Buchty z kynutého dýňového těsta

hosta Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 13 názorů

Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů
517

Suroviny

4 hrnky hladké mouky (použila jsem hrnek o obsahu 200 ml)
2 lžíce cukru krupice
1/2 hrnku mléka
1/4 lžičky soli
1 vejce
125 g másla (část je dobré nahradit sádlem)
cca 1/2 kostky droždí
1/4 lžičky muškátového oříšku nebo květu
1 hrnek dýňového pyré
Na náplň:
1/2 hrnku cukru krupice
2 lžičky mleté skořice
2 lžíce másla
hrst sekaných vlašských ořechů
- nebo jakákoliv náplň podle vaší chuti (maková, tvarohová, povidla..)
směs rozpuštěného másla a sádla na vymazání plechu
Na potření:
2 lžíce másla
2 lžíce rumu
moučkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžící cukru, přidáme polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Necháme asi 10 minut v teple vzejít.

  2. Mezitím do mísy dáme zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo, vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré (to připravíte z upečené nebo v páře uvařené dýně, kterou pak rozmixujete. Použít můžete i hokaido - já měla máslovou dýni, kterou mám raději).

  3. Do mísy přidáme i vzešlý kvásek a důkladně propracujeme, až vznikne hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme půl až třičtvrtě hodiny v teple kynout, můžeme v průběhu kynutí jednou "srazit" - trochu prohníst.

  4. Z těsta na pomoučněném vále vyválíme či vymačkáme čtverec, máslo do náplně rozehřejeme a potřeme těsto. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, posypeme sekanými ořechy a zabalíme do rolády. Do kastrůlku ke zbytku másla přidáme sádlo, rozpustíme a důkladně vymažeme plech či pekáček. Roládu rozkrájíme na asi dva centimetry tlusté plátky a s mezerami vyskládáme do pekáčku, dost nakynou. Zbytkem másla potřeme i rolky na pekáčku.

  5. Necháme ještě asi 20 minut kynout (než se předehřeje trouba) a pak pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Horké upečené buchty na plechu pomašlujeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

Poznámka

Můžete dělat buchty či koláče podle svých chutí a možností - já dala do části rolek hrušková povidla s ořechy, zbylo i na menší frgál. Těsto je krásně vláčné, dobře se s ním pracuje - a ta barva :)

Recept na dýňové kynuté těsto jsem četla někde na internetu a nelituji, že jsem si ho opsala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Buchty z kynutého dýňového těsta

  • radiator radiator

    Pěkný recept:yes: a buchty vyzkouším.
    Pro příznivce dýní: z kynutého těsta s hokaido pyré dělávám také bagety, s těstem se též velmi dobře pracuje. https://www.toprecepty.cz/recept/40745-dynova-bage...

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    To muze byt dobre,neco podobneho jsem jiz videla,jen be muskatoveho orisku:yes:

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Něco hodně podobného jsem už kdysi pekla a tak vím, že je to moooc dobré ;-):yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkný nápad :-D:yes: předám konzumentům dýní:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    hosta: mrazit nechci, zavařím - díky:-K

    magdalenka: a neviděla, ukládám si. Děkuji:-*

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: ja som už mrazila pyré...
    nechcem si robiť reklamu, ale toto si videla?https://www.toprecepty.cz/recept/23504-pyre-z-dyne...

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    cathleen: no - hokaido, když budeš mít v chladu - a především v suchu, vydrží dost dlouho i tak. Ale pyré jde normálně zavařit jako ostatní zelenina, rozmixované do sklenic a asi 15 minut sterilovat. Jde také v miskách mrazit - máš-li místo.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    hosta: myslíš, že by se to pyré dalo zavařit jako polotovar:-? Dostala jsem dnes dvě hokkaido dýně...

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Holky (i kluci) - já jsem nadšená:-D - tak nádherně vláčné těsto, zřejmě díky té dýni, fakt doporučuju na cokoliv, klidně i jako podklad pro ovocný koláč na plech:-) Ta máslová dýně je nasládlá, takže se nemusí skoro sladit a vypadá, že budou stejné i zítra

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Dělala jsem z dýňového těsta před časem růžičky, jen jako pečivo k polévce. Příště zkusím Tvoje buchty včetně náplně :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jitka, pridávaš stále originálne veci...:yes:

    Odpovědět

  • drakoska drakoska

    To je neskutečně krásný recept! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Líbí se mi to..:yes::yes:

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo