Domácí vánočka
Voňavá vánočka je jedním ze symbolů Vánoc. Pletená z několika pramenů kynutého těsta, opatrně pečená, ozdobí každý vánoční stůl. Pak už jen vánočku pocukrovat a můžeme ji nabídnout rodině.
Suroviny pro 1 kus
1 velká vánočka
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 200 kJ / 4 350 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 105,93 g |
| Tuky | 147,21 g |
| Vláknina | 27,70 g |
| Cholesterol | 859 mg |
| Sodík | 342 mg |
| Sůl | 0,67 g |
| Sacharidy | 636,51 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z droždí a 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem dotekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, změklé máslo a cukr. Přidáme sůl, nastrouhaný muškátový oříšek a citronovou kůru (nebo citronové aroma). Promícháme. Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení. Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké, nebo mléko, je-li naopak moc tuhé.
Krok 3: Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout. Krok 4: Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. Na vánočku upleteme nejprve základ ze 4 pramenů, pak ze 3 a nakonec ze 2 pramenů. Krok 6: Jednotlivě upletené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme). Aby vánočka "nesjela", můžeme ji propíchat třemi špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut. Krok 7: Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejeme troubu na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a posypeme plátky mandlí. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.
Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout. Krok 4: Připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. Na vánočku upleteme nejprve základ ze 4 pramenů, pak ze 3 a nakonec ze 2 pramenů. Krok 6: Jednotlivě upletené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme). Aby vánočka "nesjela", můžeme ji propíchat třemi špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut. Krok 7: Jakmile je vánočka nakynutá, předehřejeme troubu na 160 °C. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 lžící vody a posypeme plátky mandlí. Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 21. 8. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí vánočka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7k5G
Moje poznámka
Domácí vánočka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7k5G
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 4 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 11 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 10 minutami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 28 minutami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 38 minutami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 39 minutami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 40 minutami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 1 hodinou
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 1 hodinou
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 1 hodinou
Medovníkové koule
Dechtochema před 1 hodinou
Americké čokoládové krinkles
Dechtochema před 1 hodinou
Tématické fráze:
domaci vanocka,
recept na domácí vánočku,
domaci vanocka recept,
vánočka ze 6 copů,
vánočka ze 6ti video,
domácí vánočka vynikající,
domácí vanočka recept video,
recepty domácí vánočka,
vánočka top recept,
vánočka ze 6 copu video,
pletení vanočky ze 6ti,
vánočka z hladké mouky,
vánočka ze 6ti,
pletení domácí vánočka,
vanocka domaci,
pleteni vánočky,
domácí vanocka-recept,
vánočka ze 6,
pletení vánočky ze 6ti video,
pletení vánočky ze 6
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
mléko plnotučné,
droždí čerstvé,
vejce,
máslo,
rozinky,
mandle sekané,
sůl,
ořech muškátový,
kůra citronová,
vejce,
voda,
mandle plátkové,
cukr moučkový
Komentáře (77)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 3,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Zkuste uplést ze šesti pramenů, ta se nerozjede, je vcelku ,fakt super 😄
Funguje, netrhá se..
Vánočka skvělá, opět z poloviční dávky a pletená vcelku ze 6 pramenů