Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské zelníky

Staročeský recept, pocházející z kuchyně našich prababiček. K jeho přípravě potřebujete jen pár základních surovin. Nastrouhané brambory, kysané zelí, vejce a škrob stačí smíchat a poté dozlatova usmažit.

Hodnocení receptu je 4,9 (107×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 775 kJ /
424 kcal
Bílkoviny11,68 g
Tuky7,71 g
Vláknina3,30 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 113 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy75,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich většinu vody. Krok 2: Okapané kysané zelí překrájíme a přidáme k nastrouhaným bramborám. Krok 3: Přidáme vejce, solamyl a sůl. Těsto pořádně promícháme. Krok 4: Na rozpáleném oleji zprudka smažíme tenčí placičky. Po usmažení necháme placičky okapat na papírovém ubrousku. Krok 5: Můžeme podávat samostatně nebo se zeleninou.

TIP: Oblíbené recepty na smažené placky

Zveřejněno 30. 9. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské zelníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OzZp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské zelníky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OzZp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (75)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí. :-K

Nejlepší zelníky.:yes:

zkusím, bez vegety a na pánvi jen lehce vytřené sádlem

Mňam, tohle nám chutná....hlavně náš mladý 9ti letý si o ně často říká. Už jsem dělala alespoň 5x.

Vyzkouším, musí být moc dobré.:-K

Libor Kolář 10. 1. 2018 21:20
Hned na poprvé se povedly a u kamaráda velký úspěch. Přidal jsem nakrájené uzené.

Libor Kolář: To mne moc těší :-)

nakrájela jsem ještě na kostičky uzené a byla skvělá večeře :yes:

Vlasta244: Určitě! Věřím :-)

Jana Remkova: Recept tedy není ze Staročeské kuchařky z r.1920 zděděné po tchýni, jak píšeš v komentáři z 16. 11. 2015 :-O

bofinka: Omlouvám se, je. Já čerpám z mnoha kuchařek a tak jsem se zmýlila. Hned jsem se šla podívat. Omluva. Ale i tam se uvádí to, co píšu v receptu.

Nerozumiem, prečo zopár diskutujúcich hnevá pridanie solamylu. Priznávam,aj mne sa to zdalo nelogické , takže som ho zo zemiakov neodstraňovala a výsledok=<3<3<3. Odporúčam, nediskutovať o .....a radšej vskúšať podľa seba :-!

Vladimíra 14. 1. 2018 15:15
Jana Dorazinová-Remková: Já ten recept znám jinak bez brambor a masa ,dělala nám ho babička když jsm byla malá, proč tam dávat maso nebo salám.
byl moc dobrý Vlaďěna

Vladimíra: Žádné maso, ani salám tam nemám ;-)

Jiří Novotný 19. 7. 2016 12:35
Jistě si z nás děláte hloupý šprým, když nazývate zelníky staročeskými a přitom do receptu dáváte moderní polotovary solamil a vegetu. Víte o tom, že solamil je bramborový škrob? Nejdříve jej odstraníme a poté přidáme?:-((

... Vymačkáme z nich většinu škrobu ... přidáme 4 lžíce solamylu ... Tady někdo upadl na hlavičku. ;-( Co takhle tam nechat ten škrob z branbor a neutrácet za průmyslově vyrobený?

olga cidorikova 2. 6. 2016 08:41
Základ receptu z roku 1920 je veľmi dobrý - potom nech si každý pridá podľa svojej chuti či už cibuľku alebo kmín... :-K

Já přidávám ještě osmaženou cibulku a drcený kmín :yes:

Orka: No, proč ne :-8<3

Silvia: Dobrý nápad s těma vločkama... já je dávám do karbanátků a je to super:yes:

pro Bofinka-Zelňáky jsem dělávala se svou babičkou už v roce 1947 a je pravda,že se odlívala vymačkaná voda z postrouhaných brambor,nechala se ale asi 20 minut odstát a teprve pak se opatrně slila a škrob usazený na dně se dal zpět do brambor.Pak se ještě nějaká lžička škrobu/solamyl je čistý bramborový škrob/přidala,pokud byly málo škrobové brambory.Nic to ale nemění na tom,že recept je skvělý:-8

Silvia: No, nevadily by určitě :-)

Ja by som namiesto škrobu dala ovsené vločky.;-)

Tom Beyk: Moc děkuji!! :-)

...tak jsem se k tomu konečně dokopal - jsou výborné. Kdo očekává chuť bramboráků, tak ji nenajde - je tu příjemná zelná příchuť.:yes::yes::yes:
Dovolím si přidat foto.

