Znojemské okurky
Znojemské okurky - to je pojem. Pro mnohé z nás je to ta nejoblíbenější nakládaná zeleninová příloha. Stačí mít připravené čerstvé okurky, vyladěný sladkokyselý nálev, trochu zeleniny, hodně voňavého kopru, a můžeme se pustit do zavařování.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 598 kJ / 3 011 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,20 g |
Tuky | 18,28 g |
Vláknina | 155,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 69,05 g |
Sůl | 170,00 g |
Sacharidy | 576,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na nálev svaříme a necháme vychladnout.
Krok 2: Omyté okurky rovnáme do zavařovacích sklenic a prokládáme koprem, na kolečka nakrájenou mrkví a cibulí.
Krok 3: Zalijeme nálevem.
Krok 4: Všem sklenicím pečlivě a dosucha otřeme okraje. Pevně je zavíčkujeme.
Krok 5: Sterilujeme 8 minut při 80 °C.
Hlídáme, jinak budou okurky měkké a tím i nedobré. Krok 6: Stejný nálev můžeme použít i na papriky, kozí rohy, nebo hřiby.
Hlídáme, jinak budou okurky měkké a tím i nedobré. Krok 6: Stejný nálev můžeme použít i na papriky, kozí rohy, nebo hřiby.
Zveřejněno 11. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Znojemské okurky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yM
Moje poznámka
Znojemské okurky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yM
Nejnovější recepty
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 2 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drůbková polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 2 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 2 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 2 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 3 hodinami
Rebarborový koláč
JitkaJS před 4 hodinami
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 5 hodinami
Čočka na kyselo
el.mencl před 5 hodinami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 5 hodinami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 7 hodinami
Tématické fráze:
nalev na znojemske okurky,
lak na okurky,
znojemsky nalev na okurky,
nalev na okurky,
nálev na pravé znojemské okurky,
znojemské okurky nálev,
recept na znojemský nálev na okurky,
domácí lák na okurky,
znojemský macerát,
znojemsky nalev,
domácí nálev na okurky,
pravy znojemsky nálev na okurky,
nálev na okurky recept,
vyborne znojemské okurky nalev,
macerát na okurky,
recept na lak na okurky,
nalev na okurky znojemske,
kozí rohy recept,
znojemský nálev recept,
kde koupit znojemský macerát
Suroviny:
okurka čerstvá,
kopr čerstvý,
mrkev,
cibule,
ocet,
voda,
sůl,
cukr krystal,
semínka hořčičná,
koření nové koření,
pepř
Komentáře (19)
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.