Španělský ptáček
Španělský ptáček patří mezi jídla, která u nás milujeme, ale o jejich původu jsme toho moc neslyšeli. Křehké hovězí, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem, silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností této lahodné omáčky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 986 kJ / 1 431 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,01 g |
Tuky | 79,43 g |
Vláknina | 6,30 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 524 mg |
Sůl | 1,16 g |
Sacharidy | 48,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme přes vlákno na čtyři plátky, do šířky rozklepeme a z vrchní strany osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Krok 2: Doprostřed poklademe vždy špalíček slaniny a salámu, kyselou okurku a čtvrtku vařeného vejce. Maso zavineme a upevníme kovovou jehlou, párátky či nití. Povrch závitku osolíme.
Krok 3: Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji v kastrole na rozpáleném sádle asi 10-15 minut dozlatova. V průběhu smažení snížíme teplotu na minimum.
Krok 4: Jakmile je cibulka zlatavá, teplotu opět zvýšíme a vložíme k ní závitky, které opečeme ze všech stran dohněda a poté mírně podlijeme teplým vývarem. Teplotu opět snížíme, kastrol přiklopíme poklicí a dusíme doměkka.
Krok 5: Maso průběžně podléváme teplou vodou či vývarem a obracíme.
Krok 6: Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou a prosmahneme.
Krok 7: Přilijeme takové množství teplé vody, abychom získali řidší omáčku (během prováření zhoustne), prošleháme, vrátíme závitky a za občasného míchání vaříme na velmi nízké teplotě asi 1 hodinu.
Krok 8: Podle potřeby pokrm dochutíme pepřem a solí a před podáváním odstraníme párátka či nitě.
Zveřejněno 5. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Moje poznámka
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
Nejnovější recepty
Vepřové plátky pečeně v pikantní směsi
Přidáno před 1 hodinou
Marinované kotlety s koriandrem
Přidáno před 21 hodinami
Makový dortík
Přidáno před 21 hodinami
Grilované maso v černém pivu
Přidáno před 21 hodinami
Ledvinky na špeku
Přidáno před 21 hodinami
Tagliatelle se zeleninou
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na ajvaru
mertice před 44 minutami
Karamel
Kristynanelly před 2 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 3 hodinami
Meruňkový koláč
Majkas před 3 hodinami
Kynuté koláčky staročeské
Jana.Vernerova před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
monikacekcl před 3 hodinami
Panenka na žampionech a sušených rajčatech
knihomolka před 4 hodinami
Gulášové krůtí plátky na houbách
Jan Nemec před 4 hodinami
Panenka plněná nivou a sušenými rajčaty
Grinchch2010 před 4 hodinami
Domácí kmínový chleba
jarda.vcela před 4 hodinami
Tématické fráze:
španělský ptáček,
španělský ptáček recept,
normy teplých jídel,
španělské ptáčky recept,
nejlepší španělský ptáček,
recepty španelsky ptaček,
španělské ptáčky,
recept na španělský ptaček,
španělské ptáčci,
kniha normy teplých jídel,
normy teplé kuchyně,
nejlepší španělské ptáčky,
recept španělský ptáček,
normy pro teplou kuchyni,
normy pokrmů,
španělský ptáčky,
recept španělské ptáčky,
receptury teplych jidel,
ptačky recept,
receptůry teplé kuchyně
Suroviny:
hovězí zadní,
slanina,
salám,
okurky sterilované,
vejce,
hořčice,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
voda,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (83)