Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 167,40 g |
Tuky | 91,42 g |
Vláknina | 34,51 g |
Cholesterol | 332 mg |
Sodík | 4,04 g |
Sůl | 9,98 g |
Sacharidy | 166,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše restujeme na másle smíchaném s olejem.
Krok 2: Přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. V podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáme svíčkovou a necháme 1-2 dny odležet.
Krok 3: Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) celý pepř, nové koření, bobkový list a 2 kolečka citronu i s kůrou a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a necháme směs na mírném plameni probublávat.
Krok 4: Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce pokrájených mandlí, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka.
Krok 5: Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce provaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Směs jde dobře ohřívat i mrazit.
Zveřejněno 28. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Moje poznámka
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Nejnovější recepty
Piškotové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Domácí Mila oplatky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Švestkové chutney
Přidáno 26. 7. 2025 14:02:02
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno 26. 7. 2025 06:00:02
Okurková limonáda
Přidáno 26. 7. 2025 05:01:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meloun s balkánským sýrem
Lahvacek před 23 minutami
Gulášová polévka z mletého masa
Kajkajak před 1 hodinou
Zapečený hermelínový chleba z horkovzdušné fritézy
tara23 před 1 hodinou
Topinky se salámovou směsí
jurcova1990 před 1 hodinou
Těstovinový salát se sušenými rajčaty, chorizem a bazalkou
Jan Nemec před 2 hodinami
Krkovička z trouby
EvaEvaEva před 2 hodinami
Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Jan Nemec před 2 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 2 hodinami
Boloňské špagety
Lara.S před 2 hodinami
Výborná fazolová polévka
Lara.S před 2 hodinami
Tématické fráze:
černá omáčka,
černa vanočni omačka,
vánoční černá omáčka,
černá omáčka recept,
recept černá omáčka,
omacka na černo,
recept na černou omáčku,
černá omáčka - recept,
černá omáčka z králíka,
vánoční černá omáčka recept,
štědrovečerní omáčka,
recepty černá omáčka,
černá omáčka vánoční,
černáomáčka,
černá švestková omáčka,
černá omáčka na vánoce,
jak se vari cerna omacka,
recept na vanoční černou omáčku,
štědrovečerní černá omáčka,
recepty na vánoční černou omáčka
Suroviny:
maso zaječí,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
sůl,
cukr,
máslo,
olej,
povidla švestková,
švestky sušené,
rozinky,
mandle,
perník,
koření nové koření,
pepř,
bobkový list,
citron,
ocet
Komentáře (10)
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby