Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipánová hmota - varna

Tato potahovací hmota na dorty je jednoduchou a dostupnou náhradou marcipánu. Stačí pár základních surovin a mandlová tresť. Výsledkem je pružná hmota, která skvěle drží tvar, takže s ní snadno ozdobíte dort jako profík.

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Iljusa Iljusa

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 818 kJ /
3 064 kcal
Bílkoviny17,74 g
Tuky60,40 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 179 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy610,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci přivedeme k varu vodu s máslem a vsypeme mouku. Krok 2: Těsto odpálíme, což znamená, že mícháme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny hrnce. Krok 3: Těsto po vychladnutí přesuneme na vál.
Prosátý cukr a tresť zapracujeme to těsta, tak aby vznikla hladká hmota. Krok 4: Vzniklou hmotu barvíme potravinářskými barvami.
Pokud používáme práškové, rozmícháme je v kapce vody a pak přidáme do hmoty. Krok 5: Při potahování dortu si připravíme 2 kusy potravinářské folie, hmotu mezi ně vložíme a vyválíme. Poté odstraníme horní fólii a na dolní fólii vyválený plát přeneseme na dort. Tak zabráníme potrhání hmoty při přenášení.

TIP: Jak potáhnout dort

Zveřejněno 16. 10. 2009

Poznámka autorky Iljusa

Uvedené množství mi stačilo na potah dortu o průměru 24 cm a na ozdobičky, ještě mi kousíček zůstal.

Hmota prý údajně vydrží týden v lednici.

Při potahování je žádoucí vyválet hmotu o něco větší, než je dort, zamezíme tak nežádoucím záhybům.

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

cook.blog.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marcipánová hmota - varna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lxQ5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Marcipánová hmota - varna

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lxQ5

Komentáře (134)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Super recept, mnohokrát lepší než kupovaný marcipán! Děkuji

Jakou konkrétní mandlovou trest dáváte a kolik?

"70 g másla (pravého)"
No, na rozdíl od pravého másla v surovinách se zde jedná o nepravý marcipán, že ;-)
anush:
S vaším dotazem to souvisí pouze okrajově, ale třeba někdy dostanete chuť na PRAVÝ marcipán a dort podle odkazu je opravdová špica :yes: jak se u nás říká :-K
https://www.labuznik.cz/recept/svatovintirsky-dort...

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dort se teprve chystam dělat. Jaky pouzit krem pod potahovaci hmotu (predpokladam, ze maslovy, ale radeji se ptam) a také jak dlouho potažený dort vydrzi? Dávat do lednice? Ci hned sníst? Predem dekuji za odpovědi.
Anna

Super dělala jsem již několikrát a pokaždé je stejne dobry, skvěle se s hmotou pracuje a je to fakt nenáročné uz jiný dělat nikdy nebudu :-K přidala jsem foto s dovolením :-8

Zdravím. Recept jsem zkusila a je fajn, přijde mi lepší než hmota ze sušeného mléka. Sice se v teple trochu "roztává" a "potí", ale to je běžné i u jiných hmot.Gelovými barvičkami šla varna pěkně obarvit, chuť po mouce nezůstala, jen ta spotřeba cukru :) a to propracovávání, myslela jsem, že se to snad nikdy nepřestane lepit. chce to tepělivost :):yes:

Zdravím může mi prosím někdo poradit proč poprvé se mi varna povedla parádně zapracovala jsem do ní kakao na obarvení a podruhé když jsem ji dělala tak úplně stejně akorát jsem přidala gelové barvičky a hmota se strašně trhala už při válení a přetáhnout ji na dort vůbec nešlo. Recept jsem přesně dodržela

Kikiki, děkuji za radu :-K. Příště to tak zkusím. Já jsem právě ten základ, než jsem ho odstavila mimo plotnu, dělala asi dýl, než jsem měla. A to proto, že z hmoty trošku cítím mouku. Tak jsem si říkala, že když to dýl poválím v hrnci, že ta chuť zmizí, ale nezmizela :-/. Ono to ale není tak hrozný a navíc se to stejně překryje trestí, tak to příště opravdu jen spařím.

innael:Cukr a marcipánovou tresť začínám zapracovávat už když je základ ještě vlažný. Lépe se zpracovává, je hezky měkounký.Pak nechám do druhého dne vychladit v lednici v alobalu. Základ by měl být jen spařený, ne opečený.

