Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo a máslo nakrájíme a přidáme do mouky.
Krok 2: Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme do směsi. Vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice.
Krok 3: Rozinky namočíme do rumu. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno.
Krok 4: Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme jí těsto. Doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta.
Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Rozpustíme máslo a smícháme s rumem.
Krok 7: Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme.
Zveřejněno 11. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Moje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 7 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 1 hodinou
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 4 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 4 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 5 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 6 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 6 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 6 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 7 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 7 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 8 hodinami
Tématické fráze:
strakonické listy,
strudle,
strakonický závin,
jak zavinout štrůdl,
jak spravne zavinout strudl,
jak správně zabalit štrůdl,
strakonický jablkový závin,
štrůdl ze sádla,
novinnas vip,
jak zavinout závin,
rozdíl mezi štrúdlem a závinem,
recepty na štrúdle,
recept na strudle,
vitezne jablečne recepty,
rozdíl mezi zavinem a strudlem,
strakonický jablečný štrůdl,
vanocni strudle,
jak zavinout štrůdl video,
jak se dělá sádlo,
štrudle strakoničáky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sádlo,
voda,
ocet,
žloutek,
sůl,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (295)
Děkuji.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
Já to měl stejně
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl
:
Letos se nám obyčejný moučník zvaný štrúdl hodně předraží. Máslo do těsta ,potom plátky másla na jablíčka a pak ještě natřít máslem s rumem. Moje tchýně říkala, že másla není nikdy dost ,to ale netušila jaké budou ceny.
aninaz: Děvčata, děkuji, je to "kouzlo nechtěného", chtěla jsem jednou dát těsto do lednice, nebylo v ní místo, skončilo tedy na dlažbě vedle ní a jednou v zimě na ní a od té doby už ji ani za tímto účelem neotevírám, věřím, že se vám to též osvědčí
lierova.karla@seznam.cz
danulik: Ještě mě napadá, jestli to trhání těsta nemůže být tím, že si málo odpočinulo. Já ho dělám vždycky den předem a dám zabalené ve fólii do lednice. Druhý den rozválím a plním. Je fakt, že jsem kdysi v počátcích, když jsem se s tímto těstem seznamovala, plnila štrúdl hned a dělal se mi špatně. Tak jsem šla do receptu a hned jsem si uvědomila chybu. A ještě jedna věc, je opravdu třeba dát do těsta máslo a sádlo napůl (jiný tuk se mi taky neosvědčil).