Vídeňská roštěná (pro zizala)

casino Kuchař: casino

Doba přípravy: 10 minut 4 porce Minutky 7 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

cibule
4 ks roštěnek (nízký roštěnec je vhodnější) 1 cm silných
sůl, pepř
hladká mouka
tuk na smažení (sádlo, máslo, olej)
trochu vývaru (voda)
tuk na smažení
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Napřed usmažíme do zlatova na kroužky nakrájenou cibuli a dáme bokem.

  2. Okraje roštěnek nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, shrneme do původního tvaru, pomoučíme (někdo moučí jen z jedné strany)

  3. a opečeme do hněda na rozpáleném tuku. Z první strany asi 2 až 3 minuty a z druhé strany 1 až 2 minuty. Maso dáme na nahřátý tác a udržujeme v teple (pod alobalem).

  4. Šťávu na pánvi zastříkneme vývarem (vodou), dosolíme, krátce povaříme (můžeme zjemnit studeným máslem) a nalijeme na roštěnky.

  5. Maso posypeme osmaženou cibulí a neseme na tabuli.

  6. Příloha:
    brambory, rýže, volské oči, zeleninová obloha, nakládaná zelenina – okurky jsou asi nejlepší a patří k tomuto jídlu.

Poznámka

Zdroj: notoricky známý recept :-)

Poznámka:

Ještě pořád se u nás těžko shání vyzrálé, dobře odleželé maso.

1. Kupte jednu porci navíc a v předstihu si maso otestujte; pokud bude jako podrážka, uvařte DUŠENÉ roštěnky

2. Pokud máte dobrého řezníka, co se nechová jako hovado, tak vám řekne, zda je maso na toto jídlo OK (z mladého býka) a ještě spolu vyberete z toho, co má v lednici „mramorované“ maso. (pak neplatí ad.1)

3. Je lepší si nechat maso nakrájet v krámu. Z nízkého roštěnce má plátek masa váhu asi 75 g, takže asi koupíte dvojité (nedokrojené) roštěnky.

4. Maso naklepávat opatrně (hladkou stranou paličky a raději pod fólií), nepotrhat ho.

5. Při smažení platí, že méně je někdy více :-) a pokud už to přepísknete s délkou tepelné úpravy, nic není ztraceno. Akorát budete jíst cca o 90 minut později (nepoužíváte-li hrnec páně Papina)

6. Riziko „přepečení“ snížíte, použijete-li (proti všem kuchařským zásadám) studené maso přímo z lednice.

Proč ten název receptu?

Proto :-) https://www.toprecepty.cz/recept/49352-videnska-ro...

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíše to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Vídeňská roštěná (pro zizala)

  • casino casino(autor receptu)

    cecilka:
    No, ta faleš je v pleci..
    Vím, že víte kde mají ošípané karé. :-) Tak skot tam má nízké roštěnce (shora nad páteří, nad svícemi)
    A když to vememe od oháňky, tak potom to navazuje na vysoký roštěnec a přes cosi co si nevzpomenu to přechází v krk:-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    casino: nízky roštenec=falošná sviečková?

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    S cibulí je to podobné jako s masem – možností přípravy je víc...
    Cibuli můžete dělat zároveň s masem, ale za 5 minut hotová nebude…
    Cibuli můžete dělat zároveň s masem na další pánvi, ale za 5 minut hotová nebude…
    Já zvolil spolehlivý způsob: cibule je dopředu hotová, maso je hotové tak akorát…
    Záleží, jak s cibulí naložíte, ale za 5 minut po usmažení a podávaná na horkém mase studená nebude (a i kdyby náááhodou byla, tak wcg? Zuby vás z toho asi bolet nebudou) a nezměkne ani náááhodou!
    No, třeba až někdy tuto notoricky známou roštěnku zkusíte poněkolikáté připravit (vč. masa z lednice) tak si vyberete způsob vašemu naturelu nejbližší, že ;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Já teda nevím, ale pokud vyndám maso z lednice a jdu s ním rovnou na pánev, je tvrdé, naopak při pokojové teplotě, kdy má celý kus masa stejnou teplotu, je perfektní. Vyzkoušeno ! Kupuju maso zásadně vcelku a vakuované, nejlépe v Makru, kde je každý kus popsaný ode dne porážky, přes uležení až po datum spotřeby.
    A proč se cibulové kroužky smaží jako první? Budou studené a měkké.
    Jinak použití slova výše uvedeného, hanlivého až urážlivého bych také vynechala ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Je jí to jedno :-) Tady si přece může nazvat recept každý, jak chce :-p

