Rybízový sirup
Sklízíte jednu misku rybízu za druhou, ale koláčů už máte dost? Pokud ho potřebujete ještě trochu zpracovat, vyrobte si z něj lahodný sirup. Nebudete-li ho dlouho tepelně zpracovávat, zachová si velké množství vitamínů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 26 776 kJ / 6 400 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 0 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 1 600,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Červený nebo černý rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme v míse. Přidáme trochu vody, aby byl rybíz ponořený. Pokud budeme chtít více šťávy, použijeme vody více.
Krok 2: Necháme stát v chladu do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale začít kvasit.
Krok 3: Pak přes gázu nebo řídké plátno šťávu zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme objem a přelijeme do větší nádoby.
Krok 4: Zahřejeme zhruba na 60 °C, podle počtu litrů přidáme cukr a kyselinu citronovou (té je lépe dát méně, ochutnat a pak přidávat dle chuti).
Krok 5: U černého rybízu dáme na 1 litr šťávy kyseliny citronové ještě méně a až po přidání cukru.
Krok 6: Zahřejeme na 85 °C, občas promícháme, průběžně sbíráme pěnu.
Krok 7: Horký sirup ihned plníme do čistých a předehřátých lahví se šroubovým uzávěrem. Hrdlo lahví po naplnění otřeme, lahve zavíčkujeme, položíme a takto necháme vychladnout.
Krok 8: Po vychladnutí lahve otočíme a uskladníme.
Zveřejněno 6. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Moje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Nejnovější recepty
Vepřové kung-pao
Přidáno před 8 hodinami
Tvarohový chlebíček se švestkami
Přidáno před 9 hodinami
Šunkoflekozelo
Přidáno před 12 hodinami
Dýňový chlebíček - muffiny
Přidáno před 13 hodinami
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 15 hodinami
Omeleta se žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smažená rýže
Kajkajak před 1 hodinou
Recept na lehký letní salát
Kajkajak před 1 hodinou
Jablečné lívance
Brumaire před 2 hodinami
Koláč kynutý litý s ovocem
brtna před 2 hodinami
Domácí houskový knedlík
Maestra před 2 hodinami
Mufiny z jablečného těsta
Cinderka před 3 hodinami
Černé jeřabiny - aronie - na způsob brusinek
jarmilasch před 4 hodinami
Obyčejné domácí rohlíky
hufak před 4 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Petulino před 5 hodinami
Banánový chlebíček II
Krize před 5 hodinami
Tématické fráze:
rybízová šťáva,
černý rybízový recepty,
stava z rybizu,
sirup z černého rybízu,
šťáva z červeného rybízu,
domácí sirup z černého rybízu,
sirup z ostružin,
ribizovy sirup,
štáva z černého rybízu,
sirup z cerveneho rybizu-recept,
stava z cerveneho rybizu recept,
rybízová šťáva recept,
cerveny rybiz recepty,
rybízový syrup,
domácí sirup,
domácí sirup z ostružin,
sirup z černého rybízu recept,
sirup z cerneho rybizu za studena,
domácí rybízová šťáva,
sirup za studena
Suroviny:
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (42)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Kyselina citrónová je nezbytná. Jednou jsem zapomněl a bylo to poznat na chuti.
1 l šťávy
prakticky to dělám od oka
vezmu rybíz, mám namrazený, odstopkovaný, přes noc nechám odmrazit v lednici, rozemelu v mixéru a dám vařit, se vším,i s jadýrkama, zbytkama slupek. Když se vaří přidám cukr, míchám až se rozpustí a poté nasypu balíček 40g kyseliny citronové. až se směs povaří, tak po 10 minutách jí přecedím přes sítko, abych oddělil jadýrka, ty mě tam dost štvali, nechal sem je tam napoprvé a plním do lahví.
mám pak sirupu cca 2 litry a mě vydrží na měsíc, takže ani nevím jak je to s kazením
není tam toho cukru nějak moc? Já z toho mám džem. Nevím jak to z těch lahví dostat ven??