Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Tato roláda je dokonalým spojením jemného špenátového těsta, výrazné chuti krémové gorgonzoly a sladkosti rajčat. Tento originální předkrm nebo lehké pohoštění oslní svou chutí i elegantním vzhledem.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 531 kJ / 1 800 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 121,23 g |
Tuky | 113,34 g |
Vláknina | 14,49 g |
Cholesterol | 1,33 g |
Sodík | 2,74 g |
Sůl | 4,24 g |
Sacharidy | 67,44 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvý špenát spaříme na cedníku horkou vodou a po zchladnutí vodu dobře vymačkáme. Pokud máme špenát mražený, necháme ho povolit a vodu slijeme. Poté špenátové listy rozmixujeme.
Krok 2: Ve vyšší míse ušleháme celá vejce s trochou soli, přidáme špenát, strouhaný tvrdý sýr a nakonec mouku. Mělo by nám vzniknout těsto husté asi jako piškotové.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj naneseme v rovnoměrné vrstvě.
Krok 4: Upečeme v troubě rozehřáté cca na 170 °C (horkovzduch). Trvá to přibližně 15 minut, ale záleží na troubě. Plát by ve finále neměl být vysušený ani mokrý, na dotek by měl pod prsty pěkně pružit.
Krok 5: Hotový plát přesuneme i s papírem na utěrku a společně srolujeme. Necháme vychladnout.
Krok 6: Během chladnutí těsta připravíme náplň: gorgonzolu rozmělníme do mísy, přidáme tvaroh a utřený česnek a společně vyšleháme, nakonec dochutíme solí a opět dobře promícháme.
Krok 7: Rajčata rozpůlíme, lžící odstraníme dužninu s jadérky a masitou část rajčat nakrájíme na malé kostičky.
Krok 8: Plát těsta rozvineme, opatrně z něj stáhneme papír, ale těsto na tentýž papír opět položíme.
Krok 9: Namažeme sýrovou pomazánkou, posypeme kostičkami rajčat a za pomoci papíru opět zatočíme do rolády.
Krok 10: Papír odstraníme, roládu zabalíme do potravinové folie a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc.
Krok 11: Krájíme na řezy a podáváme jako součást studeného pohoštění nebo jako lehké hlavní jídlo, třeba letní večeři.
Zveřejněno 27. 7. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NRop
Moje poznámka
Špenátová roláda s gorgonzolou a rajčaty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NRop
Nejnovější recepty
Lečo v omeletě
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno 2. 7. 2025 19:13
Květák bez smažení
Přidáno 2. 7. 2025 16:46
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno 2. 7. 2025 13:51
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
crazy.woman.cz před 1 hodinou
Chléb z ovesných vloček
vikinka09 před 10 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Klar98 před 11 hodinami
Palačinky se šunkou plněné sýrem
Elen0766 před 12 hodinami
Pikantní medová žebra
jirkastu před 12 hodinami
Křehký jablkový koláč
Theodora před 13 hodinami
Maková náplň
mismi před 13 hodinami
Znojemská omáčka s rýží
Wenaneta před 14 hodinami
Kuřecí polévka s nudlemi
Kajkajak před 15 hodinami
Tématické fráze:
špenátová roláda z mraženého špenátu,
špenátová roláda bez mouky,
špenátová roláda,
špenátová roláda z listového těsta,
špenátová roláda se sušenými rajčaty,
špenátová roláda s listové těsto,
rolada z listoveho spenatu,
piškotová roláda se špenátem,
špenátová roláda recept,
špenátová roláda z mraženého špenátu se sušenými rajčaty,
piškotová špenátová roláda,
náplň s gorgonzolou,
spenativa omáčka,
náplň do špenátové rolády,
špenatova napln,
náplň špenátová roláda,
recepty z gorgonzoly,
špenátová roláda s mozzarelou,
gorgonzola recepty,
špenatova syrová rolada
Suroviny:
vejce,
špenát listový,
sůl,
sýr tvrdý,
mouka polohrubá,
gorgonzola,
česnek,
tvaroh polotučný,
sůl,
rajče
Komentáře (11)
Aby nedošlo k nedorozumění, tady je znění mého komentáře, který jsem vymazala poté, co se zdálo, že mé přání je respektováno: "Prosím toho, kdo mi do podobných neustále" cpe" rolády s naprosto odlišnou náplní, aby s tím přestal, děkuji
Jinak recept je moc pěkný
A rozhodně to pod recept patří, ne jako když někdo naháže podobné recepty k vepřovému jen proto, že je to vepřové bez ladu a skladu. Ale tady to bylo jasné. A není to fér vůči dotyčnému, který si dal práci s nalezením podobných receptů, abychom měly na výběr