Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Máte rádi pečená rajčata, ale ta přesušená kupovaná nechcete ani vidět? Máme pro vás jednoduchý recept, podle kterého si snadno připravíte lahodná rajčata sami doma. Lahůdku z nich dělají především bylinky, česnek, balzamiko a třtinový cukr.
Postup přípravy
Krok 1: Včas předehřejeme troubu na 150 °C.
Krok 2: Plech vymažeme olivovým olejem a poklademe rozpůlenými rajčaty řezem nahoru.
Krok 3: Na každou polovinu rajčete položíme (snažíme se přímo na rozkrojené rajče) špetku tymiánu, plátky oloupaného česneku, posypeme hnědým cukrem, pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem.
Krok 4: Pečeme zvolna nejdříve při 150 °C, po 1/2 hodině na 120 °C cca 2-3 hodiny podle velikosti rajčat.
Krok 5: Po této době se rajčata pěkně scvrknou, ale uvnitř zůstane šťávička. Možná se zdá doba pečení dlouhá, ale celou dobu si nemusíme rajčat všímat.
Krok 6: Čas pečení je orientační, řídíme se velikostí rajčat a vůní, nesmí se připalovat, pečeme zvolna. Pokud chceme mít rajčata úplně usušená, musely by se péct cca 6 hodin.
Krok 7: Varianty uskladnění:
1. varianta: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu. Krok 8: 2. varianta: Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Dále postup stejný jako u varianty 1.
1. varianta: Sklenice vypláchneme vařící vodou a necháme vysušit v troubě zapnuté na 140 °C po dobu 10 minut. Ještě horká rajčata natlačíme do sklenic, dobře zavíčkujeme, horká obrátíme dnem vzhůru a vychladlá uskladníme v chladu a temnu. Krok 8: 2. varianta: Sklenice naplníme, zavíčkujeme a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Dále postup stejný jako u varianty 1.
Zveřejněno 7. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyGM
Moje poznámka
Pečená rajčata ve vlastní šťávě
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyGM
Nejnovější recepty
Cuketová pomazánka
Přidáno před 1 hodinou
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 1 hodinou
Mini vaflový špíz
Přidáno před 4 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 13 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno před 14 hodinami
Dortíčky s hroznovým vínem a rybízem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
trepka před 4 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Walina1301@gmail.com před 5 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
y.klimova před 11 hodinami
Sýrová tortilla à la garlic bread
Alzbetina Prk. před 12 hodinami
Zapečený špenát
chocho před 14 hodinami
Zapečený květák jako omeleta
sabatova.daniela@tiscali.cz před 15 hodinami
Domácí rizoto
MarketaAn před 15 hodinami
Buchta Himaláje - recept od D.
viki85 před 16 hodinami
Podmáslový chléb II.
Mike_Fidler před 18 hodinami
Jednoduchý mascarpone krém
stanislav.husnik@gmail.com před 19 hodinami
Tématické fráze:
pečená rajčata,
rajčata pečená v troubě,
rajcata ve vlastni stave,
pečená rajčata recept,
pečená rajčata v oleji,
jak na pečená rajčata,
uskladnění rajčat,
co z rajčat,
pečené rajčata,
recept na pecena rajcata,
sušení rajčat, pečená rajčata,
rajčata ve vlastní šťávě recept,
pecena cherry rajcata,
rajčatová šťáva recept,
pečená rajčata v troubě,
rajčata recepty,
pečená rajčata, recept,
rajcata uskladneni,
rajče fotky,
štáva z rajčat
Suroviny:
rajče,
tymián,
cukr hnědý,
česnek,
ocet balsamiko,
olej olivový
Komentáře (141)
Moc díky
Díky za fajný receptík.
No, asi záleží na tom, jak moc je upečete
Předefčírem se "pochlubila" paní casinová: Ta poslední rajčata co jsem pekla před týdnem mi v lednici zkysla..., asi jsem je málo upekla
Dekuji :)
Tak jsem dnes udělala 2 plechy jen tak na zkoušku a jsem nadšená,jak je to tuuuze jedlé