Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina podmáslanka

Ach ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z pár surovin, rychle připravená a přitom chuťově prostě geniální.

Hodnocení receptu je 5,0 (100×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 022 kJ /
722 kcal
Bílkoviny52,40 g
Tuky28,16 g
Vláknina4,68 g
Cholesterol 339 mg
Sodík 965 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy63,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do vroucí vody (vody dáme pouze tolik, aby byly brambory ponořené, ne více), přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín a sůl. Vaříme pod pokličkou. Krok 2: Kopr nasekáme. Česnek oloupeme a nastrouháme. Do většího hrníčku nalijeme část podmáslí, rozklepneme vajíčko, přidáme hladkou mouku, kopr, rozkvedláme a za stálého míchání přiléváme k bramborům. Krok 3: Přidáme zbytek podmáslí, nastrouhaný česnek a mícháme, dokud polévka nezačne vařit. Necháme chvíli probublávat a hlídáme, aby se polévka nepřichytla ke dnu. Krok 4: Odstavíme, přidáme kousek másla, promícháme, můžeme přidat i kapku 8% octu, podle chuti cukr a servírujeme.

TIP: Čím zahustit polévky a omáčky?

Zveřejněno 6. 4. 2009

Poznámka autora Jenda1

Podmáslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.

Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám (samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina podmáslanka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k57N

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina podmáslanka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k57N

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (63)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Moc dobrá byla :yes:

Je moooc dobrá. Děkuji za recept a doporučuji všem vyzkoušet uvařit :yes: ukládám si:-)

Jitka63: Podmáslí=cmar ;-)

Jitka63: Slovensky cmar? :-) https://sk.wikipedia.org/wiki/Cmar

Poprosim čo je podmásli?Dakujem

Recept je pro mne také spojen s nostalgickou vzpomínkou nejen na babičku, ale i na dobu, kdy jsme chovali kravičku nebo dvě a užívali si domácího mléka, tvarohu, podmáslí apod. Hlavně v létě jsme tuto výbornou polévku měli velmi často, jen s tím rozdílem, že babička uvařila brambory vcelku zvlášť (aby byly i jako příloha ke druhému chodu) a každý si v talíři rozkrájel brambory a zalil polévkou, do které babička nedávala česnek a kopr někdy nahradila nebo doplnila pažitkou. Dávám zasloužený bod.

Dekuji za recept. Prave jsem ji dovarila, je vynikajici. Dychla na me nostalgie detstvi. Recepty babicek jsou vzdycky nej...

výborná polévka:yes:

Mohl by mi někdo s "adminů" vysvětlit, proč byl změněn název receptu? K tomuto receptu mám citovou vazbu a na talíři, který je na mé původní fotce, mi babička podmaslanku servírovala. Samozřejmě Naďčinu fotku tam nechávám, protože je skvělá.

Jenda1: U někteých receptů jsme název upravili, aby byly lépe dohledatelné. Tento recept je skvělý a hodně oblíbený. Bohužel názvy jako "Babiččina dobrota, Honzova pochoutka, Moje domácí bašta" atd. nikdo nikdy nevyhledává, proto jsou takové recepy často zapadnuté a to je škoda. Nicméně chápu, nebudeme už do názvů zasahovat.

Určitě skvělá polévka, ale rozhodně bych kopr nevařila, ale dala jej až do hotové polévky, jinak strattí nejen skoro všechny vitaminy a hodnoty bylinky, ale i chut. A jak je známo, mouku je nutné vařit 20 minut, aby byla dobře stravitelná a nepůsobila všelijaké alergie a nesnášenlivosti. :-K

Rychlá, dobrá, zdravá a levná polévka:-K

do polévky možno přidat kroupy ,nakonec smetanu. tady se jí říká rozmíchaná. CIBULE,KMÍN.

Nakonec jsem tam přidal 3 PL cukru a citrónovou šťávu, aby to připomínalo koprovku, jinak je to prostě ohřátý podmáslí, víceméně bez chuti:-S

rebeka:Nadi, jsem rád, že polévka chutnala:-p:-p:-p a dík za krásné fotky:yes::yes::-K:-!

