Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Hledáte nenáročný a skvěle vypadající moučník na nedělní posezení s blízkými u dobré kávy? Zkuste jablkový koláč sester Tatinových s karamelovou pokrývkou a jablky na listovém těstě. Provoní celý dům a nedá se mu odolat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 327 kJ / 2 707 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,95 g |
Tuky | 128,12 g |
Vláknina | 26,40 g |
Cholesterol | 128 mg |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 359,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 2: Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.
Krok 3: Do hrnce nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat. Poté vmícháme po kouskách asi 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.
Krok 4: Máslový karamel vlijeme na dno pečicí formy.
Krok 5: Na něj poklademe vedle sebe kousky jablek (první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru), stlačíme je k sobě a poklademe plátky zbylého másla.
Krok 6: Listové těsto vyválíme do kruhu o velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 35-40 minut. Před vyklopením necháme koláč 5 minut odpočinout.
Krok 8: Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor! Může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.
Zveřejněno 13. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
Moje poznámka
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
Nejnovější recepty
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 6 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 6 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 6 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 7 hodinami
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Přidáno před 7 hodinami
Philly cheesesteak
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 3 hodinami
Meruňkový koláč s drobenkou
zackovam před 3 hodinami
Pomazánka z červené řepy na způsob tataráku
dvinsky před 3 hodinami
Kuře na paprice s hráškem
Aknytsirk před 4 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Sonisko před 5 hodinami
Cukeťák na plechu
Kacenka1981 před 6 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
veeronica12 před 6 hodinami
Růžičky s tvarohovou náplní
Mizera před 6 hodinami
Meruňkový koláč z tvarohového těsta
malipi před 7 hodinami
Linecký koláč s marmeládou
Okina před 7 hodinami
Tématické fráze:
tarte tatin,
kolac tarte tatin,
tarte tatin recept,
tatin kolac,
obrácený jablečný koláč s karamelem,
koláč tatin,
recept tarte tatin,
tatin,
tarte,
obrácený koláč s karamelem,
jablkový koláč s karamelem,
tarte tatén,
recept na tarte tatin,
tarte tatin koláč,
tarte tatin koláč,
torte tatin,
tart tatin,
jablecny kolac s karamelem,
francouzsky jablecny kolac s karamelem,
recept na tarte
Suroviny:
těsto listové,
jablko,
cukr krystal,
máslo
Komentáře (32)
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...
díky ze fotečku
a podotýkám, že je to VÝBORNÝ!!!
skoro půlka už je fuč, ani to nestačilo vychladnout
je to šťavnatý,voňavý a hrozně dobrý.připojuji foto
po 30min:
je v troubě a moc pěkně to voní