Vepřový grill-burger
Domácí hamburgery se již dávno zabydlely na našich grilech. Není divu, dobře ochucené maso, zjemněné mletím, dobře propečené, navíc s doplňkem zeleniny a omáček v křupavé bulce, dělá z původního karbanátku v housce vyhledávanou lahůdku.
Suroviny pro 10 porcí
10porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 763 kJ / 1 855 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 302,41 g |
| Tuky | 63,59 g |
| Vláknina | 7,50 g |
| Cholesterol | 975 mg |
| Sodík | 796 mg |
| Sůl | 1,50 g |
| Sacharidy | 15,81 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nakrájíme si najemno červenou cibuli, na plátky okurky, rajčata a obereme a opereme listy salátu. Sýr necháme při pokojové teplotě změknout.
Vepřové mleté maso osolíme, opepříme a přidáme do něj nasekanou petrželovou a koriandrovou nať. Ručně poctivě prohněteme a dáme uložit do chladu.
Rozpálíme gril, žulový kámen nebo grilovací pánev. Krok 2: Z vychlazeného a bylinkami okořeněného vepřového masa vytvoříme 10 pevných vzduchu zbavených koulí. Každou kouli následně „zplacatíme“ a utvoříme po celé ploše stejně vysokou placku cca 1,5 až 2 cm. Uprostřed placky vytvoříme hranou dlaně mírný žlábek, aby se nám maso při opékání uprostřed nezvedalo. Vkládáme na rozpálený gril a zprudka necháme zatáhnout. Krok 3: Jakmile začne maso krásně vonět (cca 5 minut) tak ho obracečkou otočíme a opečeme stejně dlouho i z druhé strany. Burger ještě jednou obrátíme a na každou porci masa položíme plátek sýru. Krok 4: V tuto dobu si opečeme do křupava i plátky slaniny. Slaninu nedávejte na rošt (propadne Vám), pokud není jiná možnost, opečte ji na pánvi. Rozříznuté bulky (sezamové, sýrové) opečeme z vnitřní strany na sucho na grilu. Spodní část bulky potřeme bohatě majonézou, posypeme nasekanou cibulkou, plátky rajčete a poklademe listy salátu. Na toto „lůžko“ přendáme z grilu maso s již částečně roztaveným sýrem, poklademe plátkem okurky, opečenou křupavou slaninou a přiklopíme horní části bulky, kterou jsme z vnitřní strany pokapali kvalitním hustým kečupem.
Vepřové mleté maso osolíme, opepříme a přidáme do něj nasekanou petrželovou a koriandrovou nať. Ručně poctivě prohněteme a dáme uložit do chladu.
Rozpálíme gril, žulový kámen nebo grilovací pánev. Krok 2: Z vychlazeného a bylinkami okořeněného vepřového masa vytvoříme 10 pevných vzduchu zbavených koulí. Každou kouli následně „zplacatíme“ a utvoříme po celé ploše stejně vysokou placku cca 1,5 až 2 cm. Uprostřed placky vytvoříme hranou dlaně mírný žlábek, aby se nám maso při opékání uprostřed nezvedalo. Vkládáme na rozpálený gril a zprudka necháme zatáhnout. Krok 3: Jakmile začne maso krásně vonět (cca 5 minut) tak ho obracečkou otočíme a opečeme stejně dlouho i z druhé strany. Burger ještě jednou obrátíme a na každou porci masa položíme plátek sýru. Krok 4: V tuto dobu si opečeme do křupava i plátky slaniny. Slaninu nedávejte na rošt (propadne Vám), pokud není jiná možnost, opečte ji na pánvi. Rozříznuté bulky (sezamové, sýrové) opečeme z vnitřní strany na sucho na grilu. Spodní část bulky potřeme bohatě majonézou, posypeme nasekanou cibulkou, plátky rajčete a poklademe listy salátu. Na toto „lůžko“ přendáme z grilu maso s již částečně roztaveným sýrem, poklademe plátkem okurky, opečenou křupavou slaninou a přiklopíme horní části bulky, kterou jsme z vnitřní strany pokapali kvalitním hustým kečupem.
Zveřejněno 16. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřový grill-burger
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AXZ7
Moje poznámka
Vepřový grill-burger
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AXZ7
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 11 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 12 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 14 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 15 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zadělávaný hrášek/prívarok
bobnak před 6 hodinami
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 10 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 10 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 12 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 12 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 12 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 13 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 13 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 13 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 13 hodinami
Tématické fráze:
vepřový burger,
vepřový burger recept,
burger z vepřového masa,
maso na burger recept,
veprovy burger recepty,
recepty na grill,
vepřovy burgr,
burger recept,
recept na veprovy burger,
burger na grilu,
burger na grilu recept,
vepřový hamburger,
burgery z vepřového masa,
burger z vepřového,
grill recepty,
veprove burgery,
burger vepřový,
burgery na grilu,
domácí burger z vepřového masa,
burgery na gril
Suroviny:
maso vepřové mleté,
nať petrželová,
koriandr čerstvý,
slanina,
sůl mořská,
pepř čtyř barev,
cibule červená,
okurky sterilované,
rajče,
majonéza,
kečup ostrý,
sýr chedar,
salát little gem
Komentáře (13)
Ale parádní bašta to teda je