Segedín z hlívy a zakysanky
Lahodná a zdravější varianta klasického segedínského guláše, která potěší všechny milovníky rostlinné kuchyně! Segedín z hlívy ústřičné a zakysané smetany nabízí bohatou chuť, jemnou konzistenci a přitom je snadný na přípravu.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 480 kJ / 593 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,56 g |
| Tuky | 24,64 g |
| Vláknina | 29,00 g |
| Cholesterol | 72 mg |
| Sodík | 2,11 g |
| Sůl | 5,20 g |
| Sacharidy | 62,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli (kdo chce, tak přidá i bobkový list s novým kořením - po uvaření je nutné koření vyndat.).
Krok 2: Přidáme hlívu ústřičnou. Společně dobře orestujeme do lehce zlatavé barvy spolu s drceným kmínem, solí, pepřem. Nakonec přidáme mletou papriku a mícháme, neb jinak má tendenci se připalovat a zhořknout.
Krok 3: Pokrájené zelí krátce orestujeme a podlijeme 1-2 hrnky horké vody (záleží jak chcete mít výslednou hustotu guláše).
Krok 4: Přiklopíme pokličkou, necháme mírně probublávat. Za občasného míchání dusíme 10 minut, popřípadě ještě podlijeme vodou. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu.
Krok 5: Na závěr promícháme v hrnku lžíci škrobu se 2 lžícemi studené vody. Omáčku přivedeme k varu a se záklechtkou 2-3 minuty povaříme.
Krok 6: Ochutnáme, případně dochutíme čerstvou zelenou bylinkou, jako je petrželka či tymián. (Mně se také osvědčila 1 lžíce sladkého (domácího) kečupu na závěr rozmíchat do segedínu pro lepší barvu a celkově jemnější chuť, pokud zelí bylo hodně kyselé.)
Krok 7: Podáváme s vařenými brambory, knedlíky či bramborovými noky. (Pokud vám ještě zbyla zakysaná smetana, tak na každou porci naservírujte malý kopeček – nejen že to dobře vypadá, ale i chutná.)
Zveřejněno 11. 10. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedín z hlívy a zakysanky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yxJV
Moje poznámka
Segedín z hlívy a zakysanky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yxJV
Nejnovější recepty
Vlašský salát tradičněji
Přidáno před 1 hodinou
Omeleta se žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Vločková polévka se zeleninou trochu jiná
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové z jednoho hrnce
Přidáno před 12 hodinami
Skořicová bábovka s kakaem
Přidáno před 16 hodinami
Jablíčka z lineckého těsta plněná jablečnou nádivkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové na houbách
Darina před 8 minutami
Hraběnčiny výborné řezy
Rasice před 1 hodinou
Kuřecí čína
mcmiruska před 1 hodinou
Vepřová plec po venkovsku
limosek před 1 hodinou
Mleté vepřové maso na Kunovjance
limosek před 1 hodinou
Honzovy kynuté buchty
kimlo před 2 hodinami
Tvarohové lívance
boomgo před 2 hodinami
Francouzské brambory s mletým masem
Libotovska před 4 hodinami
Hebká hustá čokoládová poleva
Veronika.Hrozna před 13 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
Petra67 před 16 hodinami
Tématické fráze:
segedin z hlivy ustricne,
segedinsky gulas z hlivy ustricne,
segefin z hlívy,
hlíva-segedín,
segedín s hlivou ustřicnou,
segenin z hlívy ústřičné,
recepty z hlívy,
szeged guláš s hlívou ústřičnou,
segedin hlívy ústřičné,
polévka k segedínu,
segedinsky gulas s hlivy,
segedýn z hlívy ústřičné,
hlíva segedin guláš recept,
segedín z hlívy hlívy ústřičné,
szegedin z hlívy ústřičné,
hlíva ústřičná sladké zelí,
zakysana smetana do segedinu,
zakysana smetana a gulas z hlivy,
segedinsky gulas z hlivi ustricne
Suroviny:
hlíva ústřičná,
cibule,
zelí kysané,
smetana zakysaná,
olej,
škrob,
kečup sladký,
paprika sušená sladká,
kmín drcený,
sůl,
pepř mletý,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř cayenský,
petrželka,
smetana zakysaná
Komentáře (5)