Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Postup přípravy
Ale kvásek opravdu silný máme asi až po 14 dnech pravidelného omlazování. Krok 5: Po čtvrtém dnu kvásek uchováváme buď na lince a krmíme denně (pokud denně pečeme) nebo ho nakrmíme, hodinku necháme v teple a pak, uzavřený, uložíme do lednice. Tam vydrží bez nakrmení 4-5 dnů. Pak je třeba ho vytáhnout, hodinku nechat v teple, přikrmit, zase asi hodinu nechat na lince a teprve pak znovu uložit do lednice.
Zveřejněno 8. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
Moje poznámka
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
Nejnovější recepty
Pudinkové řezy s ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Pečený losos s mandlemi
Přidáno před 4 hodinami
Těstovinový salát s pečeným lilkem
Přidáno před 6 hodinami
Palačinky s horkým ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí na paprice
Přidáno před 10 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, houbami a parmazánem
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nadýchaný piškotový korpus
workous před 34 minutami
Celozrnné dalamánky
Jedlik před 1 hodinou
Kanellbular - skořicové šneky
RenataSoukupova před 1 hodinou
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
palikx před 2 hodinami
Kuřecí stehenní maso v omáčce s ajvarem
astosch před 2 hodinami
Pórkový krém
Kajkajak před 3 hodinami
Zapečené těstoviny se salámem, sýrem a vajíčkem
finetoxic před 4 hodinami
Krůtí prsa plněná, obalená a smažená
cora666 před 5 hodinami
Karlovarské knedlíky I
sabatova.daniela@tiscali.cz před 5 hodinami
Karibské kuřátko podle Jacka Sparrowa
Jan Nemec před 6 hodinami
Tématické fráze:
kvásek,
kvásek recept,
jak udelat kvasek,
výroba žitného kvásku,
domácí kvásek,
výroba kvásku,
jak vyrobit kvásek,
chlebový kvásek,
jak založit kvásek,
z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba,
příprava žitného kvásku,
jak udělat domácí kvásek,
sušený kvásek,
výroba domácího kvásku,
jak se dela kvasek,
recept na kvásek,
jak zalozit domaci kvasek,
chlebový kvásek recept,
kde koupit chlebový kvásek,
jak se dela kvasek na chleba
Suroviny:
mouka žitná,
mouka žitná chlebová,
voda
Komentáře (128)
tenhle návod jsem měl dělat a nevyplácal jsem na vyhození tolik drahý mouky!
A to že konečně dostali tu žitnou celozrnou mouku (ještě 2x drahou) - to v Litoměřicích v obchodech je rarita :o((
ŽE BY TA MOUKA BYLA VADNÁ? JAKOU PŘESNĚ MOUKU?
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...
Rozhodně neplatí, že čím starší, tím hustější kvásek - je hustý tak, jak ho uděláš
Ale chtěla bych kvásek používat při pečení chleba, je nadýchanější a má víc ok. Žádná dusivka. Chápu správně, že tu hustotu si získá tím, jak je starší a udržovanej? Podle fotek ostatních jsou totiž dost řídké a jak ty píšeš, měl by být hustý.
Kvásek se zakládá jen ze žitné mouky. Ale vůbec se s ním nedělej a koukni se na kváskovou mapu. Někdo ti ho určitě rád dá zadarmo a nebo za nějakou maličkost. Najdeš si tam někoho v blízkosti svého bydliště a kontaktuješ ho - je tam @ nebo telefonní číslo. Pšeničný kvásek se dělá z kvásku žitného, on totiž nemá takovou trvanlivost jako žitný. Tak ať se ti daří s kváskem a pak i pečení.
Kvásek po acetonu smrdět nesmí. Pokud je to ještě aktuální, nabídnu ti tuhle diskuzi, kam můžeš i neregistrovaná - vždycky a hlavně rychle poradí
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893
Mám jej postavený na Sep Top Boxu,kde má ideální teplotu
A škoda, že mi nemůžeš přidat fotku chlebíku, ráda bych se na něj mrkla....
