Suroviny
Porce: podle toho jak chutná:-)
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí zadní prošpikujeme špekem (čím více, tím lépe) maso je pak šťavnaté, a dáme orestovat na pánev s olejem. Musí se pěkně zatáhnout. (Nesolte)! Poté maso dáme do pekáče.
Krok 2: Scedíme halali a dáme orestovat také, na pánev, kde zůstal olej z masa. Vodu z halali nevyléváme!! Halali restujeme cca 5 minutek. Poté jím zasypeme maso v pekáči, přilijeme scezenou vodu z halali a dolijeme vodou tak, aby bylo maso pěkně potopené a dáme na 24 hodin odležet do lednice.
Krok 3: Druhý den odebereme z pekáče 2/3 vody, které odložíme na potom. Maso se zbytkem nálevu dáme péct. Pečeme, dokud nebude měkké a podléváme odebraným nálevem.
Krok 4: Když dáme maso péct, smícháme jednu smetanu a jednu šlehačku. Do vzniklé směsky zakvedláme 5 lžic hladké mouky. Necháme cca 2 hodinky bobtnat (kynout).
Krok 5: Po dopečení vyndáme maso z pekáče a vývar, který je v pekáči, přelijeme do kastrolu, dolijeme zbytek odebraného vývaru, který jsme měli na podlévání. Vývar zahustíme "nabobtnanou" směsí ze smetany, šlehačky a mouky. Necháme chviličku povařit, aby omáčka zhoustla a poté ji rozmixujeme. Nepasírujeme!! Svíčková nemá poté tu správnou chuť.
Krok 6: Poté 3 PL cukru pomalu rozehříváme v kastrůlku na mírném stupni, až vznikne karamel. Ten poté taky nalijeme do svíčkové. Když je svíčková málo hustá, dohustíme tmavou jíškou. Nejlépe Knorr. Případně, když je málo sladká, doslazujeme cukrem. Necháme ještě chviličku povařit.
Krok 7: PS: Do kastrůlku po karamelu je dobré nalít vroucí vodu a nechat ještě chvilinku vařit. Karamel povolí a nedá takové úsilí kastrůlek umýt.
Zveřejněno 6. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Moje poznámka
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
Nejnovější recepty
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno před 1 hodinou
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno před 2 hodinami
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno před 13 hodinami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí vývar s domácí těstovinou
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová pečeně na sušených houbách s hrnkovým knedlíkem
kimil před 17 minutami
Pikantní polévka z červené řepy
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 19 minutami
Hrnečkové knedlíky
alka.f před 27 minutami
Boloňská omáčka
Aajina před 35 minutami
Strouhaný koláč s tvarohem a broskvemi
JakubM před 41 minutami
Litý koláč s ovocem a želatinou
Marcela0123 před 53 minutami
Linecké sušenky s čarodějnickým tématem
Tafa25 před 55 minutami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Katkabi před 57 minutami
Dobrá pomazánka na chlebíčky
Alena Kovarova před 2 hodinami
Jarní osvěžení s vejci
Alena Kovarova před 3 hodinami
Tématické fráze:
svíčková na smetaně s karamelem,
tmavá svíčková,
jak udělat karamel na svíčkovou,
karamel na svíčkovou,
svickova omacka s karamelem,
svíčková z halali,
svíčková,
vynikající svíčková,
svíčková na smetaně recept s karamelem,
svíčková z danka,
lák na svíčkovou,
karamel pod svíčkovou,
jak udělat tmavou svíčkovou,
karamel do svíčkové omáčky,
svíčková tmavá,
svíčková na smetaně karamel,
tmavá svíčková na smetaně,
karamel do omacky,
petr havlíček a nejlepší jeho recepty,
vynikající svíčkova omáčka
Suroviny:
hovězí zadní,
špek,
halali,
smetana,
šlehačka,
mouka hladká,
cukr
Komentáře (22)
Lák = 1 l vody
• 1 dcl octa
• 5 bobkových listů
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 3 hřebíčky
Zuzanko, tvůj recept si zakládám do oblíbených a příště vyzkouším. Místo láku dám Halali a jak píše Eliza, přidám ještě i mrkev a celer.
Měla jsem nějaký čas recept vytištěný a přimagnetovaný na ledničce a rodina mi podle názvu zakazovala ho realizovat...jakože... "s karamelem, fuj...to bude sladký..."
Kdybys je, Zuzanko, dneska viděla, ty boule za ušima
Poslala jsem obrázky, takže ještě dlužím poděkování a velký bod!
a jinak u nás doma je to prostě svíčková