Zelnice od babičky
Recept ještě nebyl hodnocenZelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody s kmínem.Do smetany přidáme cca 1,5 lžíce hladké mouky, rozšleháme a za stálého míchání přilijeme k zelí.…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Zelí nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody s kmínem.Do smetany přidáme cca 1,5 lžíce hladké mouky, rozšleháme a za stálého míchání přilijeme k zelí.…
Mražené houby je ideální použít jako základ pro přípravu dušeného masa. V tom případě není nutné je zcela rozmrazovat, stačí je lehce povolit, aby se na maso…
Vůně kysaného zelí, kousek klobásy a trocha brambor – tradiční česká zelňačka je polévka, která zahřeje tělo i duši. Její jemně kyselá chuť je neodmyslitelnou součástí…
Tradiční boršč z červené řepy vás zahřeje a zasytí. V jedné misce se potkává sladkost řepy, kyselost zelí i jemná chuť masa – dohromady tvoří nezaměnitelnou kombinaci,…
Zelí si nakrouháme a dáme asi na 15 minut vařit s kmínem a solí. Pak jej scedíme a necháme odkapat. Brambory si uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka.…
Ovesné vločky povaříme na hustou kaši, přidáme na cibulce podušené hlávkové zelí, nakrájené kysané zelí, ochutíme vegetou, kmínem, sojovou omáčkou, dosolíme, přidáme…
Z masa, cibule, celerové nati a koření vyvaříme silný vývar.Na másle osmažíme cibuli, kořenovou zeleninu, přidáme pokrájené zelí a brambory, zalijeme vývarem a vaříme…
Hlávkové zelí nakrouháme, pečlivě opláchneme, dáme do hrnce s vodou (vody asi do půlky), osolíme a necháme vařit, než bude měkké.Kuřecí stehna opláchneme, okořeníme a…
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli, necháme osmažit lehce do růžova, přidáme sladkou papriku, promícháme a nasypeme nakrájené hlávkové zelí, chvíli opékáme,…
Očištěné listy mladého (ale lze použít i zimní) zelí nakrájíme na jemné nudličky, bramboru na kostičky a párek na kolečka.V rozehřátém hrnci na sádle orestujeme kolečka…
Do vody dáme vařit nakrájené hlávkové zelí, nastrouhanou mrkev a petržel, osolíme a okmínujeme. Až je zelenina uvařená, přidáme do polévky 2 lžíce krupice na zahuštění a…
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Zelí a kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké proužky nebo nastrouháme. Na másle zpěníme cibuli, na ní opečeme z obou stran maso.…
Do pekáče si dáme máslo, necháme ho roztavit, na něj dáme krájenou cibuli na měsíčky a brambory na osminky, které dáme na cibuli, osolíme je, dáme kmín a posypeme…
Čerstvé zelí nakrouháme, kysané překrájíme na kousky. Klobásku nakrájíme na kolečka, ostatní maso na kousky. Cibuli nasekáme na hrubé kostky. Maso obalíme v uvedené…
Kuřecí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, necháme okapat. Do mísy dáme 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky oregana, 2 prolisované stroužky česneku…
Cibuli nakrájíme na drobno, slaninu na kostičky a zelí na proužky. Jednu cibuli zpěníme na kousku sádla a přidáme hlávkové zelí. Osolíme, posypeme kmínem a lehce…
Dva dny staré rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme dvě vejce. Podle toho, jestli máme solené škvarky, trochu osolíme a promícháme, aby rohlíky nasály vajíčka.Škvarky…
Tato polévka je vydatný a výživný pokrm, který kombinuje křehkost čerstvého zelí s výraznou chutí lesních hub a jemnou strukturou cizrny. Jednoduchá příprava a bohatá…
Vepřové maso s chlupatými knedlíky a zelím, je jednoduchý oběd na kterém si pochutnají nejen milovníci pečeného masa. Kdo má rád, může si přidat oblíbené koření, šťáva…
Saláty z čerstvého zelí jsou super. Suroviny na ně jsou levné, dostupné po většinu roku, chuťově je lze přizpůsobit a zelí má navíc i zdravotní benefity. Příprava je…
Zeleninové saláty jsou skvělou přílohou a zdrojem zdraví a vitamínů. Zejména pak v chladnějších dnech. V zimě si pak pravidelně můžete připravovat tento křupavý salát ze…
V posledních letech opět vzrostla chuť zpracovávat doma i kvašené výrobky. Mezi ně patří i pickles, tedy nakládaná kvašená zelenina. Do směsi se hodí zejména tvrdá…
Kombinace zelí a červené řepy dodá vašim jídlům nejen svěžest, ale i dávku důležitých živin. Tento jednoduchý a lahodný salát je ideální jako příloha k hlavním chodům.…
Zelné závitky plněné mletým masem jsou oblíbená klasika, kterou dělávaly už naše babičky. Balíčky ze zelných listů skrývají plátek šunky a váleček šťavnatého, dobře…