Vídeňská roštěná (pro zizala)
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zdroj: notoricky známý recept :-)
Poznámka:
Ještě pořád se u nás těžko shání vyzrálé, dobře odleželé maso.
1. Kupte jednu porci navíc a v předstihu si maso otestujte; pokud bude jako podrážka, uvařte DUŠENÉ roštěnky
2. Pokud máte dobrého řezníka, co se nechová jako hovado, tak vám řekne, zda je maso na toto jídlo OK (z mladého býka) a ještě spolu vyberete z toho, co má v lednici „mramorované“ maso. (pak neplatí ad.1)
3. Je lepší si nechat maso nakrájet v krámu. Z nízkého roštěnce má plátek masa váhu asi 75 g, takže asi koupíte dvojité (nedokrojené) roštěnky.
4. Maso naklepávat opatrně (hladkou stranou paličky a raději pod fólií), nepotrhat ho.
5. Při smažení platí, že méně je někdy více :-) a pokud už to přepísknete s délkou tepelné úpravy, nic není ztraceno. Akorát budete jíst cca o 90 minut později (nepoužíváte-li hrnec páně Papina)
6. Riziko „přepečení“ snížíte, použijete-li (proti všem kuchařským zásadám) studené maso přímo z lednice.
Proč ten název receptu?
Proto :-) https://www.toprecepty.cz/recept/49352-videnska-ro...
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 10. 2020 14:09
1. 2. 2017 00:26
No, ta falešná svíčková je sval v pleci..
Vím, že víte kde mají ošípané karé. Tak skot tam má nízké roštěnce (shora nad páteří, nad svícemi)
A když to vezmeme od oháňky, tak potom to navazuje na vysoký roštěnec a přes cosi co si nevzpomenu to přechází v krk
31. 1. 2017 21:39
14. 1. 2017 22:56
Cibuli můžete dělat zároveň s masem, ale za 5 minut hotová nebude…
Cibuli můžete dělat zároveň s masem na další pánvi, ale za 5 minut hotová nebude…
Já zvolil spolehlivý způsob: cibule je dopředu hotová, maso je hotové tak akorát…
Záleží, jak s cibulí naložíte, ale za 5 minut po usmažení a podávaná na horkém mase studená nebude (a i kdyby náááhodou byla, tak wcg? Zuby vás z toho asi bolet nebudou) a nezměkne ani náááhodou!
No, třeba až někdy tuto notoricky známou roštěnku zkusíte poněkolikáté připravit (vč. masa z lednice) tak si vyberete způsob vašemu naturelu nejbližší, že
14. 1. 2017 12:38
A proč se cibulové kroužky smaží jako první? Budou studené a měkké.
Jinak použití slova výše uvedeného, hanlivého až urážlivého bych také vynechala
14. 1. 2017 12:15
14. 1. 2017 11:27
***
Gábin:
Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku....
No, raději bych ale diskutoval s registrovanou bytostí, než s neregi anonymem
ad 1)
R. Vaňek: vysoký
Z. Pohlreich: roštěnec
V. Vrabec: nízký
M. J. Sandtnerová: nízký
Kuchařka naší vesnice: Vždy jen z nízkého
Rozdělení, použití jednotlivých částí, dávkování a porcování hovězího masa: http://papu.ssss.cz/w/kc/te/12rocnik/0pripravahov....
roštěnec - nízký - příprava minutek, anglické úpravy
- vysoký - je tužší, používá se na pečení a dušení
ad 2)
Do čtyřech kusů si CENTIMETROVÉ!!! plátky (nebo dvojité nedokrojené porce) nechám ukrojit řezníkem z kusu masa – je to přesnější - jeden kus je jako druhý, třetí, čtvrtý a u těchto roštěnek je stejná tloušťka masa zásadní pro poživatelnost jídla… ; pokud se chystám dělat větší počet roštěnek, tak kupuji maso vcelku.
Vychytávka: na špalíku roštěné několika souběžnými podélnými řezy nakrojím povrchovou šlachovitou vrstvu a pak odkrajuji jednotlivé porce a hned bez dalšího naklepávám.
ad 3)
Máte pravdu, ale "volské oči" vám nevadí... Pokud se ozvou aspoň dva REGISTROVANÍ kuchtíci, kteří se formulací „co se nechová jako hovado“ cítí dotčeni, tak větu smáznu. V opačném případě přepíšu slovo „co“ na slovo „který“
ad 6)
Stojí psáno: Riziko „přepečení“ snížíte…
Tedy přepečení je v uvozovkách! Klidně to můžete chápat jako přesmažení, pokud vás nenapadne vhodnější formulace, že.,
Tož tak
14. 1. 2017 02:40
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 15 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 15 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 17 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 19 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Kikaa uvařila před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
Ester71 uvařil před 3 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Sujan uvařila před 7 hodinami
Jednoduchá zeleninová polévka s krupičkou pro začátečníky
Romana20 uvařila před 8 hodinami
Banánová bábovka
chiipss uvařila před 8 hodinami
Krůta na divoko
Chumelice uvařila před 8 hodinami
Rebarborový koláč s pudinkem
MartinaR uvařila před 8 hodinami
Jemné noky
Zizalinka uvařil před 9 hodinami
Plněné žampiony se sýrem
Marcela0123 uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Víkend na chalupě: Vyzkoušejte 18 receptů na rychlá jídla s použitím minima surovin
Další recepty
Tématické fráze: videnska roštena vídeňská roštěná recept vídeňská roštěná recepty vídeňské roštěnky stroganov podle pohlreicha úprava roštěnky vysoký roštěnec recept jak upravit rostenou vídeňský roštěnec roštěná úprava vysoký roštěnec pohlreich úprava roštěná roštěná v celku vysoký roštěnec recepty hovězí stroganov podle pohlreicha vídňská roštěná recept recept na vídeňskou rostenou nejlepsi recepty na videnska roštěná jak upravit nízký roštěnec roštěná pohlreich
Suroviny: cibule, roštěná hovězí, pepř, mouka hladká, tuk na smažení, vývar, tuk na smažení
Vídeňská roštěná (pro zizala)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m9kr
8 názorů