Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí škvařené sádlo

Nic zdravého v tom nehledejte, ale je to chuťovka. Používáme hřbetní sádlo, které je kvalitnější a hlavně chutnější. Díky přidané soli se sádlo krásně roztírá, i když je vychlazené. Výborné na čerstvém chlebě s cibulkou.

Hodnocení receptu je 4,1 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

wooddy

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie75 228 kJ /
17 980 kcal
Bílkoviny40,00 g
Tuky1 980,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 40 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo pokrájíme na menší kostky cca 1,5x1,5 cm a dáme do většího hrnce. Podlijeme cca 1 dl vody, promícháme a necháme dusit. Jednou za 20 minut promícháme. Krok 2: Po cca 1 hodině už jsou kostky vyškvařené na polovinu. Po dalších 30-40 minutách přestává sádlo bublat (tím poznáme, že se blížíme ke konci škvaření) a do sádla přidáme 1 malou lžičku soli (sádlo se díky ní bude krásně mazat, i když bude hodně vychlazené). Krok 3: Po dalších zhruba 20 minutách sádlo přestane bublat úplně, je čas sádlo slít a odebrat škvarky. Krok 4: Sádlo rozlijeme do připravených sklenic a necháme ztuhnout. Krok 5: Škvarky můžeme nechat bokem nebo přidat do sklenic se sádlem, každý jak má rád.

TIP: Škvarky a recepty z nich

Zveřejněno 17. 11. 2015

Poznámka autora wooddy

Sádlo děláme na 100-120 °C ani více, ani méně, pokud bude pod 100 °C, bude mdlé a bez chuti, nad 120 °C bude naopak přepálené a rychleji se zkazí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí škvařené sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NynN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí škvařené sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NynN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Po slití většiny sádla dává náš řezník na škvarky ještě sklenici mléka. Škvarky jsou pak pěkně nahnědlé a křupavější.

Jedině litina ,zkuste pro příště v litinovém hrnci-kastrolu a uvidíte že je to jiná práce..na nejnižší plamen na středním hořáku ,na elektrice stupeň 2 ... solím vždy až hotový škvarky ,ale ještě horký

Dnes jsem škvařila a přidala i foto..:-)

Koupili jsme půlku prasete.Zbylo 4,80 kg sádla. Pokrájené na stejné kostky jsem polovic dělal v pátek a dopadlo to dobře. Ale v pondělí jsem dělal druhou půlku a totálně to spálil.Je to hnus. Nejhorší bylo, že jsem zamíchal ty páteční škvarky s těmi pátečními:-//

Nevěděla jsem ,že mám solit.ale udělám to! My totiž škvarečky rádi! Teda manžel je ještě horké podrobuje právu útrpnému.
Mám na teplotu vychytávečku dělám je v klasické obyčejné fritéze! Nasypu sádlo a postupně zvyšuju teplotu.Ze začátku pár krát promíchnu, aby se nějaká potvora nepřichytla ke dnu.

Tématické fráze:
domaci sadlo, jak vyškvařit vepřové sádlo, jak vyškvařit domácí sádlo, škvařené sádlo v troubě, jak vyskvarit husi sadlo, skvařené sádlo, skvarene sadlo recept, jak vyškvařit sádlo v troubě, husí sadlo skvareni, škvařené vepřové sádlo, domaci sadlo recept, sádlo škvařené v troubě, škvaření husího sádla, recept na škvařené sádlo, recept na škvařené sádlo, škvařené sádlo v pomalém hrnci, škvaření vepřového sádla, škvaření domácího sádla, skvarene husi sadlo, škvaření sádla

Suroviny:
sádlo vepřové, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu