

„Boloňská“ omáčka ze sójového granulátu
Suroviny
- 1/2 balení sójového granulátu
- vývar (stačí z kostky, případně voda a sušené bylinky – libeček, celerová nať, petrželka)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 konzerva sterilovaných rajčat (450 g)
- 130 g rajského protlaku
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- olej
- sůl
- pepř
- cukr
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup přípravy receptu
Sójový granulát nasypeme do 1,5 litru vývaru nebo vody s přídavkem soli a sušených bylinek. Za občasného promíchání 10 minut povaříme, poté scedíme a lehce vymačkáme.
Mezitím orestujeme nadrobno nasekanou cibuli, v polovině restování přidáme tenké plátky česneku.
Přidáme sójový granulát, sterilovaná rajčata a protlak. Osolíme, přidáme bazalku a oregano, je-li základ příliš hustý, naředíme trochou vody a na mírném plameni asi 15 minut povaříme. Podle potřeby můžeme trochu dosladit.
Na závěr dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a čerstvou bazalkou.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu „Boloňská“ omáčka ze sójového granulátu
-
Jedná se o vynikající recept, vařil jsem tuto omáčku podruhé po sobě. Mohu ostatním kuchařům a kuchařkám jen doporučit.
-
Kristyna: Dobrý den, to strašně záleží na tom, jak je kdo velký jedlík (pětileté dítě nebo dospělý chlap) a kolik má kdo rád omáčky. Podle toho uděláte z uvedeného množství tak 2-4 porce.
-
Dobrý den,
Prosim recept je na 2 nebo 4 porce? Dekuji za odpoved -
Tyhle špagety dělávám často a to, že v nich není mleté, přítel masožravec ani nepozná :)
špagety takhle udělané jsou na přípravu rychlé a moc dobré. Sójový granulát přidávám i do klasických karbanátků místo namočené housky. karbanátky jsou tak daleko šťavnatější -
Vypadá to výborně, dneska vyzkouším na oběd
-
Vlasta: Jak můžete být takový omezenec?
To je stejné, jako kdybych řekla, že jsou tohle české stránky a žádný slovenský svinstvo (vy) sem nepatří
(Nic proti Slovákům - sama jsem ze čtvrtiny Slovenka)
Ale obsah je stejný - neskutečná blbost -
Vlasta:no ty si drbnuta poriadne
-
Hodnotím kladně, dělám pravidelně sojové maso a je výborné. Používám však pouze domácí suroviny, co se týká rajčat a rajského protlaku. Bazalku a oregano vynechávám, nechutná nám. Dobrý recept i pro začátečníky. +1 bod
-
Vlasta: Vůbec nechápu, z jakého postu zde udílíte rozkazy, jaké recepty se mohou uveřejňovat. Asi ale budete zklamaná, pochybuji, že budete vyslyšena.
Recept je dobrý, sojové maso občas dělám, dokonce na přání přítele. Vegetariáni nejsme. -
Vlasta: Sójové maso nemusí konzumovat jen vegetariáni
Jsou nemocní lidé, kteří maso nesmějí nebo jen bílé, pak je toto dobrá alternativa
-
Vlasta:A proč by sem měli vegetariáni vstup zakázán
-
Taky dělám, je to dobrůtka i pro odpůrce sójy
-
Jéééééé
No vypadají bohovsky
Z granulátu dělávám sekanou,ale boloňky mě nenapadly. Ta fotečka mě dostala
Jsou fakt úžasné
-
Petruš, ukládám, výborný nápad a i pro mého "obézního diabetika!
vynikající
-
Sójový granulát je jediný, který mi chutnal. Měla jsem tuším nějaký " šunkový" a přidávala jsem ho i do karbanátků. Mně by chutnalo Petruš