Suroviny
Porce: 12 kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 878 kJ / 2 600 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,53 g |
Tuky | 83,01 g |
Vláknina | 15,18 g |
Cholesterol | 230 mg |
Sodík | 11 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 400,06 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně.
Krok 2: V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat.
Krok 3: Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme.
Krok 4: Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat.
Krok 5: Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.)
Krok 6: Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.
Zveřejněno 28. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslové croissanty s omládkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V0j9
Moje poznámka
Máslové croissanty s omládkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V0j9
Nejnovější recepty
Domácí tatarák z lososa
Přidáno před 2 hodinami
Vanilková zmrzlina s jahodami
Přidáno před 5 hodinami
Křehký rebarborový koláč
Přidáno před 6 hodinami
Asijské kuřecí kousky na sladkokyselo
Přidáno před 13 hodinami
Maková roláda s jahodami
Přidáno 22. 5. 2025 15:02
Krémová mrkvová polévka s mozzarellou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 22. 5. 2025 13:17
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská polévka III
Stup_d před 41 minutami
Kakaové cookies
Ashelin před 3 hodinami
Tiramisu od Itala
Elzis před 5 hodinami
Rychlá meruňková buchta
Robik před 5 hodinami
Kuřecí vývar z PH
Robik před 5 hodinami
Kuřecí stehna - jedna báseň
Cinderka před 6 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 7 hodinami
Rychlá rajská omáčka
Standby před 10 hodinami
Cuketová zeleninová polévka bez mouky
Lenka Sedlackova před 10 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
janatka před 11 hodinami
Tématické fráze:
croassaint recept,
croasant,
máslový croissant z listového těsta,
crosanty,
croasant recept,
domácí croasant,
croassaint,
máslové loupáky,
francouzský croasant,
máslový croasant recept,
kroasanty podle hrušky,
croasant z domácí pekárny,
nejlepší recept na croissanty,
máslové loupáky kynuté v lednici,
croasant s nutelou,
croasant recept na těsto,
recept na domácí croasant,
kroasánty recept,
jak vyválet těsto na croasant,
máslové croissanty z listoveho testa
Suroviny:
voda,
sladěnka,
droždí,
mouka hladká,
croissant,
voda,
sůl,
cukr,
mouka hladká,
máslo
Komentáře (82)
Až budeš prokládat nastrouhaným máslem - mám ho, už nastrouhané, vždy předem nachystané v lednici. Pokud je moc měkké, mohlo by se ti s ním hůř pracovat.
Doufám, že se ti povedou a budeš spokojená
Jinak moc chválím fotky, jsou k nakousnutí.
Máslo, pokud mám nastrouháno chvíli předem, uchovávám na talíři v lednici.
A u té marmelády - asi bych měla trochu strach, že při pečení vyteče. Ale
Vieš, že až po dlhšej dobe som zistila, že omládek robím, iba neviem, že je to omládek - volám to kvások a robím od oka (pokiaľ nerobím niektorý tvoj recept).
Pekný večer!
Jsem moc rada, ze chutnaji a diky za fotku
Pokud chces delat testo vecer, doporucuju udelat jen omladek, nechat nakynout, pak i testo a to BEZ kynuti dat do lednice. Rano testo vyvalet, poklast maslem a...dal podle receptu. Takhle uz to mam vyzkouseno, ale nezkousela jsem nechat odlozit uz hotove testo i s maslem.
Ať se ti pečení daří!
Cathleen, konečně jsem vlezla do obchodu se zdravou výživou a našla tam Sladěnku. Jenže expirace 3/11/11. Jak dlouho vydrží sklenička Sladěnky po otevření? Naštěstí jsem sehnala Sladovit, tak můžu vesele péct dle tvých krásných recepisů
smiskova.z: Jani, nejlepší jsou ještě mírňounce vlažné. V sobotu jsem dělala slané croissanty, recept během několika dnů přidám - můžeš vyzkoušet i tyhle
katka: Katko, obecně řečeno je omládek vlastně jako klasický "babiččin" kvásek, ale s daným poměrem vody a mouky....a místo cukru je sladový výtažek (sladěnka nebo sladovit). Pokud sladový výtažek nemáš, a přesto to chceš vyzkoušet, dej místo něj lžičku včelího medu - má podobný účinek.
Díky omládku těsto ochotněji a lépe kyne, i pečivo je s ním nadýchanější.
Ivi, je to dobře že jo