Piškotové chlebíčky se šlehačkou a ovocem

Merylas Kuchařka: Merylas

8 porcí Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy 25 názorů

Suroviny

Těsto:
3 vejce
špetka soli do sněhu
70 g krupicového cukru
90 g hladké mouky
2 větší špetky prášku do pečiva
špetka citronové kůry - možno vynechat
trochu másla nebo jiného tuku na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání
Na povrch:
250 - 350 ml Ramy krémové ke šlehání 19% v lahvičce nebo klasické smetany ke šlehání
1-2 lžíce javorového sirupu nebo jen moučkový cukr
různé druhy ovoce, čerstvé nebo z kompotu
máta nebo meduňka na dozdobení
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Formu na srnčí hřbet o velikosti cca 30 x11 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

  2. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Žloutky šleháme s krupicovým cukrem a špetkou citronové kůry do husté bělavé pěny. Obě hmoty lehce spojíme dohromady a po částech opět lehce vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do připravené formy, vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme zhruba 22 minut. Zkoušíme špejlí. Chlebíček necháme chvíli ve formě, pak ho vyklopíme a necháme zchladnout.

  3. Ramu vyšleháme do husté pěny a nakonec do ní zašleháme trochu vychlazeného javorového sirupu. Lze dosladit i moučkovým cukrem. Připravíme si ovoce.

  4. Chlebíček nakrájíme na řezy, dozdobíme povrch dle své fantazie v množství dle chuti a podáváme. Buď samostatně jako chlebíčky, na porci dávám dva kusy. Nebo pak naaranžujeme dva řezy na sebe. Konzumujeme moučníkovou vidličkou.

Poznámka

Tyto chlebíčky mají celkem rychlou přípravu, což někdy oceníme. Rama ke šlehání dobře drží tvar, třeba i do druhého dne. Samozřejmě se může použít i klasická šlehačka. Množství podle toho, jak bohatě budeme zdobit.

Recept byl kdysi v nějakém časopise, je mírně poupravený.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 39 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Piškotové chlebíčky se šlehačkou a ovocem

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: fortifikovane vino:-? Ono se to brani, kdyz si chcete nalit:-? :-D Zatim jsem neotevrela lahev, ale
    ..... Nebo to neni fortifikace a zadny obrance hradu mi nehodi na hlavu smolny nos i s nocniky :-?:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Určitě tím nic nepokazíte...:-)
    Leč říká se, že "škoda je dobrého člověka", ale pokud se řeč vede o ŠODÓ, pak je škoda fortifikovaného vína (marsala, portské, sherri) na šodó :-) nehledě k vyššímu % alkoholu (já na buchtičkách se šodó z bílého vína vyrostl:-8 a prý že bez následků:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak je to Marsala Pelegrini asi červená , má to černou láhev. Nevím, jestli z toho něco půjde stvořit.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Jezismarja, to jste sem nemel davat:-! Takhle vecer. Tyrani. <3<3<3

    Odpovědět

  • casino casino

    Jsem myslel, že račte být v obraze, že: https://www.google.com/search?q=%C5%A1od%C3%B3+chl...
    No, ale šlo tu původně o původ původního názvu: proč ŠODÓÓÓ chlebíček, že :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Veronika.Hrozna: že jo...já to vidím před sebou:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Presne:-! To je ono:-!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Já si to nějak matně vybavuji - ale jako "sendvič" - piškot, lehký vanilkový krém, piškot, šlehačka a možná kousek kompotované broskve ? a ta třešnička!...název netuším...a jak jsem nikdy nebyla na sladké, tak to mi chutnalo, jinak bych si to nepamatovala....

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Musim na rebrik. Je na nejvyssi policce ve spajzu. Zitra tam vylezu. Nevim jaka je.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Veronika.Hrozna: https://ricette.giallozafferano.it/Zabaione.html
    Marsala musi byt sladka, pak existuje jeste sucha a polosucha.
    Nebo jakekoli dezertni sladke vino je tez vhodne.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: Já taky a našla jsem se žloutky, teď jsem v koncích .... :-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    bofinka: Je to hustý krém, nebo pěna? Jdu hledat, snad na to najdu recept. Lahvinku Marsaly jsem dostala, jako dárek a nevím co s ní.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    magdalenka: Jmenuje se zabaglione - v cestine asi zabaione. A pripravuje se ze zloutku slehanych nad parou spolu s cukrem a sladkym bilym vinem, v Italii nejlepe s Marsalou. Vyborna zalezitost ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna: ja som to v živote nerobila, ale mám staršiu a šikovnú sestru, môžem sa tej spýtať. Určite to robí, oni majú aj vinohrad. Po troch kráľoch sa chystáme k nim na návštevu.
    Teraz som googlila, dávajú celé vajcia.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: Já viděla nějakého Francouze v televizi, který něco podobného dělal, a šlehal jen žloutky, ale neodpřisáhnu to, proto jsem se Casina ptala! A recept, už nemáš.;-( Moje maminka taky dělala perfektní malinový džem, a recept si vzala sebou..... Nikdy neudělám takový džem;-(;-(;-(

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: piškotový chlebíček s ovocem piskotova rolada s ovocem a se šlehačkou

Zapomněl/a jsem heslo