    Odpovědět

  • casino casino(autor receptu)

    Chudák zizala:, chudák já (cítí-li se zizala: dotčena, tak název upravím) :-K
    ***
    Gábin:
    Hlavne to neberte ako , nedajboze vysmesnu kritiku....
    No, raději bych ale diskutoval s registrovanou bytostí, než s neregi anonymem
    ad 1)
    R. Vaňek: vysoký
    Z. Pohlreich: roštěnec
    V. Vrabec: nízký
    M. J. Sandtnerová: nízký
    Kuchařka naší vesnice: Vždy jen z nízkého
    Rozdělení, použití jednotlivých částí, dávkování a porcování hovězího masa: http://papu.ssss.cz/w/kc/te/12rocnik/0pripravahov....
    roštěnec - nízký - příprava minutek, anglické úpravy
    - vysoký - je tužší, používá se na pečení a dušení ;-)
    ad 2)
    Do čtyřech kusů si CENTIMETROVÉ!!! plátky (nebo dvojité nedokrojené porce) nechám ukrojit řezníkem z kusu masa – je to přesnější - jeden kus je jako druhý, třetí, čtvrtý a u těchto roštěnek je stejná tloušťka masa zásadní pro poživatelnost jídla… ; pokud se chystám dělat větší počet roštěnek, tak kupuji maso vcelku.
    Vychytávka: na špalíku roštěné několika souběžnými podélnými řezy nakrojím povrchovou šlachovitou vrstvu a pak odkrajuji jednotlivé porce a hned bez dalšího naklepávám.:yes:
    ad 3)
    Máte pravdu, ale "volské oči" vám nevadí... :-DPokud se ozvou aspoň dva REGISTROVANÍ kuchtíci, kteří se formulací „co se nechová jako hovado“ cítí dotčeni, tak větu smáznu. V opačném případě přepíšu slovo „co“ na slovo „který“
    ad 6)
    Stojí psáno: Riziko „přepečení“ snížíte…
    Tedy přepečení je v uvozovkách! Klidně to můžete chápat jako přesmažení, pokud vás nenapadne vhodnější formulace, že.,
    Tož tak:-)

    Odpovědět

  • Gábin Gábin(neregistrovaný)

    Když pominu první body, které jsou úplně mimo, tak : 1) Na tento pokrm se rozhodně víc hodí vysoký roštěnec. 2) Vždy je lepší maso si nakrájet doma v kuchyni 3) Při psaní receptu se nepoužívají slova "hovado" apod. 6) "Maso nepřepečete, když ho hodíte na pánev rovnou z lednice" = ????????? . Který neumětel tenhle recept psal...... 8-( Nic horšího jsem neviděl. G.

    Odpovědět

Tématické fráze: videnska roštena vídeňská roštěná recept vídeňská roštěná recepty stroganov podle pohlreicha úprava roštěnky vysoký roštěnec recept jak upravit rostenou vídeňský roštěnec roštěná úprava vysoký roštěnec pohlreich úprava roštěná roštěná v celku vysoký roštěnec recepty hovězí stroganov podle pohlreicha uprava roštěne hovězí vysoký roštěnec recepty pohlreich datum spotřeby u vakuovaných brambor vídeňské roštěnky vídeňská roštěná pohlreich vídeňská roštěná se šunkou a vejcem

Zapomněl/a jsem heslo