Větrníkový dort
Kdo by neznal větrníky? Karamelová poleva, ukrývající křehké těsto s pudinkovou náplní, dokáže vylepšit každý chmurný den i osladit chvíli s kávou. Pro skutečné milovníky zde máme celý větrníkový dort.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 141 kJ / 5 531 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 93,47 g |
Tuky | 391,80 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 2,02 g |
Sodík | 1,26 g |
Sůl | 3,12 g |
Sacharidy | 404,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: V hrnci uvedeme do varu vodu, sůl a tuk. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Necháme vychladnout.
Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo.
Krok 3: Těsto naneseme na pečicí papír jako velký větrník (cca 30 cm) a pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10–20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat.
Krok 4: Pudinkový krém: uvaříme pudink dle návodu. Vyšleháme šlehačku s cukrem a vše zašleháme s vychlazeným pudinkem.
Krok 5: Karamelová šlehačka: do hrnce na plotně vsypeme cukr a necháme jej rozpustit. Pomalu vlijeme 100 ml šlehačky a vaříme dokud se nerozvaří.
Krok 6: Zbytek smetany ušleháme, nejlépe elektrickým šlehačem a sešleháme s vychladlou karamelovou směsí.
Krok 7: Poleva: Cukr rozvaříme v karamel a podlijeme smetanou, vše vaříme a mícháme dokud se nerozvaří na hladkou polevu.
Zveřejněno 6. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Větrníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m27p
Moje poznámka
Větrníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/m27p
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 2 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 14 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 20 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 21 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 2 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 11 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 11 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 12 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 12 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 12 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 15 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 15 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 15 hodinami
Tématické fráze:
dort z odpalovaného těsta,
větrník jako dort,
velký větrník,
dort jako větrník,
větrníkový krém,
větrníkový koláč,
velký větrník dort,
odpalované těsto dort,
dort kabelka s postupem,
velký větrník recept,
vetrnikova buchta,
dorty z odpalovaneho těsta,
vetrnik do dortove formy,
odpalovaný dort,
dort s odpalovaneho testa,
dort velky vetrnik,
dort z větrničku,
dort s větrníčky,
větrníkový moučník,
dort odpalované těsto
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
olej,
vejce,
sůl,
mléko,
cukr,
šlehačka,
cukr krystal,
šlehačka,
cukr krystal,
smetana 12%
Komentáře (24)