Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Rebarbora a jahody mají svoji sezónu na sklonku jara, s přicházejícím létem. Obojí využijete při přípravě tohoto skvělého koláče. Díky kombinaci sladké chuti jahod a kyselkavé rebarbory je koláč příjemně osvěžující.
Suroviny pro 1 dávka
dortová forma o průměru 26 cm
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 577 kJ / 3 962 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,27 g |
Tuky | 185,19 g |
Vláknina | 20,00 g |
Cholesterol | 1,51 g |
Sodík | 485 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 498,58 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 27. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o8NL
Moje poznámka
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o8NL
Nejnovější recepty
Korejský salát z okurek
Přidáno před 9 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno 16. 7. 2025 17:18:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 2 hodinami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 5 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 5 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 5 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 5 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 6 hodinami
Cuketové halušky
Saratice před 6 hodinami
Obyčejná hrnková buchta s banány a malinami
Sian5 před 7 hodinami
Pikantní plněné papriky
Pizla před 8 hodinami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Eva_caramba před 8 hodinami
Tématické fráze:
rebarborový koláč s jahodami,
koláč s rebarborou a jahodami,
jahodový koláč s rebarborou,
koláč s jahodami a rebarborou,
rebarboro jahodový koláč,
drobenkový koláč s rebarborou,
rebarborovojahodový koláč,
rebarborovy koláč,
drobenkový koláč s rebarborou a jahodami,
rebarborový koláč s drobenkou,
jahodovorebarborový koláč,
rebarborový koláč s drobenkou a jahodami,
rebarborovy kolac s jahodama,
koláč s rebarborou,
rebarborovo jahodový,
koláč s jahodami a drobenkou,
kolač z jahod a rebarbory,
koláče z jahod a rebarbory,
kolac s rebarborou a jahodama,
jahodový koláč
Suroviny:
rebarbora,
jahody,
cukr krupice,
máslo,
mouka polohrubá,
solamyl,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
kypřící prášek do pečiva,
mouka hrubá,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (14)
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Rebarbora s jahodami je skvělá kombinace, hned bych si nabídla
Anreo, moc Ti děkuju za informace, příští rok budeme chytřejší a opatrnější.
Připomnělo mi to, jak jsme jako malé děti hledali šťovík v trávě a krmily se jím, a potom ho nosily králíkům jako pochoutku a ty mrchy to nežraly. Pak nám to táta zakázal, že nám to naleptává žaludeční stěny a kdesi cosi...tak jsme dostaly strach a už to nejedly.
Ale na obranu receptu - koláč je to fakt dobrý, zkuste třeba s jiným ovocem...
Tak jsem našla tohle a vím, že mi to už říkalo spousta lidí, že se má trhat do konce června, tak se tím řídím.
Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum), patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae), byla používána již v tradiční čínské medicíně před bezmála pětitisíci lety. Její kořen obsahuje například projímavé antrachinony nebo protizánětlivé třísloviny. Listy jsou jedovaté (ale zjistili jsme, že hlemýžďům je to úplně fuk). A tak se dostáváme k tomu, co je mezi kořenem a listem - k řapíkům. Jejich barva je od zelené po červenou. Buňky rebarborových řapíků obsahují více než 90 % vody, a tak má tato zelenina velmi nízkou energetickou hodnotu. Z minerálních látek v nich nalezneme zejména draslík, vápník a železo.
Typickou kyselou chuť dávají rebarboře ovocné kyseliny - jablečná, citronová a šťavelová. Jejich obsah se v průběhu roku mění - na jaře je ve prospěch kyseliny jablečné a v červenci stoupá obsah kyseliny šťavelové. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou.