Nejlepší recepty s ořechy

OŘECHY od nepaměti hrají důležitou roli v české kuchyni. Jsou součástí především receptů na tradiční vánoční cukroví, domácí koláče, ale i nádivky. V domácnostech zdobili sváteční stoly a symbolizovali tak hojnost a štěstí. Louskání vlašských ořechu o Vánocích dodnes přetrvává jako jeden z nejčastějších zvyků. Naše babičky říkaly, že ořechy jsou pokladem přírody, plné síly a zdraví. Věřilo se, že jejich mlsání pomáhá posilovat paměť a dodává potřebnou energii pro těžkou práci na statku. Dnes víme, že měli pravdu. Ořechy jsou chutnou pochoutkou a zároveň důležitým zdrojem zdravých tuků, vlákniny, vitamínu i minerálů. Přestože jsou energeticky bohaté, pravidelná konzumace může přispět k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a dalších civilizačních chorob.
Co udělat z ořechů
Ořechy jsou skvělým doplňkem a ozdobou dortů, závinů, medovníků a sušenek. Kromě klasického využití při pečení dnes ale hrají i významnou roli při výrobě rostlinných mlék, ořechových másel nebo i vegetariánských paštik. Přidejte ořechy do salátů nebo těstovin, obohatíte tak nejen chuť, ale i výživovou hodnotu svého pokrmu.
Související články
Přečtěte si Zobrazit více