Kvašáky II
Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou vrcholícího léta. Mnoho lidí si myslí, že vyrobit dobré kvašáky je umění. Právě naopak, je to velmi snadné! Připravíme je z přerostlejších okurek, voňavého kopru, kousku křenu a solného nálevu.
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvašáky II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L8WX
Moje poznámka
Kvašáky II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L8WX
Nejnovější recepty
Chlupaté knedlíky z cukety
Přidáno před 14 hodinami
Restovaná směs lilků se zeleninou
Přidáno před 15 hodinami
Nepečený jahodový dortík
Přidáno před 16 hodinami
Vrabec moravskočeský
Přidáno 14. 7. 2025 14:54:25
Rybíz jako brusinky podle Petry Burianové
Přidáno 14. 7. 2025 06:30:03
Koláč s rybízem, muchovníkem a drobenkou
Přidáno 13. 7. 2025 14:35:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička na hříbkách v papiňáku, zjemněná smetanou
Sahula před 1 hodinou
Vepřová plec na houbách a na smetaně
Sahula před 1 hodinou
Lenčiny zapečené cuketové lodičky
Helen.salemiynah před 2 hodinami
Toustový chleba z pekárny
Hagne před 4 hodinami
Šťávička za studena dělaná
cybermis před 5 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Miskaaaaa před 6 hodinami
Játrové knedlíčky do polévky
Zuzanka2309 před 6 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 8 hodinami
Tvarohová bublanina
tamarit před 8 hodinami
Salát Coleslaw
LA.63 před 8 hodinami
Tématické fráze:
nejlepší recept na kvašáky,
kvasaky,
nejlepší kvašáky,
kvašáky recept,
jak nakládat kvašáky,
kvašáky recepty,
jak se dělají kvašáky,
recept na kvašaky,
kvasáky na zimu,
domácí kvašáky,
výroba kvašáků,
jak dělat kvašáky,
kvašáky plísen,
dobré kvašáky,
recept na dobre kvasaky,
lák na kvašáky,
recepty kvasaky,
návod na kvášáky,
recepty na kvašáky,
kvašené okurky
Suroviny:
okurka čerstvá,
rybíz černý,
listy vinné révy,
kopr,
křen,
voda,
sůl
Komentáře (42)
No a když se mi plíseň jeden čas furt dělala, tak jsem se toho zbavil tím, že jsem povrch nádoby nad hladinou i tu hladinu obden přejel plamenem flambovací pistole.
Ale většinou stačí před nakládáním všechny nádoby a nářadí, které u toho budete používat, spařit vroucí vodou. Také sůl rozpouštějte do vařící vody. Ono to čekání na zalití nálevem se vyplatí. Zalévejte, až budete moci v pohodě na hrnci, ve kterém jste vařili sůl, udržet ruku. Abyste si zase nezabili kvasné bakterie na okurkách teplem.
Já nedávám žádné listy, jednak je nemám a jednak posouvají chuť. Když mám, tam kopr, zralý, klidně i odkvétající, má lepší chuť než ten zelený, anebo nic. Pak to je skvěle okurkové. Nálev dělám tříprocentní jen sůl. Někdy přidám česnek, ale celý stroužek tak na pětilitrovku.
Letos jsem nakládal několíkrát v té třílitrové kvasné keramické nádobě a také i v pětilitrovkách od okurek. Tam jsem uzavření hladiny proti vzduchu udělal obyčejným mikrotenovým sáčkem, co má žena v ruličkách vždy doma, který jsem dal dovnitř nad hladinu a lil do něj vodu, až zcela pokryl hladinu nálevu a oddělil ji od vzduchu.
Přeji hodně úspěchů, bohužel konec sezony se blíží.
Tak, jako magdalence, i mně s křenem krásně vykvasí vždycky a jak jsem psala v Poznámce receptu - je velice letitý a ověřený.
Pokud mrkneš na oba podobné recepty na kvašáky - i u těch je křen použitý
Opravdu nevím, čím by to mohlo být, kvašáky dělám už roky a tohle se mi nestalo.
Takže na hnůj s nimi.
A já je tak ráda...
Příští rok to zkusím znova a líp.
Elviram - byla to opravdu plíseň? To se mi nikdy nestalo. Jen se mi na povrchu tekutiny udělá taková neprůhledná blanka. Nemyslíš toto?
Dělala jsem podle návodu, ale teď - pátý den kvašení jsem navrchu objevila plíseň
To už asi jedlé nebude, že?
Máte radu pro příště?
Přitom všechno je ponořené v láku, tak nevím, nevím...já snad už připálím i vodu na čaj.
Tiež odkladám na zimu.