Buchty z kynutého dýňového těsta

hosta Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 16 názorů

518

Suroviny

4 hrnky hladké mouky (použila jsem hrnek o obsahu 200 ml)
2 lžíce cukru krupice
1/2 hrnku mléka
1/4 lžičky soli
1 vejce
125 g másla (část je dobré nahradit sádlem)
cca 1/2 kostky droždí
1/4 lžičky muškátového oříšku nebo květu
1 hrnek dýňového pyré
Na náplň:
1/2 hrnku cukru krupice
2 lžičky mleté skořice
2 lžíce másla
hrst sekaných vlašských ořechů
- nebo jakákoliv náplň podle vaší chuti (maková, tvarohová, povidla..)
směs rozpuštěného másla a sádla na vymazání plechu
Na potření:
2 lžíce másla
2 lžíce rumu
moučkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme lžící cukru, přidáme polovinu teplého mléka a 2–3 lžíce mouky, aby vzniklo hladké těstíčko. Necháme asi 10 minut v teple vzejít.

  2. Mezitím do mísy dáme zbylý cukr, mléko, mouku, sůl, rozehřáté máslo, vejce, muškátový oříšek a dýňové pyré (to připravíte z upečené nebo v páře uvařené dýně, kterou pak rozmixujete. Použít můžete i hokaido - já měla máslovou dýni, kterou mám raději).

  3. Do mísy přidáme i vzešlý kvásek a důkladně propracujeme, až vznikne hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme půl až třičtvrtě hodiny v teple kynout, můžeme v průběhu kynutí jednou "srazit" - trochu prohníst.

  4. Z těsta na pomoučněném vále vyválíme či vymačkáme čtverec, máslo do náplně rozehřejeme a potřeme těsto. Posypeme cukrem smíchaným se skořicí, posypeme sekanými ořechy a zabalíme do rolády. Do kastrůlku ke zbytku másla přidáme sádlo, rozpustíme a důkladně vymažeme plech či pekáček. Roládu rozkrájíme na asi dva centimetry tlusté plátky a s mezerami vyskládáme do pekáčku, dost nakynou. Zbytkem másla potřeme i rolky na pekáčku.

  5. Necháme ještě asi 20 minut kynout (než se předehřeje trouba) a pak pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Horké upečené buchty na plechu pomašlujeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

Poznámka

Můžete dělat buchty či koláče podle svých chutí a možností - já dala do části rolek hrušková povidla s ořechy, zbylo i na menší frgál. Těsto je krásně vláčné, dobře se s ním pracuje - a ta barva :)

Recept na dýňové kynuté těsto jsem četla někde na internetu a nelituji, že jsem si ho opsala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Buchty z kynutého dýňového těsta

  • Nadja Nadja

    hosta: děkuji ;-):-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Nadja: chuť ani ne, je ale vláčnější a krásně žluté

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Hosta: :-? ovlivní dýně nějak chuť těsta? Chtěla bych z něj zkusit koláčky nabo tvarohové buchty.

    Odpovědět

  • radiator radiator(moderátorka)

    Pěkný recept:yes: a buchty vyzkouším.
    Pro příznivce dýní: z kynutého těsta s hokaido pyré dělávám také bagety, s těstem se též velmi dobře pracuje. https://www.toprecepty.cz/recept/40745-dynova-bage...

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    To muze byt dobre,neco podobneho jsem jiz videla,jen be muskatoveho orisku:yes:

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Něco hodně podobného jsem už kdysi pekla a tak vím, že je to moooc dobré ;-):yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkný nápad :-D:yes: předám konzumentům dýní:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: mrazit nechci, zavařím - díky:-K

    magdalenka: a neviděla, ukládám si. Děkuji:-*

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: ja som už mrazila pyré...
    nechcem si robiť reklamu, ale toto si videla?https://www.toprecepty.cz/recept/23504-pyre-z-dyne...

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    cathleen: no - hokaido, když budeš mít v chladu - a především v suchu, vydrží dost dlouho i tak. Ale pyré jde normálně zavařit jako ostatní zelenina, rozmixované do sklenic a asi 15 minut sterilovat. Jde také v miskách mrazit - máš-li místo.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: myslíš, že by se to pyré dalo zavařit jako polotovar:-? Dostala jsem dnes dvě hokkaido dýně...

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    Holky (i kluci) - já jsem nadšená:-D - tak nádherně vláčné těsto, zřejmě díky té dýni, fakt doporučuju na cokoliv, klidně i jako podklad pro ovocný koláč na plech:-) Ta máslová dýně je nasládlá, takže se nemusí skoro sladit a vypadá, že budou stejné i zítra

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Dělala jsem z dýňového těsta před časem růžičky, jen jako pečivo k polévce. Příště zkusím Tvoje buchty včetně náplně :yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jitka, pridávaš stále originálne veci...:yes:

    Odpovědět

  • drakoska drakoska

    To je neskutečně krásný recept! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: dýnové těsto buchta z dyně hokaido buchta z pyré hokaido kynuté těsto s dyněmi moučník s dynovaého pyré dýnové rolky se skořicí dýňová povidla kynuté těsto dýńové dýńová povidla recepty kinute těsto kinute těsto buchy dynove buchty dýňové rolky dyňová náplň do těsta dynove pyre ,drozdi,mouka,vejce orechova buchta s maslovou dyni dýňová povidla top recepty dýňová povidla z trouby recept na dýnové buchty kynuté dýně

Zapomněl/a jsem heslo