Mazanec
Velikonoce si bez mazance jen stěží představíme. Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný a nadýchaný jako vata, a na plechu zůstane krásně vysoký, vyzkoušejte tento.
Suroviny pro 1 kus
1 velký nebo 2 menší mazance
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 472 kJ / 4 415 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 96,26 g |
| Tuky | 183,08 g |
| Vláknina | 27,92 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 665 mg |
| Sůl | 1,56 g |
| Sacharidy | 550,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme z odměřených a přichystaných surovin kvásek. Odebereme z nich a smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru a necháme vzejít asi 15 minut.
Krok 2: Vykynutý kvásek přidáme k ostatním surovinám
a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto řídké, můžeme podle potřeby přidat malé množství mouky. Krok 3: Těsto necháme 1 hodinu kynout. Krok 4: Z těsta vytvoříme buď jeden veliký, nebo 2 menší bochánky a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Krok 5: Bochánek navrchu nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto řídké, můžeme podle potřeby přidat malé množství mouky. Krok 3: Těsto necháme 1 hodinu kynout. Krok 4: Z těsta vytvoříme buď jeden veliký, nebo 2 menší bochánky a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Krok 5: Bochánek navrchu nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
Zveřejněno 26. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J8jy
Moje poznámka
Mazanec
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J8jy
Nejnovější recepty
Domácí datlová pasta
Přidáno před 37 minutami
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 5 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 20 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 21 hodinami
Neapolský salát
Přidáno 18. 12. 2025 12:37:40
Staročeský kuba
Přidáno 18. 12. 2025 12:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky podle Mišky Kuličky
Janinka1135 před 19 minutami
Krůtí maso na kari se smetanou
josef.ridic před 23 minutami
Rýžový nákyp
josef.ridic před 24 minutami
Jablečný koláč našich babiček
[email protected] před 1 hodinou
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 3 hodinami
Koňakové řezy
janatka před 4 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 5 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 5 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 13 hodinami
Tématické fráze:
mazanec,
mazanec recept,
velikonocni mazanec,
recept na mazanec,
recept mazanec,
velikonoční mazanec recept,
proč praská mazanec,
bochánek penny,
recept na velikonoční mazanec,
pleteny mazanec,
proč praskne mazanec,
mazanec recepty,
jednoduchý mazanec,
penny příští týden,
prasklý mazanec,
recept na mazance,
mazance,
recepty na mazanec,
proč praskají mazance,
proč vánočka praskne
Suroviny:
droždí čerstvé,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
žloutek,
máslo,
mléko,
rozinky,
mandle,
sůl,
kůra citronová,
anýz,
rum,
vejce,
mléko
Komentáře (340)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Ať se Vám mazanec brzy podaří
😊
Uvědomila jsem si to až potom, co jsem tam nalila 300 ml i s kváskem. Ale chybami se člověk učí. Příště budeme chytřejší.
Riskla jsem to… a už kyne… jen jsem teda dala méně mléka a cca o 60g více mouky ( mouka hladká a polohruba půl na půl)
Tak uvidíme po vykynuti a upeceni