Jendo, moc ti děkuju za připomenutí této polévky:-K:-K téměř stejně ji dělávala moje zlatá maminka:-K:-K:-K, a taky si vzpomínám, jak říkala, ať ji míchám pořádně, že se ráda připaluje:-):-) maminka nedávala česnek.. to je jediný rozdíl:-)
já jsem ho dnes dala a moc si pochutnala:-p:-p
posílám další bodík a obrázky.. ovšem.. polévky jaksi fotím nerada:-//.. jsou takové nefotogenické:-8:-D.. podle toho mé fotky taky vypadají:-D:-D:-D takže pokud budeš chtít, smáznu je;-)
rébí ještě jednou děkuje:yes::yes:

Také ji dělávám, u nás na vysočině jí říkáme zalévanka a je výborná. Tady si ji každý upravuje podle chuti, někdo nedává kopr, já dávám ještě houby (v sezóně čerstvé nejlépe kuřátka, v zimě sušené):-K Posílám bodík:yes:

URČITĚ CO NE:-K:yes:VIDĚT VYZKOUŠÍM ALE UŽ TED DÁVÁM BODÍK 47

dělala jsem poprvé, chtěla sem tam přidat trošku cukru, ale odolala jsem a nechala tak jak má být. polévka je výborná. a posílám taky bodíka:yes:

Přesně tohle dělám z čerstvého mléka, ale z podmáslí mě to nenapadlo. No zítra mám oběd vymyšlený. Posílám bodík.:yes:

Jeníčku konečně vyzkoušeno a snědeno:-DMě moc chutnala škoda že nemůžu znova bodíkovat:-(ale mi hned bylo jasné že to bude fajnové:-*:-*

Polévku jsem uvařila, mně moc chutnala, bohužel ale u mých mlsounů nezabodovala. :-( Přesto posílám bodík +45 :yes:

fantazia;-)

Musím říci, že mi tuhle polévku také kdysi dávno vařila moje skvělá babička a je to bezva připomenutí. Dnes jsem ji prubnul k obědu a ve finále ji ještě lehce doladil medem a Balsamicem. :yes:

:yes:+35:yes:

Jendo,tuhle polevku vyzkousim hned v pondeli;-)uz mam ulozeno+34:yes:

moc nám chutnala :yes:32:yes:

Jeníčku, podmaslanka je výborná, já jí dnes dělala určitě ne naposled:-! Já taky dělám všelijaké kyselky, ale zase jsou chuťově jiné.;-)Bodíka už jsem dávala, tak ti přidám alespoň obrázek.:-D

Také děláme,mám moc ráda tu nakyslou chuť:-8

:yes: dneska jsem tuhle úžasnou polívku vařila k obědu a opravdu se povedla, chutnala všem, jen jsem ji vylepšila nastrouhaným sýrem :yes: okamžitě se zařadí mezi mé nejoblíbenější. Děkuji za tip :-)

finnetko - ale o tom byl můj komentář - každý tu svou "bombu" máme prostě někde jinde a v jiných chuťových sférách .....a nejen o jídle to platí ...;-):-D:yes:

špagetko. samozřejmě, že máme každý jinou chuť a rozhodně jsem nepsala, že se to nedá sníst. jen že jsem si myslela, podle toho, jak to ostatní chválili, že to bude absolutní bomba. a kdo ví, možná ji zkusím právě o tom úplňku a třeba mi bude chutnat víc.:-D

finneta - podívej, chutě máme každý jiný a ani každý den nemáš stejnou chuť na jedno a to samé. Prostě vyzkoušíš a uvidíš. Já jsem třeba na takovýchto jídlech vyrostla achutnaly mi vždycky. Moje dcera zas je může, jak říká za úplňku a dva dny poté ;-):-p:-D:-D no a pak si vyber. Vážně, mně to chutná strašně moc, dceři jednou za čas.;-):-p:yes:

oprava - jsem jelito. ne kefír, ale podmáslí,.. dál už je to snad dobře.:-8

nedávala jsem kefír, ale nakonec zakysanou smetanu, přidala jsem houby a musela dochutit, ale na druhou stranu - není špatná,ale čekala jsem něco jiného. dle komentářů nebeskou manu. ale špatná není

Dneska jsem polevku uvarila a je moc dobra. Dala jsem do ni sice trochu vic mouky, takze je hodne husta, ale to nicemu nevadi. Jsem jeste zvedava, co na to pritel, az ji ochutna;-) Za sebe davam bod:yes:

polévka je výborná, když jsem ji vařil, tak mi ta vůně připomněla babičku a prázdniny.
kdysi jsem ji zkoušel uvařit, ale podmáslí se mi vždycky nějak vysráželo.Tak jsem to vzdal. Ale podle tvého receptu se mi povedla a chutnala celé rodině!

