Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňská roštěná (pro zizala)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 10 min

10 min (10 min příprava)

13. 9. 2016 00:21

Suroviny pro 4

4

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Zdroj: notoricky známý recept :-)

Poznámka:

Ještě pořád se u nás těžko shání vyzrálé, dobře odleželé maso.

1. Kupte jednu porci navíc a v předstihu si maso otestujte; pokud bude jako podrážka, uvařte DUŠENÉ roštěnky

2. Pokud máte dobrého řezníka, co se nechová jako hovado, tak vám řekne, zda je maso na toto jídlo OK (z mladého býka) a ještě spolu vyberete z toho, co má v lednici „mramorované“ maso. (pak neplatí ad.1)

3. Je lepší si nechat maso nakrájet v krámu. Z nízkého roštěnce má plátek masa váhu asi 75 g, takže asi koupíte dvojité (nedokrojené) roštěnky.

4. Maso naklepávat opatrně (hladkou stranou paličky a raději pod fólií), nepotrhat ho.

5. Při smažení platí, že méně je někdy více :-) a pokud už to přepísknete s délkou tepelné úpravy, nic není ztraceno. Akorát budete jíst cca o 90 minut později (nepoužíváte-li hrnec páně Papina)

6. Riziko „přepečení“ snížíte, použijete-li (proti všem kuchařským zásadám) studené maso přímo z lednice.

Proč ten název receptu?

Proto :-) https://www.toprecepty.cz/recept/49352-videnska-ro...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Dajda

23. 10. 2020 14:09

casino: Zkusila jsem dnes a bylo to super! Nízký roštěnec jsem nechala odležet až do posledního dne spotřeby. :yes::yes::yes:

casino

1. 2. 2017 00:26

cecilka:
No, ta falešná svíčková je sval v pleci..
Vím, že víte kde mají ošípané karé. :-) Tak skot tam má nízké roštěnce (shora nad páteří, nad svícemi)
A když to vezmeme od oháňky, tak potom to navazuje na vysoký roštěnec a přes cosi co si nevzpomenu to přechází v krk:-)

cecilka

31. 1. 2017 21:39

casino: nízky roštenec=falošná sviečková?

casino

14. 1. 2017 22:56

S cibulí je to podobné jako s masem – možností přípravy je víc...
Cibuli můžete dělat zároveň s masem, ale za 5 minut hotová nebude…
Cibuli můžete dělat zároveň s masem na další pánvi, ale za 5 minut hotová nebude…
Já zvolil spolehlivý způsob: cibule je dopředu hotová, maso je hotové tak akorát…
Záleží, jak s cibulí naložíte, ale za 5 minut po usmažení a podávaná na horkém mase studená nebude (a i kdyby náááhodou byla, tak wcg? Zuby vás z toho asi bolet nebudou) a nezměkne ani náááhodou!
No, třeba až někdy tuto notoricky známou roštěnku zkusíte poněkolikáté připravit (vč. masa z lednice) tak si vyberete způsob vašemu naturelu nejbližší, že ;-)

1974andrea

14. 1. 2017 12:38

Já teda nevím, ale pokud vyndám maso z lednice a jdu s ním rovnou na pánev, je tvrdé, naopak při pokojové teplotě, kdy má celý kus masa stejnou teplotu, je perfektní. Vyzkoušeno ! Kupuju maso zásadně vcelku a vakuované, nejlépe v Makru, kde je každý kus popsaný ode dne porážky, přes uležení až po datum spotřeby.
A proč se cibulové kroužky smaží jako první? Budou studené a měkké.
Jinak použití slova výše uvedeného, hanlivého až urážlivého bych také vynechala ;-)

zizala

14. 1. 2017 12:15

Je jí to jedno :-) Tady si přece může nazvat recept každý, jak chce :-p

casino

14. 1. 2017 11:27

Chudák zizala:, chudák já (cítí-li se zizala: dotčena, tak název upravím) :-K
***
Gábin:
Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku....
No, raději bych ale diskutoval s registrovanou bytostí, než s neregi anonymem
ad 1)
R. Vaňek: vysoký
Z. Pohlreich: roštěnec
V. Vrabec: nízký
M. J. Sandtnerová: nízký
Kuchařka naší vesnice: Vždy jen z nízkého
Rozdělení, použití jednotlivých částí, dávkování a porcování hovězího masa: http://papu.ssss.cz/w/kc/te/12rocnik/0pripravahov....
roštěnec - nízký - příprava minutek, anglické úpravy
- vysoký - je tužší, používá se na pečení a dušení ;-)
ad 2)
Do čtyřech kusů si CENTIMETROVÉ!!! plátky (nebo dvojité nedokrojené porce) nechám ukrojit řezníkem z kusu masa – je to přesnější - jeden kus je jako druhý, třetí, čtvrtý a u těchto roštěnek je stejná tloušťka masa zásadní pro poživatelnost jídla… ; pokud se chystám dělat větší počet roštěnek, tak kupuji maso vcelku.
Vychytávka: na špalíku roštěné několika souběžnými podélnými řezy nakrojím povrchovou šlachovitou vrstvu a pak odkrajuji jednotlivé porce a hned bez dalšího naklepávám.:yes:
ad 3)
Máte pravdu, ale "volské oči" vám nevadí... :-DPokud se ozvou aspoň dva REGISTROVANÍ kuchtíci, kteří se formulací „co se nechová jako hovado“ cítí dotčeni, tak větu smáznu. V opačném případě přepíšu slovo „co“ na slovo „který“
ad 6)
Stojí psáno: Riziko „přepečení“ snížíte…
Tedy přepečení je v uvozovkách! Klidně to můžete chápat jako přesmažení, pokud vás nenapadne vhodnější formulace, že.,
Tož tak:-)

Gábin

14. 1. 2017 02:40

Když pominu první body, které jsou úplně mimo, tak : 1) Na tento pokrm se rozhodně víc hodí vysoký roštěnec. 2) Vždy je lepší maso si nakrájet doma v kuchyni 3) Při psaní receptu se nepoužívají slova "hovado" apod. 6) "Maso nepřepečete, když ho hodíte na pánev rovnou z lednice" = ????????? . Který neumětel tenhle recept psal...... 8-( Nic horšího jsem neviděl. G.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: videnska roštena vídeňská roštěná recept vídeňská roštěná recepty vídeňské roštěnky stroganov podle pohlreicha úprava roštěnky vysoký roštěnec recept jak upravit rostenou vídeňský roštěnec roštěná úprava vysoký roštěnec pohlreich úprava roštěná roštěná v celku vysoký roštěnec recepty hovězí stroganov podle pohlreicha vídňská roštěná recept recept na vídeňskou rostenou nejlepsi recepty na videnska roštěná jak upravit nízký roštěnec roštěná pohlreich

Suroviny: cibule, roštěná hovězí, pepř, mouka hladká, tuk na smažení, vývar, tuk na smažení

TopRecepty.cz

Vídeňská roštěná (pro zizala)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m9kr