Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny
Studené zeleninové saláty jsou skvělým letním osvěžením, avšak s přicházejícím podzimem hledáme vydatná jídla, která zahřejí. Teplý salát z čočky a pohankových krup je plný zeleniny a spolehlivě zasytí.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 923 kJ / 1 177 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,19 g |
| Tuky | 6,88 g |
| Vláknina | 49,54 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 36 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 201,15 g |
Postup přípravy
Krok 1: Papriky, cuketu a rajčata nakrájíme na kostky, cibuli, česnek, celer na drobno. Uvaříme čočku a kroupy (každé zvlášť). Čočku vaříme cca 20 minut dle návodu.
Krok 2: Kroupy propláchneme a dáme vařit s 1,5x více vody (mírně osolené) než máme krup. Až začne vařit, dáme do ní kroupy a vaříme cca 4 minuty, než se voda vyvaří. Poté necháme pár minut dojít pod pokličkou a hotové lehce zakápneme olivovým olejem.
Krok 3: Na pánvi opečeme cibuli do sklovita, přidáme česnek a minutu mícháme. Přidáme celer a opékáme dokud trochu nezměkne.
Krok 4: Takto to uděláme s každou další přidávanou zeleninou, dáváme od nejpevnější po nejměkčí. Cuketu a rajčata necháme naposledy (obsahují spoustu vody a opékáme je pouze chvíli) jinak by byly rozvařené.
Krok 5: Až je veškerá zelenina dostatečně opečená, přisypeme čočku a kroupy, důkladně promícháme a nakonec dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
Krok 6: Opět promícháme a ihned podáváme. Na talíři ozdobíme kopečkem strouhaného sýru.
Zveřejněno 1. 12. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rno2
Moje poznámka
Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rno2
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 5 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 19 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 23 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vinná klobása se žampiony, sýrem a šunkou
Sahula před 12 minutami
Vinná klobása pečená na zelí s karamelizovanou cibulkou
Sahula před 1 hodinou
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 2 hodinami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 3 hodinami
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 3 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 5 hodinami
Kapří hranolky
loing před 14 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 14 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 14 hodinami
Tématické fráze:
černá čočka recepty,
recepty z cerne cocky,
černá čočka beluga recepty,
cerna cocka recept,
pohankový salát,
čočka a kroupy,
salat z cervene cocky a krup,
čočka kroupy,
pohankovo čočkový salát,
salat s čočky,
salát z čočky,
recepty z krup,
čočka na zeleninový salát,
zeleninové saláty recepty,
tecept na černou čočku,
cuketa a černá čočka,
teplý zeleninový salát,
salat s kroupy,
salát z krup,
připrava čočky beluga
Suroviny:
čočka beluga,
krupy pohankové,
cuketa,
paprika čerstvá žlutá,
celer řapíkatý,
cibule,
česnek,
rajče,
sůl,
pepř mletý,
tymián,
sýr strouhaný
Komentáře (3)