Velký kalendář vánočního pečení 2023: Kdy zadělat na perníčky, kdy na linecké a kdy začít plnit a zdobit? Poradí přehledný plán
15. 11. 2023 Vaření
Možná si říkáte, že je do Vánoc dost času, pokud máte ale ohledně vánočního cukroví velké ambice, je nejvyšší čas si vše rozplánovat, ať nezmatkujete, že nestíháte. Do některých druhů je třeba se pustit hned na začátku adventu, jinými můžete na poslední chvíli doplňovat zásoby, když budete mít pocit, že toho máte málo. Kdy a jak tedy začít?
Plánujte již před adventem
Na Vánoce se obvykle začínáme chystat s počátkem adventu, což je oficiálně i čas zasvěcený očekávání nejkrásnějších svátků v roce a narození Ježíška. Kdysi to byl čas půstu, zklidnění a ticha, zasvěcený hlavně modlitbám, dnes je to spíš období shonu, stresu a hektických příprav.
Chcete-li se jim aspoň trochu vyhnout a užít si čekání na Vánoce v poklidu, je dobré si některé věci připravit již před svátkem svatého Ondřeje, tedy před 30. listopadem, kdy advent letos oficiálně začíná.
Letos ostatně Štědrý den připadá na 4. adventní neděli, takže je času méně. S plánováním vánočního pečení je proto určitě lepší začít již nyní v půlce listopadu.
Mohlo by vás zajímat
Vše si sepište a nachystejte
Nejdůležitější je si hlavně promyslet, co všechno letos chcete napéct. Určitě se vyplatí zkontrolovat i formičky a vykrajovátka na cukroví a další potřeby na pečení (válečky, formy, plechy, vály), jestli není třeba něco doplnit, případně nechat opravit.
Nejlepší je si pak udělat seznam toho, co máte v plánu péct. Podle receptů si pak rovnou můžete udělat soupis surovin, které budete muset na pečení zakoupit. Některé ingredience (například mouku, cukr, oříšky, máslo a podobně) si můžete koupit již dopředu, když budou zrovna v obchodě v akci a ještě ušetříte. Pečení si pak rozplánujte do jednotlivých adventních týdnů.
Období do 1. adventní neděle (od 27. listopadu do 3. prosince 2023)
Perníčky, Zázvorky, Anýzky:
- Započněte pečení druhů, které vyžadují delší dobu odležení, jako jsou perníčky, zázvorky nebo anýzky.
- Upečené dobroty uložte do dobře uzavíratelných krabic na suché a chladné místo, aby zůstalo až do Vánoc krásně křehké. Perníčky zatím nezdobte.
Štóla a vánoční pudink:
- Pokud máte v plánu kromě vánočky oživit vánoční stůl i zahraničními moučníky, jako je drážďanská štóla a anglický vánoční pudink, je na ně nejvyšší čas. Oba tyto moučníky totiž na odležení potřebují několik týdnů, aby se v nich krásně prolnuly všechny chutě.
Období do 2. adventní neděle (od 4. prosince do 10. prosince 2023)
Tradiční cukroví:
- Právě teď je ideální čas na tradiční druhy cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo strojkové cukroví. Upečte i druhy, které budete později plnit, jako je linecké cukroví, korpusy na košíčky, ořechy nebo trubičky.
- Linecké, případně jiné cukroví s marmeládou už můžete o víkendu začít slepovat, aby se rozleželo. S ostatními druhy ještě počkejte.
Období do 3. adventní neděle (od 11. prosince do 17. prosince)
Bílkové cukroví:
- Pokud vám z předchozího pečení zbyly bílky, upečte kokosky, makronky, pusinky, laskonky nebo florentýnky.
- Zbylé bílky také využijete do cukrové polevy na zdobení perníčků. Do jejich malování se rovněž už můžete pustit.
Období do 4. adventní neděle (od 18. prosince do 24. prosince)
Dokončení krémového cukroví:
- Připravte si máslové krémy a naplňte ořechy, išlské dortíčky a košíčky.
- Všechny plněné druhy uložte někam do chladu, aby se krémy nezkazily.
Nepečené cukroví:
- Doplňte zásoby nepečenými druhy cukroví (kuličky, vosí hnízda apod.).
- Pokud do nich ale používáte čerstvá vajíčka, připravte je až den či dva před Štědrým dnem.
Sváteční moučníky:
- Vánočku a jablečný závin upečte klidně den až dva dny před Štědrým dnem, abyste je měli čerstvé na štědrovečerní večeři nebo už na snídani.
Náš tip: Pokud si Vánoce nedokážete představit bez voňavých perníčků, možná vám přijde vhod i náš video recept.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Průvodce přidáváním receptu
Recepty nekopírujte z jiných webů bez souhlasu autora: pokud se nějakým receptem inspirujete, napište jeho zdroj stručně do Poznámky, kde jste… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více