Suroviny
Porce: cca 3-4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 339 kJ / 798 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,67 g |
Tuky | 18,03 g |
Vláknina | 22,32 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 295 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 41,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, osmažíme ji v hrnci na sádle/oleji do zlatohněda. Čím více bude cibule hnědá, tím více bude guláš tmavší. Ale musí se dát pozor, aby se nespálila. Cibuli restovat na vyšší teplotě. Na menší teplotě a delší dobu by zkaramelizovala a zesládla.
Krok 2: Poté vložíme kostky masa (anebo na proužky nakrájenou hlívu). Restujeme a vařečkou obracíme, promícháváme několik minut, maso musí pustit šťávu a zatáhnout se.
Krok 3: Přidáme papriky a rajský protlak, opékáme dále, ale cca jen asi půl minuty, přidáme kmín a můžeme přidat i prolisovaný česnek (kdo chce mít guláš více cítit po česneku, přidá ho až po dovaření). Zalijeme vodou, ale tak, aby maso bylo ponořené cca do 3/4 (když děláme z většího množství masa, pak by mělo být ponořené zcela). Přidáme pepř, Podravku Natura (anebo jen sůl) . Vaříme v tlakovém hrnci:
hovězí maso - 30 minut
krůtí maso - 15 minut
hlívu ústřičnou - 10 minut Krok 4: Po dovaření zjistíme množství a konzistenci omáčky. Pokud vyhovuje, přidáme jen majoránku a česnek (pokud jsme ho nedali na začátku) a ještě krátce povaříme, případně dochutíme. Krok 5: Pokud nevyhovuje hustota, můžeme zahustit následujícím způsobem (řazeno od nejlepšího, dle mně):
1) vyndáme maso (jeden až dva kousky můžeme "obětovat" do rozmixování), a omáčku s cibulí rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud ovšem vaříme v nižším tlakovém hrnci, musíme omáčku přelít do vyššího, aby pak při mixování nebyla omáčka všude :-D
2) tapiokovou moukou (řádně rozšlehanou v trochu vodě nebo v šejkru) - musíme pak povařit ještě 5 min.
3) nastrouhanou syrovou bramborou - musíme pak povařit ještě 5 min.
Zahušťování chlebem, moukou nebo jíškou, se mě neosvědčilo, omáčka je pak taková "těžká". Krok 6: Jako přílohu si dá každý, co má rád.
hovězí maso - 30 minut
krůtí maso - 15 minut
hlívu ústřičnou - 10 minut Krok 4: Po dovaření zjistíme množství a konzistenci omáčky. Pokud vyhovuje, přidáme jen majoránku a česnek (pokud jsme ho nedali na začátku) a ještě krátce povaříme, případně dochutíme. Krok 5: Pokud nevyhovuje hustota, můžeme zahustit následujícím způsobem (řazeno od nejlepšího, dle mně):
1) vyndáme maso (jeden až dva kousky můžeme "obětovat" do rozmixování), a omáčku s cibulí rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud ovšem vaříme v nižším tlakovém hrnci, musíme omáčku přelít do vyššího, aby pak při mixování nebyla omáčka všude :-D
2) tapiokovou moukou (řádně rozšlehanou v trochu vodě nebo v šejkru) - musíme pak povařit ještě 5 min.
3) nastrouhanou syrovou bramborou - musíme pak povařit ještě 5 min.
Zahušťování chlebem, moukou nebo jíškou, se mě neosvědčilo, omáčka je pak taková "těžká". Krok 6: Jako přílohu si dá každý, co má rád.
Zveřejněno 29. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MnM1
Moje poznámka
Výborný guláš z tlakového hrnce - zvládne opravdu každý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MnM1
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 2 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 17 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 17 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 1 hodinou
Kedlubnové zelí
Merylas před 3 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 3 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 19 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 19 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 21 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 23 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 23 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 23 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis 15. 6. 2025 10:50
Tématické fráze:
hovězí guláš v tlakovém hrnci,
guláš v tlakovém hrnci,
výborný krůtí guláš,
vepřovy gulaš v tlakovém hrnci,
gulas v papinaku,
hovězí guláš z tlakového hrnce,
hovězí maso v tlakovém hrnci,
hovězí gulas v v tlakovém hrnci,
gulas z papinaku,
vepřový guláš v papinaku,
hovezi gulas v papinaku,
krůtí maso v tlakovém hrnci,
krutí guláš v tlakovém hrnci,
kančí guláš v tlakovém hrnci,
výborný hovězí guláš,
srnčí guláš v papiňáku,
guláš z kližky v papiňáku,
jeleni gulas v papinaku,
gulas z tlakace,
jak uvarit gulas v tlakovem hrnci
Suroviny:
maso,
cibule,
cibule,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
česnek,
kmín drcený,
majoránka,
podravka,
protlak rajčatový,
pepř,
sádlo,
vývar masový,
mouka tapioková
Komentáře (5)