Kvašáky II
Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou vrcholícího léta. Mnoho lidí si myslí, že vyrobit dobré kvašáky je umění. Právě naopak, je to velmi snadné! Připravíme je z přerostlejších okurek, voňavého kopru, kousku křenu a solného nálevu.
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvašáky II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L8WX
Moje poznámka
Kvašáky II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L8WX
Nejnovější recepty
Kuřecí křupky z HF
Přidáno před 3 hodinami
Rychlý borůvkový koláč
Přidáno před 5 hodinami
Letní dort s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Rychlé řezy se zakysankou a ovocem
Přidáno před 6 hodinami
Listové koláčky s krémovou náplní a džemem
Přidáno před 7 hodinami
Broskvové knedlíky vařené v páře
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Avokádový tataráček
Simona Maskova před 22 minutami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 24 minutami
Květáková polévka podle Jitky
Kajkajak před 37 minutami
Kuřecí stehna - jedna báseň
kimlo před 38 minutami
Zakysané lívanečky
bodie před 1 hodinou
Kovbojské fazole
Ry1bka před 2 hodinami
Žampiony s cuketou
Petulice před 2 hodinami
Žampiónová polévka
SarkaMG před 3 hodinami
Kysané zelí na slanině a jablku
Lolatus před 3 hodinami
Košíčky s želé
rujet před 4 hodinami
Tématické fráze:
nejlepší recept na kvašáky,
kvasaky,
nejlepší kvašáky,
kvašáky recept,
jak nakládat kvašáky,
kvašáky recepty,
jak se dělají kvašáky,
recept na kvašaky,
kvasáky na zimu,
domácí kvašáky,
výroba kvašáků,
jak dělat kvašáky,
kvašáky plísen,
dobré kvašáky,
recept na dobre kvasaky,
lák na kvašáky,
recepty kvasaky,
návod na kvášáky,
recepty na kvašáky,
kvašené okurky
Suroviny:
okurka čerstvá,
rybíz černý,
listy vinné révy,
kopr,
křen,
voda,
sůl
Komentáře (42)
No a když se mi plíseň jeden čas furt dělala, tak jsem se toho zbavil tím, že jsem povrch nádoby nad hladinou i tu hladinu obden přejel plamenem flambovací pistole.
Ale většinou stačí před nakládáním všechny nádoby a nářadí, které u toho budete používat, spařit vroucí vodou. Také sůl rozpouštějte do vařící vody. Ono to čekání na zalití nálevem se vyplatí. Zalévejte, až budete moci v pohodě na hrnci, ve kterém jste vařili sůl, udržet ruku. Abyste si zase nezabili kvasné bakterie na okurkách teplem.
Já nedávám žádné listy, jednak je nemám a jednak posouvají chuť. Když mám, tam kopr, zralý, klidně i odkvétající, má lepší chuť než ten zelený, anebo nic. Pak to je skvěle okurkové. Nálev dělám tříprocentní jen sůl. Někdy přidám česnek, ale celý stroužek tak na pětilitrovku.
Letos jsem nakládal několíkrát v té třílitrové kvasné keramické nádobě a také i v pětilitrovkách od okurek. Tam jsem uzavření hladiny proti vzduchu udělal obyčejným mikrotenovým sáčkem, co má žena v ruličkách vždy doma, který jsem dal dovnitř nad hladinu a lil do něj vodu, až zcela pokryl hladinu nálevu a oddělil ji od vzduchu.
Přeji hodně úspěchů, bohužel konec sezony se blíží.
Tak, jako magdalence, i mně s křenem krásně vykvasí vždycky a jak jsem psala v Poznámce receptu - je velice letitý a ověřený.
Pokud mrkneš na oba podobné recepty na kvašáky - i u těch je křen použitý
Opravdu nevím, čím by to mohlo být, kvašáky dělám už roky a tohle se mi nestalo.
Takže na hnůj s nimi.
A já je tak ráda...
Příští rok to zkusím znova a líp.
Elviram - byla to opravdu plíseň? To se mi nikdy nestalo. Jen se mi na povrchu tekutiny udělá taková neprůhledná blanka. Nemyslíš toto?
Dělala jsem podle návodu, ale teď - pátý den kvašení jsem navrchu objevila plíseň
To už asi jedlé nebude, že?
Máte radu pro příště?
Přitom všechno je ponořené v láku, tak nevím, nevím...já snad už připálím i vodu na čaj.