Kovbojské fazole
Kovbojské fazole jsou klasický a velice oblíbený recept. A pokud použijete fazole sterilované, je i mnohem rychleji připravený. Pomohou vám nasytit rodinu poměrně levně a za doprovodu zeleninové přílohy také zdravě.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 837 kJ / 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,07 g |
Tuky | 1,10 g |
Vláknina | 11,39 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 31 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 38,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Fazole, které jsme nechali minimálně 12 hodin namočené ve vodě, uvaříme.
Krok 2: Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme česnek nakrájený na jemné plátky.
Krok 3: K cibuli přihodíme na kousky nakrájenou klobásu a koření a znovu opečeme.
Krok 4: K cibulovému základu přidáme vařené fazole i s konzervou rajčat, které v plechovce trochu rozsekáme nožem.
Krok 5: Zahustíme trochou jíšky a provaříme. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou.
Krok 6: Podáváme s chlebem nebo knedlíkem, vhodnou přílohou je i pita chléb nebo tortilla.
Zveřejněno 4. 9. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kovbojské fazole
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyrE
Moje poznámka
Kovbojské fazole
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OyrE
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 4 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 10 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 10 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 11 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 12 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 12 hodinami
Tématické fráze:
fazole recepty,
fazole recept,
kovbojské fazole s klobásou,
fazole,
recept na fazole,
recepty na fazole,
fazole na cibulce,
recepty z fazolí,
recept fazole,
fazole z konzervy s klobásou,
kovbojský guláš,
fazole z konzervy recept,
recepty fazole,
barevné fazole recepty,
fazole s klobasou,
fazole s chlebem,
fazole z konzervy,
fazole z konzervy recepty,
bretanské fazole s klobásou,
koubojské fazole
Suroviny:
klobása papriková,
fazole červené,
cibule,
česnek,
rajče loupané,
sůl,
pepř mletý,
paprika sušená sladká,
chilli,
jíška,
olej olivový,
cibulka jarní
Komentáře (50)
Pojďme se kouknout, z čeho vznikl název kovbojské fazole.
Jak název napovídá, jedná se o stravu kovbojů. Stravu, která šla rychle připravit a byla sytá. V časech kolonizace Ameriky byla fazole hlavní zeleninou, která uměla zasytit, byla plná proteinů, betaglukánů a vlákniny. Každý novousedlík i cowboy večer zalil fazole vodou, ráno je pak měl již nabobtnané. Kovbojské fazole (někdy je název K. snídaně) se dělají způsobem:
Do panvice se dá smažit špek a otáčí se. Když vytopí sádlo, dají se do nej udělat volský oči. Ty se pak vyjmout, přidají se fazole, chvíli se pečou, pak se panvice přikreje a fazole se dusí. Když lezou slupky dolů, fazole jsou hotovy. Vrátí se volský oči, prohřejou se a je vystaráno.
Moderní kovbojské fazole se dělají z konzervovaných, takže není třeba je dusit, jenom ohřát. Jinak je postup stejný. Dochucují se jenom solí!
Žádná klobása, česnek, cibule, mleté černé koření, mletá paprika, chilli, cibulka na posypání. Jestli tam tohle všechno přidáte, pak to již nejsou kovbojské fazole. Kovbojové neměli cibuli, česnek, koření bylo tak drahé že si jej nedovolil ani statkář, ne ještě kovboj. Chilli se do fazolí začalo přidávat až o hodně později - až když se vlna osidlovatelů postupně dostala až ke španělskému Mexiku. Tam se ale změnil celkový charakter kovbojských fazolí, když jim Mexičani ukázali, že udělané fazole se špekem i vejci jsou lepší v tortille...takže taky "něco" jenom ne kovbojské fazole.