Dort "Chocolate Mud Cake "
Čokoládu buď milujete nebo ji opravdu nemusíte. Pokud patříte do tábora čokoholiků, je tento dort pro vás to pravé čokoládové. Spojení kvalitní čokolády se smetanovou polevou je vskutku hříšná lahoda. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 530 kJ / 6 580 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,79 g |
Tuky | 359,38 g |
Vláknina | 34,60 g |
Cholesterol | 1,54 g |
Sodík | 1,40 g |
Sůl | 1,52 g |
Sacharidy | 622,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme máslo a kávu rozpuštěnou ve 100 ml vroucí vody. Prohříváme, až se čokoláda a máslo rozpustí.
Krok 2: Do mísy přesejeme přes síto mouku a kakao, promícháme rukou s práškem do pečiva, sodou, cukrem, aby nevznikly žádné žmolky.
Krok 3: V jiné misce vyšleháme lehce vejce s podmáslím.
Krok 4: Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promícháme se sypkou směsí, vznikne hladká polotekutá směs.
Krok 5: Těsto vlijeme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy a pečeme cca 1 hodinu na 150 °C (horkovzduch) nebo 170 °C klasicky. Zkusíme špejlí, pokud je suchá, je upečeno. Korpus po upečení trochu klesne. Necháme vychladit asi 10 minut ve formě a potom vyndáme z formy na drátěnou podložku a necháme zcela vychladnout.
Krok 6: Poleva:
Čokoládu nalámeme a dáme do hlubší misky. Šlehačku s cukrem zahřejeme až do teploty, kdy neudržíme prst a vlijeme na čokoládu a mícháme dokud se vše spojí. Krok 7: Korpus jednou prořízneme, natřeme buď marmeládou nebo připravenou polevou. Touto, ještě teplou, polevou také polijeme i celý korpus. Další možností je dát na korpus i tvaroh s rozmixovaným ovocem. Krok 8: Dozdobíme čokoládovými hoblinami. Dort vydrží několik dní stále stejný.
Čokoládu nalámeme a dáme do hlubší misky. Šlehačku s cukrem zahřejeme až do teploty, kdy neudržíme prst a vlijeme na čokoládu a mícháme dokud se vše spojí. Krok 7: Korpus jednou prořízneme, natřeme buď marmeládou nebo připravenou polevou. Touto, ještě teplou, polevou také polijeme i celý korpus. Další možností je dát na korpus i tvaroh s rozmixovaným ovocem. Krok 8: Dozdobíme čokoládovými hoblinami. Dort vydrží několik dní stále stejný.
Zveřejněno 9. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort "Chocolate Mud Cake "
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16g0
Moje poznámka
Dort "Chocolate Mud Cake "
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16g0
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 7 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 16 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 21 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 22 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí větrníky
Nanina před 5 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 7 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 7 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 7 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 8 hodinami
Rajská omáčka
Nikki1 před 8 hodinami
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 8 hodinami
Banánová bábovka
Weer8 před 9 hodinami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 9 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 10 hodinami
Tématické fráze:
mud cake,
sachr dort s kefírem,
mud cake recept,
mudcake,
muccake,
čoko poleva se slehačkou,
muc cake,
chocolate brownies recept,
cokoladovy dort s kefirem,
mud dort,
mudcake recept,
záblácený dort,
čokoládový mud cake,
čokoládový cake,
cokoladovy dort mud cake,
recepty na muc kate,
dort pro čokoholiky,
kakaové mramorové brownies s tvarohem,
recept mud cake,
čokoládový dort třtinový cukr 70 % šlehačka
Suroviny:
čokoláda tmavá,
máslo,
káva instantní,
voda,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
soda jedlá,
cukr přírodní,
cukr přírodní,
kakao,
vejce,
podmáslí,
marmeláda,
čokoláda tmavá,
smetana ke šlehání,
cukr,
čokoláda
Komentáře (35)
1. Pravý Sachr jsem jednou v Rakousku měla a ten je spíš piškotový, ale tento je tvrdčí!, spíš křupe
2. Meruňky jsem měla zavařené i se slupkou, ale ten tvaroh není nutné tam dávat, nemusíš ani proříznout korpus.
To vše jsem poprvé dělala podle receptu, ale jindy už jsem neprořízla, ale propíchla upečený korpus špejlí a do děr nalila horkou tekoucí (meruňkovou) marmeládu
Asi tím, že je tam hodně čokolády, tak korpus je tvrdčí a ta marmeláda to dochutí a vlastně i natáhne vlhkost zevnitř.
Snad Ti to trochu pomůže a pokud do toho půjdeš, dej vědět
chci se zeptat. Mám šíleně ráda čokoládu
Čokoládový je fakt hodně, ale hořký ne! Velkou roli tam hraje dodržet suroviny - např. neošidit čokoládu a hlavně ten třtinový cukr, já si recept trochu upravila a dala i ten hodně hnědý - viz recept (má lepší chuť než třtinový). Dělá to takovou karamelovou příchuť. Nevím, jak Ti to popsat.
Můj 1. pokus o brownies (viz příloha) - v surovinách nevidím až tak rozdíl, ale když srovnám brownies=víc křehčí, méně čokoládový (je tam méně tmavé čokolády), tento dort=víc je cítit čokoláda a tužší.
Samozřejmě je tady víc receptů na brownies, ale dělala jen jednou mix s bílou čokoládou, takže v tomto praxi nemám.
http://www.toprecepty.cz/recept/10657-mramorove-br...
asi bych to jen zamazla marmeladou a dala marcipan
Tento dort je hoodně čokoládový (jen abys věděla, možná ho znáš), není to jako normální korpus nadýchaný, je tužší díky té čokoládě. Je to fakt pro čokoholiky, máš pocit, že jíš čokoládu
Co se týče marcipánu - určitě by to šlo, ale poraď se, prosím tady na Topkách s někým jiným. Já totiž marcipán nemám vůbec ráda a proto se s ním nekamarádím
Nevidím ale důvod, proč by to nešlo.
Krém se zde vlastně ani nedává, jen marmeláda - to co mám nahoře je tvaroh s meruňkami a na tom by asi marcipán jezdil.
Stačí opravdu potřít jen marmeládou, nebo udělat dírky a zalít horkou marmeládou...a nechat marmeládu zatuhnout.
Pokud se pro tento dort rozhodneš, tak přeji, ať chutná.
Pouzila bych jen tvuj korpus a krem.
Nahore bych to necim zamazla a dala marcipan
Díky, díky
A nelekej se, pokud není korpus po upečení, jako piškot.Je tužší a to právě má tak být, je tam hodně výborné čokolády a ten hnědý cukr z toho dělá pravý čoko-dort pro čokoholiky
Poleva se šlehačkou je řídší, neztuhne, jako jen čoko-poleva. Někdo to polije jen čoko-polevou.
Už jsem jej dělala několikrát, také jsem ho jen prořízla, dala marmeládu a nahoře potřela marmeládou a polila čokolád.polevou.