A po 12 h znovu z kvásku na lince odebereš 10 g a nakrmíš......a zbytek dáš do lednice......budeš pořád krmit jen 10 g.
Celokváskový v pekárně zatím dělávám jen tento http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_.... Mrkni na něj a písni, jestli by ti recept vyhovoval
Diky za recept, uz se tesime ne chlebiky.
Jana
http://www.facebook.com/groups/386548024763970/
Ahoj všem pekařům a pekařkám a všem příznivcům dobrého chlebíčku.
A pro opravdu zaruputilé pekaře je na facebooku nová skupina
pečem pecen
- je zde už docela dost lidiček a jsou zde zajímavosti o chlebu a jeho různých variantách a vůbec o všech věcech kolem pečení domácího kváskového chleba a různé jiné recepty z kvásku.
Tak neváhejte a podívejte se, určitě vám to udělá radost.
Lucka
http://hobby.idnes.cz/zitny-kvasek-na-chleba-06o-/...
Pšeničný kvásek je pak také velice vhodný do buchet apod. - tuto info jsem jen četla, ale vyzkoušeno nemám. Celokváskové dělám zatím jen chleby a drobnější slané pečivo.
Mléko do chleba nepatří, zadělávejte ho jen vodou. Kolik jste dal oleje? A zásadní chybka bude tady ve výběru mouky - ve vašem chlebu převažuje žitná, myslím, že i proto byl chlebík "mazlavý".
Pokud myslíte, že těsto můžeme doladit spolu, písněte mi raději na mail pekarnomanie@email.cz - bude to i rychlejší
Předem děkuji.
Pokud ti plesniví, zkus ho založit z jiného balíčku mouky - v tom tvém mohly být zárodky plísní
Člověk by nevěřil, že vedení kvásku je taková alchymie, je pořád se co učit.
Čerstvě nakrmený kvásek moc kysele nevoní, mně to spíš připomíná vůni čerstvé omítky
Ale chtěla bych vědět, jestli je normální aby cca dvoutýdenní kvásek vytažený z lednice, po nakrmení voněl po čerstvých hruškách
A kus starého těsta? Určitě by to šlo - večer, před pečením, bych ho trochu naředila teplou vodou, promíchala s žitnou moukou na těstíčko (asi jak na husté lívance, nechala v teple) a ráno použila. Vyzkoušej to raději s menším množstvím, na pár dalamánků - zároveň s nimi můžeš upéct i něco dalšího, ať zbytečně nevytápíš troubu
A ještě mám dotaz, snad se mi nevysmějete
Čerstvě založený kvásek, starý 4 dny je hodně slabý na to, aby bezproblémově nakynul chleba.
Je fakt, že těsto opravdu lépe kyne, než z prvního kvásku. Pochopila jsem, že asi dělám něco špatně. Můžeš mi to objasnit?
Všimla jsem si (nevím, jestli to je právě tím), že když zadělám poprvé na kvásek (krmím klasicky 4 dny a pak peču, kvásek jde cítit nádherně po chlebu), tak mi chleba vykyne jen maličko, přitom ho nechávám kynout i 6 hodin. Ale podruhé (většinou myi trochu kvásku zbytek z prvního pečení), když přikrmuju (jenom tři dny), tak mi kvásek už druhý den jde mírně cítit po acetonu a tvoří se bezpočet bublinek.Když dokrmím do 4. dne a opět peču chleba, tak vykyne dvojnásob už po hodině a půl kynutí
Děkuju za případné rady
Jak jsem zjistila, málo kdo ví, že ho může usušit a vydrží celé měsíce
Držím ti na zítra palce
Jak hustý ho máš?
Pokud máte mlýn v dosahu, určitě si tam zajeďte. Kromě nákupu zde obdržíte zcela zdarma i vlídné slovo, radu jakou mouku na co použít.
Po telefonické domluvě Vám kvásek připraví a Vám ubudou body 1 - 3
Možná, že ta voda nad tím tvým kváskem byla proto, že kvasinky nestíhaly zpracovat všechnu dodanou mouku....