Zelenina je základ zdravého jídelníčku. Nejlepší zeleninové recepty
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální je pak poměr 2:1 ve prospěch zeleniny. To znamená zhruba 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce.
Nejlepší je konzumvoat zeleninu v syrovém stavu, kdy si uchovává maximum prospěšných látek, ale nic nezkazíte ani zeleninou dušenou, blanšírovanou nebo grilovanou. Co se týče druhů, které konzumovat, to je čistě na vás. Výborné jsou okurky, cukety a další zelené typy, které obsahují hodně vody. Nebojte se určitě ani rajčat a paprik. Brokolice a květák výborně zasytí a oba druhy jsou plné vlákniny.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 1 hodinou
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 2 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 8 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 10 hodinami
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro vaření s Kristinou: O čtvrté postní neděli se pečou koláče družbance. Jak poznáte, že jsou správně vykynuté?
Milánské rizoto: Krémová delikatesa s vůní drahého koření. Jak se správně připravuje?
Pečeme s Ivou: Přesto, že se venku ujímá své vlády zima, nechte svůj domov kvést a vonět - upečte si se mnou šípkové růženky!