Tom Beyk:;-)

Jana Remkova:...teda tys mě vyděsila s tím 2020, při mým Altzhajzlovi jsem myslel, že jsem pět let zaspal:-//:-D
...jinak si myslím, že kdyby babičky měly dřív Podravku (Vegetu) a levný olej, tak by to taky používaly.
... 22th v neděli bych měl mít dokvašené zelí, tak se na to hned vrhnu:-p

tejaja: Jéééjda!! Omlouvám se!!! Samozřejmě z roku 1920!! Ono už to teď neopravím! :-D

Jana Remkova: Janka, Petra asi myslela tvoj preklep, v ktorom roku bola vydaná kniha. ;-)

Petra: ne moje tchýně, ale ta kuchařka, ne?;-)

Jani, tvoje tchýně předběhla dobu :yes::-))

Lesní muž : No, nevím. ;-) Recept je z velmi staré, vydané roku 2020 Staročeské kuchařky, kterou mám od již zemřelé tchýně;-). Jediné, co jsem přidala navíc je ta podravka.

Lesní muž :Plně s Vámi souhlasím. Myslím,;-) že naše babičky by šly do kolen, kdyby toto četly. Ale jako inspirace dobré!

Lesní muž 16. 11. 2015 19:37
Když čtu tento staročeský recept je mi na zvracení. Staročeská kuchyně:olej? solamyl? podravka?:-((:no:

vanilka70: Já děkuji za vyzkoušení:-)

:-):yes:

:-O jooo to je zase dieta zkusila jsem a výborné jen jsem si trošičku upravila kořeníčko dle svého bodík letí k Jani ,děkuji za receptík :yes::-p

amalia: V jednoduchosti je krása Amálko :-). Děkuji;-)

aké dobré jedlo z jednoduchých surovín:-p:yes::yes::yes:

Dasa000: Děkuji :-)

bofinka: Jenže tu zas nemůžu já;-)

Myslím, že staročeši věděli, proč používat mouku (a ne přímo škrob). Ony totiž smažené škroby nejsou nejzdravější.
Třeba osoby s diabetem by je neměly používat vůbec, protože smažené škroby (včetně těch v bramborách) jsou pro ně jako jed. V mouce jsou škroby taky, ale ne v čistém stavu (jako ve škrobové moučce). Takže spíš použít mouku obilnou a čím tmavší, tím lepší. Obsahuje méně škrobu.

Dobrý den,včera jsem vyzkoušela Vaše zelníky.Celé rodinně chutnalo dvojitá dávka pro nás nestačí;-)Takže recept:yes::yes::-K

Už se na ně těším:-p:yes:

klukodvody: Zkus :-)

Paráda máme je moc rádi ,ale se Solamylem je neznám .Díky .:-K:-K:-K

cecilka: Ani z mé :-D. Už jsem je dělala tolikrát, ale vždycky jinak. Tyhle jsem viděla v nějakém časopise, bohužel, časopis mi vzala asi dcera, když tady byla a já si nevzpomenu, který to byl. V původním receptu je, že se může dát buď mouka, nebo solamyl. Mi se líbil ten solamyl, jsou křupavější;-)

Jana Remkova:Musím sa pochváliť, aj návšteva sa oblizovala ako bernardýn:-D:-)), ešte raz :yes::yes::yes::-K:-K:-K ....no ale musela som sa priznať, že recept nie je z mojej hlavy:-//

Uzasny:yes:

:-p:yes: moc pěkné:-K

cecilka: :-D :-D:yes:

Jana Remkova: nevydržala som, práve som dorobila, aspoň pre seba, na ochutnávku.....škoda, že nie je "smajlík=slintajúci bernardýn"....... jednoducho:yes::yes::yes::-p:-p:-p:-K:-K:-K

cecilka::-D;-) děkuji :-)

:yes::yes::yes::yes:, konečne niekto, čo dáva aj typické staročeské jedlá, ktoré ja, hoci som už zo "zahraničia", vééééľmi milujem:-!:-!:-!:-p:-p:-p

:yes::-p, vďaka za skvelý nápad na večeru:-O:-p:-p.

Tom Beyk: nie som síce bernardýn, no slintám tiež=práve ich idem robiť a dúfam, že budú rovnako dobré, ako od pani Jany Remkovej:-*:-D:-)):-K

tejaja::-D neboj, Terezko, já bych ti je udělala;-)

Tom Beyk: děkuji :-)

Pri najbližšej ceste do Prahy sa zastavím. :-D:-D:-D :yes:

...nevím kolik let se chystám je udělat a nemůžu se k tomu pořád dokopat:-//. Snad letos, teď čekám na dodávku zelí k naložení.
Máš je úžasné :yes::yes::yes: (sliny mám jak bernardýn)

Vypadajíúžasně:-p:yes:

Tématické fráze:
zelniky, zelníky z kysaného zelí-recept, zelníky recept, recept na zelniky, staročeské recepty, zelníky - recept, recepty ze staročeské kuchařky, nejlepší zelníky, recepty zelniky, recept zelniky, smazene zelniky, zelníky smažené, zelník, zelníky z kysaného zelí, jak se delaji zelniky, recepty na zelníky, staočeské zelniky, staročeské zelí, recept na zelník, zelniky z kysané zelí

Suroviny:
brambory, zelí kysané, vejce, solamyl, sůl, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu