Španělský ptáček
Španělský ptáček patří mezi jídla, která u nás milujeme, ale o jejich původu jsme toho moc neslyšeli. Křehké hovězí, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem, silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností této lahodné omáčky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 986 kJ / 1 431 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,01 g |
Tuky | 79,43 g |
Vláknina | 6,30 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 524 mg |
Sůl | 1,16 g |
Sacharidy | 48,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 2: Doprostřed poklademe vždy špalíček slaniny a salámu, kyselou okurku a čtvrtku vařeného vejce. Maso zavineme a upevníme kovovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.
Krok 3: Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.
Krok 4: Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu opět zvýšíme a vložíme k ní závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka.
Krok 5: Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a prosmahneme.
Krok 7: Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (během prováření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného míchání vaříme na velmi nízké teplotě asi 1 hodinu.
Krok 8: Podle potřeby pokrm dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.
Zveřejněno 5. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Moje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 4 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 6 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno před 20 hodinami
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkový koláč s drobenkou
MagdalenaPistkova1292012 před 32 minutami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
cherst před 1 hodinou
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
LucieZKoprivnice před 2 hodinami
Žampionový guláš s cuketou
Slavista62 před 4 hodinami
Pečený tvaroh s rybízem nebo jiným ovocem
Velkymlsoun před 5 hodinami
Kuřecí špízy
Renata1988 před 11 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Adrienalis před 13 hodinami
Žampiony - snadno a rychle
Kajkajak před 13 hodinami
Meruňkový koláč výborný
Ennia před 18 hodinami
Hovězí na divoko pro pamětníky
wolfboss před 19 hodinami
Tématické fráze:
španělský ptáček,
španělský ptáček recept,
normy teplých jídel,
španělské ptáčky recept,
nejlepší španělský ptáček,
recepty španelsky ptaček,
španělské ptáčky,
recept na španělský ptaček,
španělské ptáčci,
kniha normy teplých jídel,
normy teplé kuchyně,
nejlepší španělské ptáčky,
recept španělský ptáček,
normy pro teplou kuchyni,
normy pokrmů,
španělský ptáčky,
recept španělské ptáčky,
receptury teplych jidel,
ptačky recept,
receptůry teplé kuchyně
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina,
salám,
okurky sterilované,
vejce,
hořčice,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (83)
Jinak maso jsem ještě den před tím naložil a je to doslova pedka
Ďakujem.
"Pražský salám obsahuje asi čtvrtinu hovězího, asi polovinu libového a tučného vepřového masa a asi jednu pětinu celkového obsahu tvoří hřbetní syrové sádlo (špek) krájené na velikost kostky kolem 5 mm. V nákroji hotového výrobku je patrno jemné zrnění kostiček tuku. Pražský salám se plní do hovězích jícnů nebo umělých střev. Jícen se na salámu pozná podle velmi lesklého a zcela hladkého povrchu, jakého se u střeva nedosáhne. Značně vysoký obsah tuku mu dodává příjemnou, jemnou chuť. Obsah vody je 46 až 54 %, obsah tuku 25 – 35 %."
http://www.receptynamaso.cz/tag/prazsky-salam/
Jinak jsem do vyhledavače zadala dotazy typu, který salám je pražskému nejpodobnější, nebo čím ho nahradit, nic mi to nenašlo. Podle mne tam dejte svůj oblíbený
Stále sa objavuje Pražská šunka ale nie saláma.
Ja mäso (žiadne) nenaklepávam, pretože stratí hodne šťavy. Okrem toho by to bolo zbytočné, pretože tu sa mäso predáva nakrájané na takú hrúbku, aká je potrebná pre ten-ktorý recept. Na balenom mäse je napísané na čo sa má použiť a v obchode sa pýtajú na čo bude, aby vedeli ako hrubo ho majú odkrojiť.
Většinou už není potřeba zahušťovat moukou, ptáčky totiž ještě v syrovém stavu popráším někdy moukou někdy solamylem.
Dneska budou u nás k obědu,dělám je cca potřetí,poprvé jsem je dělala ještě ve škole na praxi a tetkom podruhé doma
Trošku jsem se jenom pousmála nad rozměrem slaniny
Přidávám další zasloužený bod
Vymyslely ho generace před námi a já prostě českou kuchyni miluju, jsou to chutě mého dětství (tehdy jsem je ovšem nedocenila a skoro nic nejedla.
Tu vychytávku se sardelovou pastou určitě zkusím.
jarka: Moc děkuji za pochvalu mého vaření, vážím si jí. Oproti receptu, který byl přidán jako podobný (a podobný je, to ano), jsem se snažila rozepsat výrobu té dokonalé omáčky - hlavně bez použití instantní jíšky. Nic proti ní nemám, občas ji i použiju, ale pokud mám čas a chci dosáhnout dokonalé chuti, postupuju tak, jak jsem popsala v receptu. A to stále častěji. Opravdu intenzivně vnímám ten rozdíl (i ti, kteří ochutnají) a kdo to zkusí, přidá se... Tak jsem se chtěla o tu zkušenost podělit.
Ale pochybuji, že to v hospodě mají tak krásné jako Eliz