Španělský ptáček
Španělský ptáček patří mezi jídla, která u nás milujeme, ale o jejich původu jsme toho moc neslyšeli. Křehké hovězí, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem, silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností této lahodné omáčky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 986 kJ / 1 431 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,01 g |
Tuky | 79,43 g |
Vláknina | 6,30 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 524 mg |
Sůl | 1,16 g |
Sacharidy | 48,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 2: Doprostřed poklademe vždy špalíček slaniny a salámu, kyselou okurku a čtvrtku vařeného vejce. Maso zavineme a upevníme kovovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.
Krok 3: Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.
Krok 4: Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu opět zvýšíme a vložíme k ní závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka.
Krok 5: Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a prosmahneme.
Krok 7: Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (během prováření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného míchání vaříme na velmi nízké teplotě asi 1 hodinu.
Krok 8: Podle potřeby pokrm dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.
Zveřejněno 5. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Moje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Nejnovější recepty
Toasty s anglickou slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Točený dort plněný ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Jednohubky s dírou
Přidáno před 7 hodinami
Cuketová směs na topinky
Přidáno před 10 hodinami
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 17:10:14
Rajčatový salát
Přidáno 18. 7. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelné placky se sýrem
Matea před 9 minutami
Jednoduchá meruňková bublanina
Violator před 15 minutami
Kefírová rychlovka s ovocem
Eva.H.D. před 1 hodinou
Nadýchaná bublanina s meruňkami
Dana89 před 2 hodinami
Veselé muffinky
Natkaaa před 3 hodinami
Mořský Rumcajs
zdenda53 před 4 hodinami
Jadel ve slanině
majka.k před 4 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MichalP před 5 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Lela5774 před 5 hodinami
Tématické fráze:
španělský ptáček,
španělský ptáček recept,
normy teplých jídel,
španělské ptáčky recept,
nejlepší španělský ptáček,
recepty španelsky ptaček,
španělské ptáčky,
recept na španělský ptaček,
španělské ptáčci,
kniha normy teplých jídel,
normy teplé kuchyně,
nejlepší španělské ptáčky,
recept španělský ptáček,
normy pro teplou kuchyni,
normy pokrmů,
španělský ptáčky,
recept španělské ptáčky,
receptury teplych jidel,
ptačky recept,
receptůry teplé kuchyně
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina,
salám,
okurky sterilované,
vejce,
hořčice,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (83)