Určitě vyzkouším, miluji takové polévky a hlavně kopr, dávám bodík:yes::-))

Darinocka 27. 4. 2009 17:59
Vo štvrtok budem mať domáci cmar/podmáslí/,tak si pochutnáme!Ďakujem za osvieženie pamäti.:-p

Tuhl:yes:e polévku určitě udělá mám ráda nakyslou chuť. Miluji kyselo, které dělám z chlebového kvásku. Už se moc těším.:-D:-p

Paprika, tak vyzkoušej tu z kefíru, kterou jsem dala dnes. Tyhle polévky jsou moje gusto a snad nevadí, že je jich tady více podobných, ta druhá je bez kopru. A Jendo, tobě letí plusík!:yes:

Jani, nejsem z NJ, ale okresu Nový Jičín a v Rožnově budu na Velikonoce. Plíčka je velmi obtížné sehnat, ale já vařím z vepřových srdíček a jazyků. Nemám fotečky a bez nich nechci recept zveřejňovat. V příštím týdnu bych mohl plíčka uvařit a nafotit.;-):-))

Otázka a prosba pro Jendu. Vzhledem k tomu, že čtu níže, že jste z NJ a já z blízkého Rožnova, nemáte někde ve své zásobárně také recept na plíčka na smetaně? Ty skvěle dělala maminka a naučila je i otce, který je doslova zbožňoval a když jsem měla přijet na návštěvu, tak mne s nimi hostil. Bohužel jsem si recept nezapsala a rodiče už nežijí :-( Stejně tak jsem už léta nejedla skopový guláš a nemohu se ho dohledat.

Tak tou polévkou jste mi udělal velkou radost. Zapomněla jsem na ni a přitom jsem ji měla moc ráda. Byla to také jedna z těch chutných a jednoduchých polévek, které jsem od maminky milovala. Vzpomněla jsem si ještě na jednu jednoduchou, kdy do slaného vařeného mléka maminka zavařila moučné noky. Říkali jsme tomu zástěrky:-) Bodík! :yes:

Tak to bych moc ráda ochutnala. Bohužel to asi vařit nebudu, protože manžel nesnáší kopr, ani jeho vůni (a já ho tak miluju). Takže leda až nebude doma.;-)

moc pěkné svěží fotky :yes:, polévku z podmáslí jsem ještě nejedla, nejvyšší čas jí vyzkoušet. Jendo, dík za bezvadný recept ;-):yes:

Spagetko,já taky libeček miluju,sice nejsem závislá,ale mám ho v zásobě ještě sušený a teď jsem na zahradě objevila že už vylezl,tak mám radost velikou :-D:-D:-D.No a polévky tohodle typu mám nejraději :yes::yes::yes:

Eli, tím jsem si jistý.;-):-*:-)):yes:

Podmaslanku jsem vyzkoušel, je skvělá a osvěžující.:-p Posílám plusíka.:-!:yes:

Jendo, doufám, že ta naše "výměna receptů" dopadne dobře podle očekávání...:-D:-*:-D

Eliz, vždyť tys mne inspirovala svým receptem http://www.toprecepty.cz/recept/4468-stavnate-kure....;-):-) Určitě na něj dojde, až opadne velikonoční frmol.:-O

Tak tahle podmaslanka musí být dokonalá!! :-p
Musím ji uvařit nejen pro sebe, ale hlavně pro mého tátu - čím je starší, tím víc vzpomíná na jídla od své babičky. Miluje jakoukoli "kyselku", zbožňuje kopr... Zkrátka - Jendo, díky, Tvůj recept se mnou pojede na chalupu, tam ho zrealizuju, předložím tatínkovi a ozvu se po Velikonocích. My si s tátou dozajista pošmáknem a ostatní se rádi přidají :-)).

Ze mne si manžel dělá legraci, že jsem schopná si dát libeček i na ovocné knedlíky :-8 a že mě nezajímá, jestli máme třeba cibuli nebo česnek, ale především musí být zabezpečen přísun libečku (ten dávám i do tvarohovopažitkové pomazánky) - jsem na něm závislá :-8;-):-p:yes::yes: a taky jsem donutila libeček, aby mi rostl v květináči aspoň trochu i v zimě ;-)

Jendo,takové polévky jsou nejvděčnější,nejlepší a dělali se od pradávna. Ten kopr zamražuji jako ty, jen trošku pokrájený a vždy vyndám kousek. Je to bezvadný mít ho stále po ruce.;-):-)Polévku znám osobně, tak ti letíííí bodík:yes:

Špagetko, už se těším, až si na zahrádce utrhnu první snítku libečku.:-p O použití libečku by se snad dala napsat celá kuchařka. Děkuji za bodík.:-8:-))

Špagetko, libeček, to je věc. Tahám ho na zahrádce očima, nedovedu si bez něj představit vaření. :-)):-p

Tématické fráze:
polévka z podmáslí, koprová polévka od babičky, jak zamrazit kopr, podmáslová polévka, babicciny recepty, kyselka polévka, jelení jazyk houba recept, polívka z podmáslí, polévka kyselka, kyselka recept, recepty z masa které jsou u nás už zapomenutý, jak zmrazit kopr, libeček použití, jelení jazyk houba, polévka z kefíru, koprová polévka z podmáslí, jelení jazyk houba recepty, recepty koprová polévka od babičky, podmáslová polévka s koprem, polívka kyselka

Suroviny:
podmáslí, brambory typ a, česnek, kopr, kmín celý, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, cukr, ocet, mouka, vejce, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu