Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňská roštěná (pro zizala)

Hodnocení receptu je 4,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Náročný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Napřed usmažíme do zlatova na kroužky nakrájenou cibuli a dáme bokem. Krok 2: Okraje roštěnek nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, shrneme do původního tvaru, pomoučíme (někdo moučí jen z jedné strany) Krok 3: a opečeme do hněda na rozpáleném tuku. Z první strany asi 2 až 3 minuty a z druhé strany 1 až 2 minuty. Maso dáme na nahřátý tác a udržujeme v teple (pod alobalem). Krok 4: Šťávu na pánvi zastříkneme vývarem (vodou), dosolíme, krátce povaříme (můžeme zjemnit studeným máslem) a nalijeme na roštěnky. Krok 5: Maso posypeme osmaženou cibulí a neseme na tabuli. Krok 6: Příloha:
brambory, rýže, volské oči, zeleninová obloha, nakládaná zelenina – okurky jsou asi nejlepší a patří k tomuto jídlu.

Zveřejněno 13. 9. 2016

Poznámka autora casino

Zdroj: notoricky známý recept :-)

Poznámka:

Ještě pořád se u nás těžko shání vyzrálé, dobře odleželé maso.

1. Kupte jednu porci navíc a v předstihu si maso otestujte; pokud bude jako podrážka, uvařte DUŠENÉ roštěnky

2. Pokud máte dobrého řezníka, co se nechová jako hovado, tak vám řekne, zda je maso na toto jídlo OK (z mladého býka) a ještě spolu vyberete z toho, co má v lednici „mramorované“ maso. (pak neplatí ad.1)

3. Je lepší si nechat maso nakrájet v krámu. Z nízkého roštěnce má plátek masa váhu asi 75 g, takže asi koupíte dvojité (nedokrojené) roštěnky.

4. Maso naklepávat opatrně (hladkou stranou paličky a raději pod fólií), nepotrhat ho.

5. Při smažení platí, že méně je někdy více :-) a pokud už to přepísknete s délkou tepelné úpravy, nic není ztraceno. Akorát budete jíst cca o 90 minut později (nepoužíváte-li hrnec páně Papina)

6. Riziko „přepečení“ snížíte, použijete-li (proti všem kuchařským zásadám) studené maso přímo z lednice.

Proč ten název receptu?

Proto :-) https://www.toprecepty.cz/recept/49352-videnska-ro...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňská roštěná (pro zizala)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9kr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňská roštěná (pro zizala)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9kr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

casino: Zkusila jsem dnes a bylo to super! Nízký roštěnec jsem nechala odležet až do posledního dne spotřeby. :yes::yes::yes:

Já teda nevím, ale pokud vyndám maso z lednice a jdu s ním rovnou na pánev, je tvrdé, naopak při pokojové teplotě, kdy má celý kus masa stejnou teplotu, je perfektní. Vyzkoušeno ! Kupuju maso zásadně vcelku a vakuované, nejlépe v Makru, kde je každý kus popsaný ode dne porážky, přes uležení až po datum spotřeby.
A proč se cibulové kroužky smaží jako první? Budou studené a měkké.
Jinak použití slova výše uvedeného, hanlivého až urážlivého bych také vynechala ;-)

casino: nízky roštenec=falošná sviečková?

cecilka:
No, ta falešná svíčková je sval v pleci..
Vím, že víte kde mají ošípané karé. :-) Tak skot tam má nízké roštěnce (shora nad páteří, nad svícemi)
A když to vezmeme od oháňky, tak potom to navazuje na vysoký roštěnec a přes cosi co si nevzpomenu to přechází v krk:-)

Když pominu první body, které jsou úplně mimo, tak : 1) Na tento pokrm se rozhodně víc hodí vysoký roštěnec. 2) Vždy je lepší maso si nakrájet doma v kuchyni 3) Při psaní receptu se nepoužívají slova "hovado" apod. 6) "Maso nepřepečete, když ho hodíte na pánev rovnou z lednice" = ????????? . Který neumětel tenhle recept psal...... 8-( Nic horšího jsem neviděl. G.

Chudák zizala:, chudák já (cítí-li se zizala: dotčena, tak název upravím) :-K
***
Gábin:
Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku....
No, raději bych ale diskutoval s registrovanou bytostí, než s neregi anonymem
ad 1)
R. Vaňek: vysoký
Z. Pohlreich: roštěnec
V. Vrabec: nízký
M. J. Sandtnerová: nízký
Kuchařka naší vesnice: Vždy jen z nízkého
Rozdělení, použití jednotlivých částí, dávkování a porcování hovězího masa: http://papu.ssss.cz/w/kc/te/12rocnik/0pripravahov....
roštěnec - nízký - příprava minutek, anglické úpravy
- vysoký - je tužší, používá se na pečení a dušení ;-)
ad 2)
Do čtyřech kusů si CENTIMETROVÉ!!! plátky (nebo dvojité nedokrojené porce) nechám ukrojit řezníkem z kusu masa – je to přesnější - jeden kus je jako druhý, třetí, čtvrtý a u těchto roštěnek je stejná tloušťka masa zásadní pro poživatelnost jídla… ; pokud se chystám dělat větší počet roštěnek, tak kupuji maso vcelku.
Vychytávka: na špalíku roštěné několika souběžnými podélnými řezy nakrojím povrchovou šlachovitou vrstvu a pak odkrajuji jednotlivé porce a hned bez dalšího naklepávám.:yes:
ad 3)
Máte pravdu, ale "volské oči" vám nevadí... :-DPokud se ozvou aspoň dva REGISTROVANÍ kuchtíci, kteří se formulací „co se nechová jako hovado“ cítí dotčeni, tak větu smáznu. V opačném případě přepíšu slovo „co“ na slovo „který“
ad 6)
Stojí psáno: Riziko „přepečení“ snížíte…
Tedy přepečení je v uvozovkách! Klidně to můžete chápat jako přesmažení, pokud vás nenapadne vhodnější formulace, že.,
Tož tak:-)

Je jí to jedno :-) Tady si přece může nazvat recept každý, jak chce :-p

Tématické fráze:
videnska roštena, vídeňská roštěná recept, vídeňská roštěná recepty, vídeňské roštěnky, stroganov podle pohlreicha, úprava roštěnky, vysoký roštěnec recept, jak upravit rostenou, vídeňský roštěnec, roštěná úprava, vysoký roštěnec pohlreich, úprava roštěná, roštěná v celku, vysoký roštěnec recepty, hovězí stroganov podle pohlreicha, vídňská roštěná recept, recept na vídeňskou rostenou, nejlepsi recepty na videnska roštěná, jak upravit nízký roštěnec, roštěná pohlreich

Suroviny:
cibule, roštěná hovězí, pepř, mouka hladká, tuk na smažení, vývar, tuk na smažení

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu