Oběd je právem označovaný jako hlavní jídlo dne a mnozí se k němu dokonce upínají
Když se řekne oběd, mnozí si představí toužebně očekávanou pauzu v práci, která je vyplněná dobrým jídlem, oddychem a rozhovory s kolegy či přáteli. K obědovému menu patří polévka, hlavní chod a sladký dezert, doplnit ho můžete také voňavou kávou nebo jiným nápojem. Důležité je, abyste si oběd vychutnali a najedli se dosyta, do večeře totiž zbývá ještě fůra času.
Tradiční český oběd
Polévka se u nás – na rozdíl od Asie – podává před hlavním chodem. Mezi klasické české polévky patří čočková či cibulová, stále nejoblíbenější jsou ale masové vývary.
Většina jídelen nabízí pestrou nabídku hlavních chodů, mezi nimiž nechybí slaná ani sladká jídla. Mezi české obědové klasiky patří svíčková na smetaně, bramborové knedlíky plněné uzeným masem a vepřo, knedlo, zelo. Milovníci sladkých jídel si obvykle poručí buchtičky s krémem nebo žemlovku.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křepelky sous - vide s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvová polévka s chilli
Přidáno před 5 hodinami
Zdravý barevný kuskus
Přidáno před 7 hodinami
Salát z květáku romanesco s rýží a čočkou beluga
Přidáno před 16 hodinami
Gulášová polévečka
Přidáno před 18 hodinami
Koláče s povidlovo-makovou náplní a se švestkami
Přidáno 13. 9. 2024 21:15
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé nekynuté minikoláčky: Voní máslem a rumem a vydrží krásně vláčné nejméně tři dny
Holka u plotny vaří: Rychlé tvarohové knedlíky s meruňkami polité máslem a sypané perníkem chutnají skvěle
Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století