Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Kachní stehna jsou dokonalou klasikou, která vynikne v kombinaci s dušeným červeným zelím a domácími knedlíky. Stehna se nejprve pečou přikrytá, poté se otočí, dosladí a dopékají dozlatova. Výsledkem je šťavnaté maso s medovou chutí.

Hodnocení receptu je 4,4 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

honzam honzam

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 180 min

240 min (60 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 290 kJ /
4 371 kcal
Bílkoviny92,25 g
Tuky66,73 g
Vláknina90,48 g
Cholesterol 304 mg
Sodík 6,91 g
Sůl16,21 g
Sacharidy784,34 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vše, až na cukr, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přikryjeme a dáme péct při 220°C asi 1 hodinu. Pak oheň zmírníme, stehna otočíme, přidáme cukr, je-li třeba. Krok 2: Pečeme dalších asi 1–1,5 hodiny odkryté, za občasného otáčení, podlévání horkou vodou a potírání šťávou s medovou směsí, dokud není maso měkké a dozlatova zbarvené. Krok 3: Červené zelí očistíme a nakrouháme. Na rozpáleném sádle v hrnci necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a necháme chvíli dusit. Podlijeme horkou vodu, přidáme čtvrtky oloupaných jablek bez jádřinců, koření a sůl. Na mírném ohni dusíme asi 90 minut. Přidáme jablečný mošt a sultánky. Nakonec dochutíme cukrem, octem, červeným vínem a mletým hřebíčkem, vmícháme šikmo řezanou jarní cibulku, krátce povaříme a odstavíme. Krok 4: Bosáky:
Nastrouháme brambory a vymačkáme z nich vodu. Přidáme sůl, vejce a mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme do vařící, osolené vody. Podle velikosti je vaříme 5 až 8 minut. Dáváme pozor, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Hotové mastíme na talíři sádlem s osmaženou cibulí. Krok 5: Drbáky:
Oboje brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme pečlivě vodu, smícháme dohromady, přidáme utřený česnek se solí a tvoříme kulaté knedlíky. Obalíme je v hladké mouce a zavaříme do vroucí vody. Je třeba je hned zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme podle velikosti asi 40–50 minut. Nejlépe je jeden knedlík na zkoušku vyndat a roztrhnout, abychom poznali, zda jsou provařené.

Zveřejněno 14. 6. 2015

Poznámka autora honzam

Protože se z raných brambor knedlíky dělají špatně a staré už na trhu nejsou, lze použít i směs na bramborové knedlíky v prášku. Jsou jedlé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wlRg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená kachní stehna na medu, s červeným zelím a bramborovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wlRg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dnes jsem dělala k obědu a muž mi řekl, že lepší kačenu snad v životě neměl.
Podávala jsem se “solamylákem”(bavorský knedlík), ten máme ke kachně totiž nejraději. Recept si ukládám a mám obavu, že kačenu už jinak dělat nebudeme :-)

Super ???????????? recept

"...dusíme asi 90 minut."
Děkuji za to červené zelí :-)
Dělávám ho zřídka a vždy zapomenu že se liší nejen v barvě :-(
***
Dnes jsem pekl káču pro dva ;-) a že se zelím...
Bílé bylo velikosti koňské hlavy, tak jsem koupil hlávčičku červeného...
Po půlhodině na plotně by bílé zelí bylo OK a mi napadlo, že jsem asi koupil atrapu :-D a zelí si zřejmě myslelo, že ho dusím jen tak z plezíru a ne k jídlu...
Zagůglil jsem a našel tento rcp...
Mezitím se zelisko stihlo připálit a přišlo tedy do dalšího kastrolu...
Uvaříno bylo za 60 minut...
No, snad už si zapamatuju, že není zelí jako zelí, že :-)

Dovolila jsem si přidat foto, pokud nevadí, že mám klasické bramborové knedlíky z vařených brambor :-8

Můj manžel "Gurmán" si pochutnal a já s ním. Udělala jsem nějaké modifikace, ale ve výsledku výborné, byť jsem dělala kachnu poprvé a červené zelí také.:yes:

alena.kyp: nejsem se svými zkušenostmi s vařením bosáků a drbáků sám - i Dadalova kuchařka u nich uvádí 35 - 45 minut a u bramborových knedlíků obyčejných, kdy i na obalu sáčku v návodu na vaření je napsáno 15 - 20 minut zkuste vařit 30 - 35 minut a zjistíte, že jsou nejen lepší, ale hlavně kypřejší a více ssají šťávu. Ale to je váš problém a vy si ke svým receptům pište, co cítíte a jak to vaříte vy a jak to tedy chutná vašim bližním...:-K

No maucta, to je nadílka. Kača skoro sama volá "pusť se do mne, ztrestej mne" a zelíčko s knedlíčkama tomu jen sekundují. Fakt paráda :-p

Teda klobouk dolů a hluboce se uklonit. Jakej já dostal při čtení hlad:-!
Koupím stehna a jde se na to :-p
Samozřejmě veliký bod :-K

Dobrý obídek;-) ale co se na těch drbácích vaří 40-50minut:-O oprav to prosím :-8

Tématické fráze:
pečená kachna na medu, pečená kachni stehna, pečená kachní stehna se zelím, kachni stehna, pečené kachní čtvrtky, kachní stehna se zelím, kachni stehna recept, pečené kachní stehno, pečená kachna v troubě na medu, dušené červené zelí ke kachně, jak dlouho pect kachni stehna, pečená kachna, pecene kachni stehna, pečená kachní stehna recept, pečena kachna na na medu, kachni stehna na zeli, kachní čtvrtky na medu, kachna na medu, kachní stehno priprava, pečená kachna se zelím

Suroviny:
stehno kachní, karotka, cibule, jablko, česnek, med, ocet balsamiko, kmín celý, sůl, zelí červené, rozinky, jablko, cibule, sádlo, voda, bobkový list, koření hřebíček, mošt jablečný, víno červené, koření hřebíček, cibulka jarní, cukr hnědý, ocet, sůl, brambory, mouka hrubá, vejce, sůl, brambory, česnek, sůl, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu