„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Tato vydatná polévka, která nás příjemně zahřeje, je plná vůní česneku, majoránky a dalšího koření. Když ji připravíme k obědu, nemusíme ani chystat nic dalšího, polévka nás zasytí. Můžeme si k ní vzít chléb nebo jiné pečivo.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 060 kJ / 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,51 g |
Tuky | 3,35 g |
Vláknina | 56,71 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 400 mg |
Sůl | 1,01 g |
Sacharidy | 148,72 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 31. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0LqG
Moje poznámka
„Fazolová blča z Oltecu“ aneb fazolová polévka ze Starého Brna
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0LqG
Nejnovější recepty
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno před 3 hodinami
Letní kuře z grilu s bramborami z uhlí podle šéfkuchařky z Pilsner Urquell Experience
Přidáno před 6 hodinami
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 9 hodinami
Cuketový perník
Přidáno před 12 hodinami
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno 6. 7. 2025 17:47
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Přidáno 6. 7. 2025 17:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí BBQ křidélka
Pedros před 34 minutami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Helen.salemiynah před 1 hodinou
Rybízová zmrzlina
Renata1101 před 1 hodinou
Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou
Natina před 3 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
Janicevlcice před 3 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Aruna před 4 hodinami
Vynikající pizza
bigbys před 5 hodinami
Špagety à la carbonara
Bensat před 5 hodinami
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
Zazie před 8 hodinami
Tématické fráze:
fazolová polévka,
fazolova polivka,
fazolová polévka od babičky,
domácí fazolová polévka,
fazolová polévka recept,
fazolová,
polivka fazolova,
fazolová blbča,
luxusní fazolová polévka,
poctiva fazolova polevka,
polévka fazolová,
polevka z fazoli z plechovky,
fazolová polévka z plechovky,
staré recepty,
staré sádlo,
staré sádlo,
fazolova polevka z fazoli z konzervy,
recept na fazolovou polívku,
fazolová polívka z konzervy,
fazolová polévka pro děti
Suroviny:
fazole bílé,
maso uzené,
cibule,
mrkev,
bazalka čerstvá,
sádlo,
sůl,
pepř mletý,
bujón zeleninový,
ocet,
majoránka,
česnek,
koření nové koření,
bobkový list
Komentáře (80)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
ten název hantecem mi tam nesedí, neb tu krásnou fazulovou polívku odsouvá mimo jako blču, anebo mohl být celý recept v hantecu..
Ale to není podstatné. Fazulovou polívku dělávám hooodně často pro celou rodinu i na pobytu na horách (kolem 20ti strávníků) a mívá opravdový úspěch.
Recept je velice zajímavý, zejmna s tou bazalkou.
Proti nadýmání mám vyřešeno tím, že namočenou fazulu vařím jen 5 minut. Potom vodu sleju a vařím znovu. Tím je nadýmání vyřešeno. Používám několik velikostí i barevností fazule.
Na talíři to i pěkně kreslí a působí na oči.
Nejak mi nesedí to pečení cibule, já ji osmažuji.
Majoránku a rozetřený česnek dávám na závěr a jen 2-5 minut povařím.
Je u nás zvykem dávat do polévky noky (Hrubá mouka, vajíčko, podravka nebo kuchárek kvůli barevnosti, podle chuti sůl)
Když dám do téměř uvařených fazolí ty nočky (malou užičkou, kolem 2-3 cm) vyplavou jako hotové a zároveň polévku lehce zahustí, tudíž nemusí se dávat mouka.
,,TOŠ TAK,,
kostička:
casino: a váš komentář také, už nedává smysl
Dietetik by Vám dal asi kopanec do pr---e!
No, vás patrně někdo kopl do hlavy, že...
250g bílých fazolí,domácí pol. nudle, suš.houby, papriková klobása
mletá paprika, kousek pálivé papričky dle chuti,cibule, česnek dle chuti.Namočené fazole uvaříme s namočenými houbami do měkka.Zahustíme cibulovou jíškou do které jsme zpěnili mletou pap
riku. Zavaříme dle vlastního vkusu domácí pol.nudle.Nakonec přidáme klobásu a česnek popř. majoránku a sůl. Je to recept od babičky z Moldávie.
Zdravím do daleké Kanady - obrať se s tím dotazem na majitele stránek:
e-mail: info@toprecepty.cz