Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Většina z nás zná tenhle veliký nadýchaný knedlík plněný povidly jako specialitu rakouských horských restaurací. Zkuste si ho ale udělat i Vy jen tak doma podle tohoto receptu. Strávníci budou nadšení a budou se dožadovat přidání.
Suroviny pro 10 kusů
10kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 682 kJ / 3 987 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 113,55 g |
| Tuky | 41,82 g |
| Vláknina | 43,40 g |
| Cholesterol | 575 mg |
| Sodík | 2,20 g |
| Sůl | 5,37 g |
| Sacharidy | 644,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozdrobené droždí vmícháme do vlažného mléka, přidáme trochu cukru a necháme na teplém místě asi 15 minut vzejít.
Krok 2: V míse promícháme mouku, vejce, zbylý cukr, sůl a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pořádně nakynout (alespoň hodinu).
Krok 3: Těsto vyválíme do válečku a ten rozkrájíme na 10 silných plátků. Na každý dáme lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřeme a vytvarujeme velký knedlík. Šev dobře uzavřeme, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité.
Krok 4: Pracovní plochu poprášíme moukou, klademe na ni naplněné knedlíky, přikryjeme je a necháme 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dáme vařit vodu do velkého hrnce a hodně ji osolíme.
Krok 5: Vykynuté knedlíky vaříme asi 5 minut pod pokličkou, pak je obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vaříme po částech, během vaření totiž hodně nabydou.
Krok 6: Krém připravíme tak, že dáme vařit 500 ml mléka, do kterého přidáme cukr. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem.
Krok 7: Mák promícháme s moučkovým cukrem. Knedlíky podáváme na hlubokém talíři s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.
Zveřejněno 11. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4gy
Moje poznámka
Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q4gy
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 15 minutami
Grinchův elixír
Přidáno před 14 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 18 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka III
Marcela.Ma. před 34 minutami
Kapří hranolky
loing před 9 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 9 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 9 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 9 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 10 hodinami
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 11 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 11 hodinami
Tématické fráze:
rakousky knedlik,
alpský povidlový knedlík,
kynuté povidlové knedlíky,
povidlové kynuté knedlíky,
kynuté knedlíky,
alpský knedlík,
kynuté knedlíky s povidlím,
kynutý knedlik s povidlím,
alpské knedlíky,
povidlove knedliky,
kynutý povidlovy knedlík,
povidlové knedlíky kynuté,
kynutý knedlík,
rakouský povidlový knedlík,
recept na povidlové kynuté knedlíky recept,
kynuté knedlíky povidlové,
kynutý knedlík s pudinkem,
povidlovy kynuty knedlik,
rakouský knedlík s vanilkovou omáčkou,
kynuté povidlove knedlíky recept
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
mléko,
cukr krupice,
vejce,
sůl,
povidla švestková,
pudink vanilkový,
mléko,
cukr krupice,
rum,
mák mletý,
cukr moučkový
Komentáře (19)
Jurgen.k: Zdravím
Jinak jsme krajané, já bydlím kousek od Kladna (cca10km) a na Kladně pracuji
Pak jsem si na to jednou vzpomněla a zaexperimentovala - klasické "blbouny" jsem naplnila odpeckovanými višněmi a dokončila dle receptu - polít vanilkovou omáčkou a posypat mákem s cukrem...kombinace višně + mák + vanilková omáčka neměla chybu.