Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strapačky se zelím

Strapačky, původně tradiční slovenské jídlo, si v české kuchyni rychle našly své místo. Často nahrazují klasické bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Přestože jsou vydatné, jejich příprava je překvapivě rychlá a jednoduchá.

Hodnocení receptu je 4,9 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 15 min

55 min (40 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 219 kJ /
2 920 kcal
Bílkoviny68,33 g
Tuky128,54 g
Vláknina50,10 g
Cholesterol 356 mg
Sodík 5,77 g
Sůl14,21 g
Sacharidy350,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem a osolíme. Krok 2: Těsto má mít polotekutou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře protlačit přes haluškové síto. Pokud je řídké, přidáme mouku. Krok 3: Halušky zaváříme přes síto do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, zhruba 3 minuty je povaříme, scedíme a promícháme s trochou sádla. Krok 4: Nemáme-li speciální síto, část těsta odebereme na prkénko a nožem z něj ukrajujeme drobné kousky, které vhazujeme do vroucí vody. Krok 5: Špek nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na kostičky. Špek vypečeme, osmahneme na něm cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a vše krátce podusíme. Krok 6: Zelnou směs smícháme s vařenými haluškami a jemně sekanou petrželkou.

TIP: Možné chyby při přípravě halušek

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Strapačky se zelím

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v8V

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Strapačky se zelím

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v8V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

To jsou halušky s zelím. Do strapaček se přidávají na drobná nakrájené brambory. Vyrůstal jsem na to na východním Slovensku. Zbožňuji.

Lucan.o: nakrájané zemiaky?

výborné<3

Halušky s balkánským sýrem vyškvařenou slaninou mnam!:-K:-D:-))

br. halušky po vyjmutí z vody / hodně rychle, žádné crcání / se nepromívají vodou, ale okamžitě polejí právě rozškvařenou slaninou / špekem- né anglickou !!!!!!!! aby se zatáhli! Já je miluji posypané balkánským sýrem a nakydnutou kysanou smetanou---a nebo s brynzou--- a jdu na ně!!!!!!!!!!!!!!;-)

Já dělam halušky 1:2 brambory : mouka (napr. 400g syrovejch brambor : 200g hladke mouky) a jen pridam sul a hážu to přes cedník do vody a jsou taky výborný

Jedno z mojich obľúbených jedál...pridala som foto. Máličko inak robím, z polohrubej múky, kyslú kapustu podusím na cibuli cca 30 min., pridávam čierne korenie a rascu (pretože do suda tlačíme kapustu bez korenín).

Zuzana Burešová 27. 2. 2010 09:55
Protože je tam sádlo a špek, tak to není bezmasé jídlo a patří do jné kategorie. I když asi chutná výborně:-)

Zuzana Burešová: Jsme také "Kytkožrouti" a dáváme k haluškam okořeněné tofu. Je to skvělé.:yes:

strapačky-moje láska:-Dbodík už je tam:-p

koukám, že jsou tady sami staří známí:-)a střapačky to já můžu v jakémkoliv množství:-)

To je moje parketa. +bodík

Tohle jídlo dělám dost často, máme ho moc rádi, ale poprvé jsem ho dělala s kyselým zelím a bylo to moc dobréé!:-p:yes: Přidávám foto a plusík!;-)

Tématické fráze:
recepty se zelím, bramborové strapačky, střapačky se zelím a uzeným masem, strapačky s uzeným masem, se zelím, střapáčky s uzeným, noky se zelim a uzenym, bramborové střapače, strapačky s uzeným masem a kysaným zelím, recept se zelim, střapačky s uzeným masem a zelím, co se zelim, noky se zelím, střapačky s uzeným a zelím, strapačky s kysaným zelím, bramborové noky se zelím a slaninou, bramborové noky se zelím, strapecky se zelim, strapačky s uzeným a se zelím, halušky se zelím a uzeným masem recept

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, sůl, zelí kysané, špek, cibule, sádlo, petrželka, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]