Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
Sejkory, halušky, bramborák i mnoho dalších názvů dle regionu. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně, jako ho pekly naše babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 648 kJ / 1 589 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 44,27 g |
| Tuky | 3,34 g |
| Vláknina | 38,92 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 79 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 330,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme nebo oškrábeme. Nastrouháme najemno. Vymačkáme a slijeme vodu.
Krok 2: Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Krok 3: K nastrouhaným bramborám přidáme krupici, česnek, kmín a cibuli. Osolíme dle potřeby a bohatě dochutíme rozemnutou majoránkou.
Krok 4: Litinový tál na kamnech pořádně rozehřejeme. Můžeme použít také plynový sporák s litinovou plotýnkou. Na elektrickém sporáku použijeme rozpálenou litinovou pánev.
Krok 5: Tál potřeme tukem a plácneme na něj porci těsta, které rozetřeme na tenkou placku.
Krok 6: Po chvíli obrátíme a opečeme i z druhé strany do červena.
Krok 7: Upečené placky dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem.
Krok 8: Pokud placky nesníme ještě teplé, můžeme je později roztrhat či rozkrájet na malé kousky a prohřát na pánvi na sucho nebo na másle.
Zveřejněno 18. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/66r7
Moje poznámka
Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/66r7
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 10 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 11 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 13 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 13 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 5 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 9 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 9 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 10 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 10 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 11 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 11 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 11 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 12 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 12 hodinami
Tématické fráze:
sejkory,
sejkory recept,
bramboráky jako od babičky,
krkonošský bramborák,
krkonošské recepty,
krkonošská jídla,
bramborové sejkory,
recept sejkory,
recept na sejkory,
krkonošské bramboráky,
sejkory na sladko,
krkonoské sejkory,
jídlo sejkory,
bramboráky z nových brambor,
krkonošský guláš recept,
krkonšské sejkorky,
bramborák na plotně,
babiččiny bramboráky,
krkonošsky gulaš,
kaborky
Suroviny:
brambory,
krupice pšeničná,
česnek,
kmín drcený,
cibule,
majoránka,
sůl,
tuk na smažení,
sádlo
Komentáře (122)
a my je tu na topkách dokonce máme
https://www.toprecepty.cz/recept/13418-valasske-po...
indrja (neregistrovaný/á): tuhle variantu jsme také dělali a dělávám
Nám to pekl děda a říkali jsem tomu bramborový dědek - po něm. Ten česnek a slaná chuť dohromady se sladkým ovocem - nádhera.
Krupice se tam dává od pradávna. Jinak ať si tam každý dává, nač je zvyklý, třeba i hladnou mouku
Odjakžiavá sa dáva hladná múka, aby placky boli lahodné a nie hrubéééé.
Jsem z Orlických hor a u nás se této dobrotě říká kramfleky
Zatím NIC nenahradilo pořádná kachlová kamna ,která měla několik trub,kamnovec atd.