Grilovaná mrkev
Pokud máte rádi grilovanou zeleninu, určitě ochutnejte grilovanou mladou mrkev. Stačí ji krátce povařit, potřít grilovacím kořením a poté grilovat. Získá tak krásnou barvu a výraznější chuť. Hodí se například jako příloha k masu.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 596 kJ / 142 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 0,80 g |
Vláknina | 11,60 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 320 mg |
Sůl | 0,80 g |
Sacharidy | 24,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Uřízneme nať z mrkve tak, aby asi 5 cm zůstalo.
Krok 2: Mrkev důkladně omyjeme, dáme ji do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut.
Krok 3: Poté vyndáme na ubrousek, osušíme a potřeme grilovacím kořením, které jsme rozmíchali s trochou oleje.
Krok 4: Položíme ji na rozpálený gril a grilujeme ze všech stran asi 10-15 minut (podle velikosti mrkve).
Krok 5: Používáme jako přílohu k masu, případně můžeme i samotnou jako lehkou večeři. V tom případě můžeme posypat strouhaným sýrem.
Zveřejněno 25. 5. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Moje poznámka
Grilovaná mrkev
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BOPJ
Nejnovější recepty
Líné koláče
Přidáno před 34 minutami
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno před 14 hodinami
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno před 14 hodinami
Zapečené plátky patizonu
Přidáno před 14 hodinami
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Piškotové řezy s tvarohovým krémem a ostružinovým přelivem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Broskvová marmeláda z DP
vojfrancezska před 50 minutami
Cuketová buchta
vojfrancezska před 56 minutami
Kokosové Raffaello řezy
Andreamamene před 9 hodinami
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků
petrjkt před 9 hodinami
Uzené vepřové koleno na rybízu a zázvoru v pomalém hrnci
zewlbeastboy před 10 hodinami
Krkovička z trouby
Viera19@seznam.cz před 11 hodinami
Džem z červeného rybízu
douver před 13 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z pánve
pesmax před 13 hodinami
Ostružinový džem
ivona.gresova@seznam.cz před 14 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
k.chytka@gmail.com před 15 hodinami
Tématické fráze:
grilovaná kedlubna,
nať z mrkve recepty,
nať z mrkve,
grilování mrkve,
grylovaná mrkev,
grilovana mrkva,
grilované mrkve,
grilované mrkvičky,
grilovaná mrkvička,
recept na grilovanou mrkev,
grilivana mrkev,
grikovaná mrkev,
grilovaná mrkev v troubě,
mrkev s natí recept,
mrkev nat,
jak využít nať z mrkve,
jak využít nať mrkve,
mrkev recepty,
griovana mrkev,
mrkev vaření
Suroviny:
mrkev,
olej,
koření grilovací,
sůl
Komentáře (15)
Vařená nebo nevařená?
Vůbec nejlepší pro náš organismus je mrkev vařená. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže využít jen menší část beta-karotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují, a pokud vařenou mrkev podáváme jako součást jídla obsahujícího tuk, dokáže tělo vstřebat víc než polovinu beta-karotenu. Jen pro srovnání – z tepelně upravené mrkve za přítomnosti tuku je využitelnost beta-karotenu asi 60 %, ze strouhané syrové mrkve asi 30 % a kousáním syrové mrkve využijeme jen asi 5 % beta-karotenu.