Segedín z hlívy a zakysanky

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: 30 2-3 porce Bezmasá jídla 4 názory

Suroviny

200 g hlívy ústřičné
2 menší cibule (pokrájené na kostičky)
200-300 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžičky drceného kmínu
sůl
čerstvě mletý pepř
olej
horká voda
1 lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný)
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření či jalovce
lžíci sladkého kečupu ve finálním dochucování
kayenský pepř nebo pálivá paprika
pár lístečků petrželky či tymiánu
lžíci zakysané smetany na každou porci
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na rozehřátém oleji zpěňte cibuli (kdo chce, tak přidá i bobkový list s novým kořením), přidejte hlívu ústřičnou a společně dobře orestujte do lehce zlatavé barvy spolu s drceným kmínem, solí, pepřem.

  2. Na konec přidejte mletou papriku (míchejte neb jinak má tendenci se připalovat a zhořknout), pokrájené zelí, krátce orestujte a podlijte 1-2 hrnky horké vody (záleží jako chcete mít výslednou hustotu guláše).

  3. Přiklopte pokličkou, zmírněte výkon sporáku do mírného probublávání a za občasného míchání poduste 10 minut, popřípadě ještě podlijte vodou. Pak tam vmíchejte ještě 1 zakysanou smetanu.

  4. Na závěr přilijte v hrnku rozmíchanou lžíci škrobu se 2 lžícemi studené vody a dobře promíchejte se surovinami v hrnci, aby se vše dobře propojilo. Přiveďte vše k varu na 2-3 minuty povařte. Ochutnejte a případně dochuťte čerstvou zelenou bylinkou jako je petrželka či tymián. Mně se také osvědčila 1 lžíce sladkého (domácího) kečupu na závěr rozmíchat do segedínu pro lepší barvu a celkově jemnější chuť, pokud zelí bylo hodně kyselé.

  5. Ještě vyndejte z guláše bobkový list s kuličkami nového koření (není příjemné pak do nich kousnout, neb mají intenzivní chuť na jazyku).

    Podávejte s vařenými bramborami, knedlíky či bramborovými noky. Pokud vám ještě zbyla zakysaná smetana, tak na každou porci ještě naservírujte malý kopeček – nejen že to dobře vypadá, ale i chutná.

Poznámka

více fotek, inspirací najdete na webu www.korenizivota.com

http://www.korenizivota.com/segedin-z-hlivy-a-zaky...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 91 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Segedín z hlívy a zakysanky

Tématické fráze: segedin z hlivy ustricne segedinsky gulas z hlivy ustricne segefin z hlívy hlíva-segedín segedín s hlivou ustřicnou segenin z hlívy ústřičné recepty z hlívy szeged guláš s hlívou ústřičnou segedin hlívy ústřičné polévka k segedínu segedinsky gulas s hlivy segedýn z hlívy ústřičné hlíva segedin guláš recept segedín z hlívy hlívy ústřičné szegedin z hlívy ústřičné hlíva ústřičná sladké zelí zakysana smetana do segedinu zakysana smetana a gulas z hlivy segedinsky gulas z hlivi ustricne