Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč s ovesnými vločkami

Tradiční sypaný koláč s jablky vonící máslem a skořicí zná jistě každá hospodyňka. Překvapte rodinu a připravte jim zdravější verzi s ovesnými vločkami. Ty celému moučníku dodají lehce oříškovou chuť a křupavou texturu.

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Miquel Miquel

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech či forma o rozměru 20x20 cm nebo o kousek větší

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 318 kJ /
3 661 kcal
Bílkoviny38,81 g
Tuky162,11 g
Vláknina35,04 g
Cholesterol 459 mg
Sodík 434 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy494,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme 180 °C. Krok 2: Mouku prosejeme do mísy a přidáme k ní ovesné vločky, cukr, skořici, sůl a dobře smícháme. Krok 3: Směs rozdělíme na tři stejné části. Krok 4: Rozehřejeme máslo a necháme ho částečně zchladnout. Krok 5: Jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme. Krok 6: Na dno menšího plechu nebo formy nasypeme jednu třetinu sypké směsi s vločkami a rozprostřeme ji po celém dně. Směs moc nemačkáme, spíše ji necháme kypřejší. Krok 7: Na moučnou směs rozprostřeme polovinu nastrouhaných jablek a na ně opět nasypeme směs mouky s vločkami. Další vrstvu tvoří zbytek jablek a ty zasypeme poslední třetinou suché směsi. Krok 8: Celý vršek koláče rovnoměrně polijeme zchladlým rozpuštěným máslem a koláč dáme péct do předehřáté trouby asi na 40 minut, dokud se všechno máslo nevsákne a povrch nezezlátne. Krok 9: Necháme vystydnout.

TIP: Ovesné vločky ve sladkých receptech

Zveřejněno 2. 4. 2014

Poznámka autora Miquel

Fotopostup zde: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/...

*Použil jsem formu o rozměrech 20x20 cm, ale může být i o něco větší, například 24x24 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč s ovesnými vločkami

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5XL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč s ovesnými vločkami

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v5XL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (51)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Upekla jsem koláček s polovinou cukru a polovinou másla. Do sypké hmoty jsem přidala hrst mletých vlašských ořechů. A je výborný 😊😋

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naprosto výborný. Dala jsem jenom trochu míň másla, ale i tak je výbornej, hnedka mizí!

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Trochu jsem tomu nevěřila,ale je fakt luxusní😋

Prima jednoduchý recept. Dala jsem 130g cukru a stačilo. Přidala jablíčka, sekané mandle. Díky, snadné a nabízí se i další varianty - s mákem, povidly, ořechy... :yes: + inspirativní fotopostup.

Musím říct, že jsem k tomuto koláči byla trochu skeptická. Už je to dávno co jsem dělala sypaný koláč a moc mi nechutnal. Ale nechala jsem se zlákat tím že koláč není moc velký ,tak se prostě nějak sní. A musím recept fakt pochválit. Použila jsem upravený recept podle Martiny29 (bez medu) a koláč je výborný. S těmi vločkami krásně křupavý a zároveň vláčný díky jablíčkům. Já jsem přidala ještě pár sekaných vlašských ořechů a rozinky. Určitě jsem ho nedělala naposledy.<3:-K

Trochu jsem experimentovala s množstvím surovin s ohledem na formu, v níž jsem pekla a do suché směsi jsem přidala mleté ořechy, skořice jsem dala o dost víc než je v receptu. Podle mě opravdu raději neubírat máslo, potom se vše nespojí. Cukru jsem dala taky méně. S výsledkem jsem byla spokojená nejen já, ale i zbytek rodiny.

Je to skvělý, nemůžu to přestat jíst! :-) ale cukru také radím ubrat, dala jsem 130g a bohatě to stačí!

Dobrý den, dnes vyzkoušim. Co Se stane, když nepoužiji to máslo?

Hanka:
No nevím..., zkuste ale použít jenom polovinu másla a polijte jím jenom polovinu těsta v pekáči:-)
Upečte, ochutnejte a dejte vědět v čem byl rozdíl :-K

Hanka: Asi to bude suchý, a bude se rozpadat:-?

Teda bála jsem se, co z toho při té konzistenci všech těch surovin vznikne, ale musím dodat, že koláč byl výborný.
Taky jsem si ho trošku upravila..dala celozrnnou mouku, místo hladké, cukr nahradila třtinovým cukrem - stačí 80g a 2 lžíce medu. Výborný:yes::-p Určitě budu dělat častěji. Děkuji za recept:-K

Josef: A??? Je to snad zakázané? ;-)

Dnes upečeno, a už ochutnáváme. Je to výbornééééé :-):yes:

Díky za inspiraci :yes: Místo hladké mouky sem nahradila špaldovou a jen 90g třtinového cukru a trochu medu...nahoru slunečnicová semínka a zdravější verze byla na světě :-8;-):-p

moc děkuji za skvělý jednoduchý recept, dá se s ním experimentovat, přidávat, měnit či už mouku za "zdravější" tak ovoce (určitě někdy zkusím s rebarborou) a přidávám se:-p méně cukru

Tématické fráze:
jablečný koláč z ovesných vloček, koláč z ovesných vloček, koláč z ovesných vloček s jablky, zdravy jablecny kolac, ovesný koláč s jablky, jablečný koláč, jablkový koláč s vločkami, koláč s jablky a ovesnými vločkami, buchta z ovesných vloček s jablky, jablečný koláč s ovesných vloček, buchta s ovesnymi vlockami a jablky, moučník s ovesnými vločkami, koláč s ovesných vloček, buchta z ovesnych vlocek, recepty s ovesnými vločkami, koláč s jablky a vločkami, moučník z ovesných vloček, jablecna buchta z ovesných vloček, jablkovy kolac z ovesnych vlocek, buchta s ovesnými vločkami

Suroviny:
jablko, vločky ovesné, mouka hladká, cukr krupice, skořice mletá, sůl, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu