Mazanec pro Irenku
Těsto na mazanec můžete vypracovat ručně nebo za pomoci domácí pekárny. Bochánek sypaný mandlemi, nahoře s tradičním křížkem. Mazanec je po upečení vláčný a lehký jako vánek. Voní po mandlích a rozinkách naložených v rumu.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 839 kJ / 4 742 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 98,27 g |
| Tuky | 160,19 g |
| Vláknina | 30,20 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 1,87 g |
| Sůl | 4,56 g |
| Sacharidy | 681,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Několik hodin předem zalijeme rozinky rumem.
Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, cukr a promícháme. Krok 2: V misce rozmícháme droždí, lžičku cukru, 3 lžíce vlažného mléka (vše odebereme z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout. Krok 4: Poté znovu propracujeme a necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bochánek. Uložíme je na plech s pečicím papírem. Krok 5: Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Krok 6: Středem bochánků nastřihneme křížek, pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C (horkovzduch) a zvolna pečeme 30–40 min.
Do zadělávací mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, citronovou kůru, cukr a promícháme. Krok 2: V misce rozmícháme droždí, lžičku cukru, 3 lžíce vlažného mléka (vše odebereme z odváženého množství) a necháme vzejít kvásek. Krok 3: Do mouky uděláme důlek, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme změklé máslo, žloutky, mléko, rum, ve kterém se macerovaly rozinky a vypracujeme tuhé těsto. Během hnětení přidáme namočené rozinky a hotové těsto necháme asi hodinu kynout. Krok 4: Poté znovu propracujeme a necháme půl hodiny kynout. Rozdělíme na dva díly a z každého uděláme bochánek. Uložíme je na plech s pečicím papírem. Krok 5: Pod utěrkou necháme opět půl hodiny kynout. Krok 6: Středem bochánků nastřihneme křížek, pomažeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Krok 7: Troubu předehřejeme na 150 °C (horkovzduch) a zvolna pečeme 30–40 min.
Zveřejněno 7. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Moje poznámka
Mazanec pro Irenku
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rwzz
Nejnovější recepty
Hřejivý karamelový Salko likér
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohová štóla s citronovou polevou podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 19 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Paprikový perkelt s vařenými vejci
MilosCz před 18 minutami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
jana.kulkova před 1 hodinou
Babiččin vaječný koňak
[email protected] před 2 hodinami
Hovězí polévka - přesnídávková
Jan Nemec před 5 hodinami
Išlské dortíčky
dra.carol před 6 hodinami
Bramborový salát na chlebíčky
JanaEly před 6 hodinami
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 13 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 16 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 16 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 16 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
recept na mazanec,
nejlepší mazanec,
velikonoční mazanec recept,
recept mazanec,
malý mazanec,
mazanec nejlepší recept,
nejlepší mazanec z pekárny,
osvědčený recept na mazanec,
nejlepší recept na mazanec,
recepty na mazance,
mazanec recepty,
velikonoční mazanec,
recepty mazanec,
nejlepší recept na tvarohový mazanec,
nej mazanec,
recept na velikonocní mazanec,
recept na výborný mazanec,
nejlepší recept velikonoční mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
droždí,
žloutek,
mléko,
rozinky,
rum,
sůl,
kůra citronová,
vejce,
mandle
Komentáře (115)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak bez chyby