Domácí sulc (huspenina) připravený při domácí zabijačce
Na přípravě sulcu není nic složitého, jen je třeba počítat s časem na ztuhnutí v lednici. Hotová huspenina je krásně barevná díky kořenové zelenině, chuťově výborná a navíc plná kolagenu – takže prospěšná pro klouby a chrupavky.
Suroviny pro 4 porce
Do formy na srnčí hřbet.
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 103 kJ / 503 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 72,13 g |
| Tuky | 15,17 g |
| Vláknina | 8,55 g |
| Cholesterol | 228 mg |
| Sodík | 304 mg |
| Sůl | 0,65 g |
| Sacharidy | 16,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřové nožičky a maso omyjeme, popřípadě opálíme zbytky štětin ohněm.
Krok 2: Maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme koření.
Krok 3: Vaříme na mírném ohni do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu.
Krok 4: Před koncem vaření přidáme očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu, na půlky překrojenou, oloupanou cibuli a ocet, dovaříme doměkka.
Krok 5: Uvařené maso a zeleninu vytáhneme z vývaru a necháme chvíli vychladnout.
Krok 6: Vývar přecedíme, necháme chvíli ustát a z povrchu sebereme naběračkou všechen tuk.
Krok 7: Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a v míse vše promícháme spolu s vývarem.
Podle chuti opepříme a osolíme. Krok 8: Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet a necháme vychladnout a poté ztuhnout v lednici. Sulc vyklopíme z formy tak, že dno ponoříme na chvíli do teplé vody, pak se nám sulc jednoduše vyklopí.
Podle chuti opepříme a osolíme. Krok 8: Směs nalijeme do formy na srnčí hřbet a necháme vychladnout a poté ztuhnout v lednici. Sulc vyklopíme z formy tak, že dno ponoříme na chvíli do teplé vody, pak se nám sulc jednoduše vyklopí.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí sulc (huspenina) připravený při domácí zabijačce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B6XN
Moje poznámka
Domácí sulc (huspenina) připravený při domácí zabijačce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B6XN
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 14 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 3 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 3 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 4 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 4 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 6 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 8 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 10 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 10 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 10 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 10 hodinami
Tématické fráze:
sulc,
huspenina recept,
domácí vepřová huspenina,
domácí zabijačka recepty,
výroba domácího sulcu,
zabijačkový sulc,
domácí výroba sulcu,
domaci zabijacka,
domácí zabíjačka video,
jak se dela sulc,
sulc se zeleninou,
jak se vari sulc,
huspenina,
nejlepší sulc,
huspenina video,
recept na huspeninu sulc,
recepty domaci zabijacka,
recept na sulc,
jak se dělá domácí zabijačka video,
zabijačka recepty
Suroviny:
plec vepřová,
zelenina kořenová,
pepř celý,
koření nové koření,
nožička vepřová,
bobkový list,
cibule,
voda,
ocet,
pepř mletý,
sůl
Komentáře (19)
Huspenina