I já se přidávám s velkou chválou varny :yes:. Dělala jsem ji dvakrát a pokaždé se to povedlo, výborně se s ní pracuje, dobře se barví, vyvaluje i tvaruje. Kdysi jsem zkoušela potahovku ze sušeného mléka i z pěnových bonbonů, ale od teď už jen varnu :-). Jen bych potřebovala poradit - mám v hmotě takové maličké žmolky z mouky, poradí někdo, co s tím?

Ahojky,lidičky,dělám ji pokaždé,je super tvárná a chuťově vynikající.Když udělám vnoučatům dort potažený touto varnou a někdo jiný z rodiny přinese dort potažený nějakou potahovací hmotou kupovanou,vždycky ta moje vítězí.Děti smlsají všechny figurky a figurky z kupované potahovky leží dlouho,bez zájmu,až,než se vyhodí.Alča.

skvela marcipanova hmota, dvakrat jsem delal, dvakrat se povedla :) Pridavam fotku Talking Tom :) :yes:

Martina:potravinová běloba :)

Lidičky já nevím, já vaqrnu dělám z normální Hery a vždycky je super, dobře s emi s ní pracuje, občas obměním že přidám 10 dkg suš mléka,nebo přesátého kakaa (nejen holandské, děti milují z granka). Kamarádka dělala z pravého másla a vůbec se nepovedla, tak nevím...asi si to každý musím vyzkoušet sám...;-)

Děkuji za výborný recept na potahovací hmotu. :yes::-) Můj vůbec první výtvor byla panenka, od té doby jsem ji použila několikrát a vždy s úspěchem. Tuhost hmoty dle mé zkušenosti záleží na použitém cukru. Několikrát jsem použila cukr Klasa a vše bylo v pořádku. Pak jsem použila cukr od jiného výrobce a hmota byla řídká. Musela jsem přidat cukr a docela hodně. Ani potom to nebylo ono.:no::-( Zkusím přidat fotky snad se to povede:-)

kdyz se prida potravinarska beloba, je hmota nadherne bila:-):_) super, spokojenost:-)a nejlepsi jsou gelova barviva, to jsou pak kouzelne barvicky:-)

Marcipán je výborný ;-) Přikládám fotku 'lego dort' a uděluji bodík :yes:

Danisqua: Ten se mi moc líbil. Dobrá práce! :)

Kolik dní dopředu můžu hmotu udělat, prosím? Dort mám mít hotový na sobotu,můžu marcipán udělat už dnes nebo zítra? :-)

michaela:přidala jsem i fotečku a hned se zaregistrovala

chválím je to úplně super, včera večer jsem ji dělala poprvé a za mě palec nahoru. Na prsa jsem teda dělala dvojtou dávku a pak ji strčila do lednice.
Před chvílí potáhla dort a super, teď už nebudu potahovat ničím jiným. Nechala jsem ho bez barviva, jen podprsenku jsem obarvila na modro. ještě přidám čísílka a může se servírovat. a chuťově je taky dobrý :yes:

Martina_ 5. 7. 2013 20:48
KIKI: já to dělala jedině takhle a šlo to :yes:

Mohu Vás poprosit o radu? Jde tato hmota obarvit i pomocí sypkých barviček (pot.barvivo), kdybych ho nasypala do cukru či mouky před zaděláním?? Děkuji :-)

Tak jsem dnes poprvé dělala svůj první dort s touto potahovou hmotou a pracovalo se s ní opravdu skvělě! Trochu mi lepila, ale jen minimálně a dort byl potažený raz dva :-D Přidala jsem dvě fota, dort ve stylu poker :-)

Tématické fráze:
marcipánové figurky prodej, jak pracovat s marcipánem, recept na marcipánovou hmotu, potahová hmota varna, potahovací hmota ze sušeného mléka, mandlová hmota, výroba marcipánu recept, recept na vyrobu potahovaneho marcipanu, kde koupit marcipánovou hmotu, marcipánové figurky domácí výroba, marcipánové figurky recept, nejlepší potahovací hmota, marcipánové figurky na dort koupit, marcipánová hmota na dorty, marcipanova potahovací hmota na dorty recept, recept na marcipánovou potahovací a modelovací hmotu, výroba mandlové hmoty, kde koupit marcipán, marcipanova hmota na dort, nahrazka marcipanu

Suroviny:
cukr moučkový, mouka hladká, voda, máslo, tresť mandlová sladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu