou.
Krok 2: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Na sádle nebo oleji necháme rozškvařit slaninu, pak přidáme pokrájenou cibuli. Nikdy nedáváme obráceně, cibule pouští šťávu.
Krok 4: Až je cibule osmažená do sklovita, přidáme jednu velkou lžíci cukru krupice a chvilku "karamelizujeme".
Krok 5: Pak podlijeme vodou a do tohoto základu dáme zelí.
Krok 6: Přidáme drcený kmín, sůl a podusíme do měkka. Zahustit můžeme čím jsme zvyklí, zásmažkou, jíškou, strouhaným bramborem nebo jíškou instantní.
Krok 7: Sladké zelí dochutíme octem.
Krok 8: V konečné fázi přidáme několik lžic šťávy z výpeku, pokud máme.
Zveřejněno 27. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lxNr
Moje poznámka
Karamelové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lxNr
Nejnovější recepty
Plněná rajčata III
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí nudličky s rajčaty
Přidáno před 11 hodinami
Cottage s rajčátky
Přidáno před 11 hodinami
Hustá mrkvovo-rajčatová polévka
Přidáno před 11 hodinami
Treska s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Rajčatovo-fazolová polévka
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Francouzské řízečky
Veramik před 1 hodinou
Kmínka se ztraceným vejcem a houbami
Sahula před 7 hodinami
Krkovička se smetanovými liškami a ztraceným vejcem
Sahula před 7 hodinami
Krkovička s liškami
Sahula před 7 hodinami
Zvěřina s liškami a majoránkou
Sahula před 7 hodinami
Slaninové závitky s kuřecími játry
Sahula před 7 hodinami
Ovocný táč s drobenkou
Libaka před 10 hodinami
Cuketové karbanátky
pesmax před 11 hodinami
Stryky z Orlové
sonka.306 před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
Veronika1990 před 11 hodinami
Tématické fráze:
zelí s karamelem,
cim zahustit zeli,
české zelí,
kysané zelí na karamelu,
kysané zelí s karamelem,
hlávkové zelí na karamelu,
karamelizované zelí,
hnědé zelí,
červené zelí s karamelem,
zelí hlávkové recept,
dušené zelí s karamelem,
karamelová cibule,
karamelová kapusta,
dušené zelí na karamelu,
jak zahustit zeli,
hlávkové zelí s karamelem,
karamelove hlavkove zeli,
červené zelí na karamelu,
karamelové červené zelí,
dušené sladké zelí
Suroviny:
zelí hlávkové,
cibule,
olej,
slanina uzená,
kmín drcený,
sůl,
cukr krupice,
ocet,
jíška
Komentáře (36)
hlávkové (tedy míněno čerstvé), kysané nebo marinované. To se přece nevylučuje , respektive to může být jedno a totéž. Kysané zelí může být čerstvě vykvašené nebo pro delší trvanlivost sterilované (ve sklenicích nebo v zatavených sáčcích). Ta třetí varianta je zřejmě míněno zelí m a r i n o v a n é, které se běžně koupí sterilované. Nepleťme si tedy pojmy. Sterilování je jedna z forem konzervace(uchovávání), a zelí předtím může být upraveno tak či onak, v našem případě kvašením či marinováním.
Slaninu pod něj dávám vždycky, u nás v americku je to uzený bůček, protože slanina se tu nevede. Ale je to blízko. Sádlo dávám taky vždycky, aˇmá ten bůček v čem plavat, než pustí vlastní tuk
Zkaramelizivat cukr do zelí jsem nezkoušel, ale příště určitě. Máme rádi zelí na všecky způsoby, a tak další navíc přijde k chuti.
Děkuju moc, bod samozřejmě.
Bodík je zasloužený Jani